Makanan Burung Hantu

Bagi anda yang sering tertanya-tanya burung hantu makan apa, dalam artikel ini kami akan membantu menyelesaikan masalah anda.

Kini anda tidak perlu keliru, kerana kami akan memberikan contoh makanan burung hantu peliharaan anda mengikut jenisnya. Purata mudah dicari, sungguh!

Burung hantu dikenali sebagai haiwan nokturnal atau nokturnal atau haiwan yang aktif pada waktu malam. Selain itu, dia merupakan sejenis burung pemakan daging yang mempunyai rupa yang cukup unik.

Melancarkan pelbagai sumber, dikatakan terdapat lebih daripada dua ratus spesies burung hantu yang tersebar di seluruh dunia.

Di alam liar, burung hantu merupakan predator yang biasanya berburu hewan-hewan kecil, seperti tikus, kelinci, katak, hingga ular untuk dimangsa.

Akan tetapi, tak semua spesies burung hantu dapat mengonsumsi makanan yang sama. Setiap jenisnya, mereka memakan ‘daging’ yang berbeda-beda.

Hal ini pun yang mendorong kami untuk mengulas makanan burung hantu berdasarkan jenisnya. Siapa tahu kamu saat ini tengah berniat memelihara burung hantu, tapi bingung dengan makanannya.

Sebab bila salah memberikan pakan, hewan peliharaanmu mungkin saja tidak mau makan dan akhirnya bisa sakit. Maka dari itu, simak aritkel ini sampai selesai.

Makanan Burung Hantu Mengikut Jenis

gambar makanan burung hantu

1. Makanan Burung Hantu Clepuk Reban

Jenis burung hantu yang agak biasa di Malaysia ialah burung hantu celepuk reban. Anda boleh menemui burung hantu celepuk reban yang dipelihara oleh ramai orang. Burung hantu celepuk reban berserban mempunyai badan yang kecil dan merupakan salah satu jenis burung hantu yang paling kecil.

Makanan burung hantu celepuk reban ini ialah tikus kecil, atau tikus muda. Mempunyai nama Latin Otus Lempeji, sudah tentu anda boleh mencari makanan untuk burung hantu plop reban ini.

2. Makanan Burung Hantu Oriental Bay

Jenis burung hantu seterusnya ialah Oriental Bay Owl. Pemakanan Oriental Bay Owl terdiri daripada serangga kecil, seperti cengkerik. Namun, tidak jarang tikus kecil atau anak tikus menjadi makanan burung hantu ini.

Burung hantu ini mempunyai ciri yang sangat mencolok iaitu mempunyai warna merah pada kelopak matanya. Burung hantu ini juga sangat aktif pada waktu malam untuk memburu makanan.

3. Makanan Burung Hantu Tyto Alba

Burung hantu barn atau barn owl ( Tyto alba ) mempunyai ciri-ciri unik dengan kepala berbentuk seperti jantung.

Burung ini sangat aktif memburu mangsa pada waktu malam. Seperti namanya, habitat burung hantu ini adalah di kawasan lapang, termasuk padang rumput, kawasan pertanian, dan ladang.

Makanan burung hantu tyto alba umumnya dalam bentuk tikus dan anak-anaknya. Mereka juga memakan haiwan lain, seperti tupai, arnab, burung kecil, hingga kelawar.

4. Makanan Burung Hantu Bubo Sumatranus

Bagi sesetengah orang, burung hantu helang berpalang (Bubo sumatranus) adalah yang paling cantik, eksotik, dan sedap mata memandang.

Burung hantu ini mempunyai ciri-ciri bulu bercorak kelabu, mempunyai bulu kepala seperti tanduk, dengan mata hitam besar, dan warna kuning terang pada paruh dan kakinya.

Habitatnya adalah di kawasan hutan bermula dari dataran rendah hingga ke kaki bukti. Makanan burung hantu bubo sumatranus adalah berupa tikus dan burung kecil.

5. Makanan Burung Hantu Salji

Akhirnya, terdapat burung hantu salji ( Bubo scandiacus ), yang, seperti namanya, mendiami kawasan bersalji hingga tundra.

Dikenali juga sebagai burung hantu putih, spesies ini agak sukar dipelihara di Indonesia yang beriklim tropika sehingga cenderung lebih panas.

Di habitat semula jadi mereka, makanan burung hantu salji berasal dari tikus kecil, tupai, arnab, ikan dan burung kecil.

6. Makanan Burung Hantu Puffok Coklat

Bersaiz sederhana dan serupa dengan helang menjadikan rupa burung hantu elang coklat ( Ninox scutulata ) cukup disegani.

Badan dengan panjang 27-33 cm dilitupi oleh bulu coklat dominan dengan corak putih dan hitam. Mata coklat juga berwarna hitam dan kuning atau oren.

Burung hantu bungkuk coklat tersebar luas di hampir semua wilayah Asia Tenggara, China, Bangladesh, Nepal, hingga India.

Berkat perawakannya, makanan burung hantu punggok coklat lebih pelbagai. Bermula dari serangga, katak, biawak, burung kecil, tikus, kelawar, dan ketam.

7.Makanan Burung Hantu Plop Merah

Burung hantu scops kemerahan ( Otus rufescens ) mendapat namanya daripada ambar atau mata coklatnya, yang bertukar menjadi merah apabila terdedah kepada cahaya.

Selain warna mata mereka, burung hantu plop merah juga mempunyai kelopak merah jambu hingga merah pucat di sekelilingnya.

Plop merah mendiami tengah-tengah hutan di dataran rendah. Makanan burung hantu plop merah juga berbentuk serangga iaitu belalang atau cengkerik.

Salah satu jenis burung hantu di Indonesia tersebar di Sumatera, Kalimantan dan Jawa. Selain itu ia juga boleh didapati di Malaysia, Brunei, dan Thailand.

8. Makanan Burung Hantu Scops Gunung

Sama seperti keluarga celepuk lain, burung hantu scops gunung ( Otus spilocephalus ) mempunyai ukuran yang kecil dengan panjang antara 18-20 cm dan berat 53-112 gram.

Seperti namanya, burung hantu gunung celepuk mendiami kawasan tanah tinggi di kawasan hutan tropika dari ketinggian 600-2,600 meter dari aras laut.

Makanan burung hantu plop gunung itu sendiri kebanyakannya adalah serangga hutan, seperti kumbang dan rama-rama. Anak pokok gunung biasanya memburu mangsa di udara ke lantai hutan.

Burung hantu gunung celepuk mempunyai taburan di Sumatera dan Kalimantan. Selain itu, ia juga boleh ditemui di Semenanjung Tanah Melayu, Brunei, Thailand, Vietnam, China, Taiwan, hingga Nepal dan Pakistan.

Berapa Kali Sehari Burung Hantu Makan Dan Bagaimana Anda Memberinya Makan?

gambar burung hantu tyto alba makan

Memberi makan burung hantu baik jenis besar mahupun kecil boleh dilakukan dua kali sehari iaitu pada waktu pagi pada jam 8-9 pagi dan pada waktu petang selepas matahari terbenam.

Terutama untuk anak burung hantu atau jenis burung hantu kecil yang lain, anda hendaklah terlebih dahulu memotong makanan kepada saiz kecil mengikut saiz paruhnya.

Melancarkan halaman The Spruce Pets , makanan burung hantu ini boleh diberi makanan hidup atau beku yang dicairkan terlebih dahulu.

Seperti burung pada umumnya, burung hantu cenderung menjadi kucar-kacir apabila makan. Oleh itu, adalah penting untuk membersihkan kawasan di sekeliling mereka selepas mereka selesai makan makanan mereka.

Nah, itulah dia sedikit ulasan mengenai berbagai macam tipe makanan burung hantu berdasarkan jenisnya yang bisa jadi pengetahuanmu apabila sedang atau berniat memeliharanya.

Sebagai sejenis burung pemangsa, sudah tentu memelihara burung hantu bukanlah mudah bagi pemula. Cari pakar dan pakar untuk mendapatkan arah dahulu, ya. Semoga bermanfaat!

Originally posted 2022-11-01 13:30:34.

Leave a Comment