Makanan Burung Kakak Tua

Anda pasti sudah biasa mendengar nama burung kaka tua yang satu ini, burung kaka tua mempunyai perwatakan yang menarik dan suka bergaul dengan manusia, menjadikannya sangat disukai oleh pencinta burung.

Selain itu, dia juga sangat setia, pintar, aktif, mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi tentang persekitaran di sekelilingnya, dan suka menunjuk-nunjuk.

Ini ditunjukkan melalui tingkah lakunya yang melebarkan sayapnya, menari, menggerakkan kepalanya ke atas dan ke bawah, dan menjerit sehingga dia kelihatan sangat lucu.

Malah dia boleh bercakap seperti burung kakak tua jika dilatih dengan tekun. Anda juga boleh memberinya mainan untuk dimainkan seperti anak patung.

Berminat untuk memelihara burung yang mempunyai bulu yang cantik dan lembut ini?

Mudah sahaja, anda hanya perlu belajar beberapa cara untuk memelihara burung kakak tua berikut dan mengamalkannya.

Dengan kesabaran, ketabahan, dan kasih sayang yang anda berikan, cockatoo peliharaan anda akan membesar dengan sihat dan ceria.

Jenis Makanan Burung Kakak Tua

gambar makanan burung kakak tua

Jika anda mempunyai burung kakak tua, sudah tentu perkara yang perlu diberi perhatian ialah pemberian makanan yang betul. Kerana dengan pemakanan yang betul, burung kakak tua boleh tumbuh dan berkembang dengan baik, mempunyai bulu yang tebal dan warna yang tajam.

Berikut adalah jenis makanan yang diperlukan oleh burung kakak tua, antaranya:

1. Buah-buahan

Burung kakak tua sangat menggemari buah-buahan, di mana buah-buahan juga merupakan makanan semulajadi burung kakak tua di alam liar.

Selain itu, buah-buahan juga mempunyai berbagai manfaat untuk tubuhnya, seperti bermanfaat untuk menstabilkan tubuh, menyegarkan badan, dan mencantikkan bulu burung nuri.

Buah merupakan sejenis makanan yang mengandungi banyak vitamin, seperti vitamin A, vitamin B+, vitamin C dan lain-lain.

Rakan-rakan pintar boleh memberi epal, beri, pisang, betik kepada burung kakak tua, dan jangan berikan mereka alpukat, kerana alpukat dipercayai tidak baik untuk perkembangan mereka.

2. Bijirin

Boleh dikatakan biji bukanlah makanan utama burung kakak tua, terutama bagi burung yang bersaiz besar, biji benih hanyalah makanan ringan.

Tetapi untuk burung kakak tua yang dari kecil secara semula jadi sering makan biji, dan dinasihatkan untuk terus memberi mereka jenis makanan ini.

Jenis bijirin yang boleh anda berikan ialah biji bunga matahari, biji kuaci dan kekacang seperti kacang hijau, kacang tanah dan lain-lain.

Kerana kebanyakan bijirin tidak mengandungi air, anda mesti memperhatikan air minuman yang sentiasa terisi penuh supaya dia tidak kehausan.

3. Sayur-Sayuran

Jenis makanan segar mesti disediakan setiap hari, kerana pengambilan ini sangat diperlukan oleh burung kakak tua. Malah, tiada jenis makanan lain yang boleh menjamin keseimbangan nutrien seperti sayur-sayuran segar.

Jenis-jenis sayuran yang paling sesuai untuk anda berikan kepada burung kakak tua seperti brokoli, kangkung, lobak, kentang, keledek, lobak merah dan sebagainya. Selain itu, anda juga boleh mencampurkannya dengan buah-buahan sekiranya terdapat kekurangan sayur-sayuran untuk diberikan.

4. Pelet

Suapan cockatoo terakhir yang anda boleh berikan kepadanya ialah pelet cockatoo istimewa yang boleh anda beli di pasar haiwan atau kedai dalam talian yang dipercayai.

Makanan alternatif jenis ini lebih praktikal, harganya mampu milik dan ia turut dilengkapi dengan kandungan nutrisi yang diperlukan oleh burung tersebut.

Walau bagaimanapun, alangkah baiknya jika pelet juga ditambah kepada makanan semula jadi yang disebutkan sebelum ini untuk kesihatan dan pertumbuhan yang optimum. 

Kemudian supaya dia tidak bosan dengan diet hariannya, anda boleh memberi beberapa jenis suapan di atas secara berselang-seli seperti buah-buahan segar dan pelet hari ini, kemudian keesokan harinya dalam bentuk campuran bijirin dengan sayur-sayuran segar dan sebagainya. 

Jenis Makanan Yang Perlu di Elakan

gambar kakak tua makan

Terdapat beberapa jenis makanan yang mesti dielakkan oleh burung kakak tua yang perlu anda ketahui selain menerangkan jenis makanan yang paling digalakkan.

Baiklah, kali ini Aviariku akan menerangkan pula tentang jenis makanan yang perlu dielakkan untuk burung kakak tua atas pelbagai sebab. Berikut ulasannya.

1. Bawang Merah

Bawang adalah salah satu jenis makanan yang harus dielakkan untuk burung kakak tua, bawang merah boleh dalam bentuk bawang putih, bawang merah dan daun.

Kerana diketahui ada kes burung kakak tua mati serta merta apabila pemiliknya memberi makan bawang putih.

2. Biji Apel

Jika anda bercakap tentang buah, sudah tentu ia sangat disyorkan untuk burung kakak tua, tetapi anda harus tahu bahawa benih dari epal mengandungi racun sianida dan glikosida sianogenik yang boleh membunuh burung.

3. Avokado

Kesnya berbeza jika dimakan oleh manusia. Avokado sangat berbahaya jika dimakan oleh burung kakak tua. Kerana bahan yang terkandung boleh menyebabkan burung itu mati.

Avokado boleh menyebabkan burung kakak tua tidak berselera dan akhirnya jatuh sakit dan kemudian mati. Di samping itu, alpukat boleh membuat jantung berdegup lebih cepat dan nafas tercungap-cungap untuk mendapatkan udara.

4. Minyak Masak

Punca sebenar tidak diketahui, tetapi terdapat banyak kes burung kakak tua mati selepas mengambil minyak masak atau makanan yang mengandungi minyak yang tinggi. Oleh itu, elakkan makanan yang mempunyai kadar minyak masak yang tinggi.

Kaedah Membesarkan Kaka Tua

gambar merawat burung lesti

1. Letakkan sangkar dalam kumpulan yang betul

Ini penting dilakukan kerana kakak tua adalah burung tipikal yang sangat sosial dan mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi.

Dengan menempatkannya di kawasan sebegini, dia akan lebih kerap bertemu orang ramai agar hasrat untuk bersosial dapat dipenuhi dan dia rasa dipedulikan oleh pemiliknya. Jadikan sangkar pada paras mata supaya lebih mudah dilihat dan berinteraksi dengannya.

2. Elakkan Pendedahan kepada Cahaya Matahari Terus

Perkara lain yang juga perlu diberi perhatian ialah tidak meletakkan sangkar cockatoo di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari secara langsung kerana ia akan membuatkan ia terasa silau dan panas. Letakkan sangkar di tempat lain yang lebih terlindung tetapi masih hangat.

3. Pastikan Sangkar Bersih

Kakak tua adalah sejenis burung yang tidak suka tempat yang kotor jadi anda perlu membersihkan sangkar dengan kerap. Selain itu, ini penting dilakukan untuk mengelakkan kakak tua daripada dijangkiti kuman penyakit supaya burung kesayangan anda dapat membesar dengan sihat.

4. Berikan Kawan

Sekiranya anda terlalu sibuk dan tidak mempunyai masa untuk bermain dengan burung kakak tua peliharaan anda, anda harus memberinya kawan seumpamanya untuk mengurangkan kebosanan.

Kerana seperti yang disebutkan tadi burung ini akan melakukan perkara yang tidak baik apabila berasa bosan. Anda juga boleh mengatasinya dengan memberinya mainan seperti anak patung.

Ya, memelihara burung kakak tua memang memerlukan kesabaran. Walaupun tak susah tapi kena beri perhatian dan kasih sayang supaya dia tak rasa terabai dan boleh membesar dengan baik.

Jika anda terlalu sibuk walaupun hanya bermain dengannya seketika maka anda harus mempertimbangkan semula niat anda untuk memelihara seekor cockatoo.

5. Mandikan Burung Kakak Tua

Untuk menjaga kebersihan badan kakak tua peliharaan anda dan menjaga bulunya agar sentiasa berkilat, maka sebagai pemilik anda tidak boleh malas untuk memandikannya. Aktiviti mandi-manda ini juga merupakan satu bentuk perhatian kepada cockatoo agar ia berasa dipedulikan oleh pemiliknya.

Anda boleh memandikannya 3 hari atau seminggu sekali. Cara memandikannya boleh dengan menyiramnya terus dengan membuat hujan buatan, menggunakan pancuran, atau dengan berendam. Jangan gunakan air yang terlalu sejuk, air suam boleh menjadi pilihan yang tepat.

6. Mandikan Burung Kakak Tua di Pagi

Masa terbaik untuk memandikan cockatoo peliharaan anda ialah pada waktu pagi di bawah 9 pagi. kenapa? ini kerana memandikan cockatoo pada waktu pagi membantu kakak tua menjadi lebih segar dan membuatkan cockatoo berbunyi lebih kuat daripada biasa.

Lebih-lebih lagi, ditambah dengan mengeringkannya di bawah matahari. Kemudian, selepas mandi, suapkan dia supaya badannya masih terasa hangat.

7. Berikan Burung Kakak Tua Makanan yang Betul Secara Berkala

Sebagai keperluan utama makhluk hidup, anda tidak boleh lupa memberi makan burung kakak tua peliharaan anda dengan kerap. Kenali makanan apa yang dia suka. Antara makanan yang biasa diberikan kepada cockatoos ialah tongkol jagung muda dan buah betik.

Atau jika anda mahukan yang praktikal, anda boleh membeli benih bercambah yang banyak dijual di kedai haiwan peliharaan. Terdapat juga makanan tambahan seperti ketulan kelapa, sayur-sayuran seperti lobak merah dan kacang tali, biji bunga matahari, keju yang dicairkan, hirisan telur masak, dan walnut.

Lebih-lebih lagi kenari perlu diberikan kepada kakak tua raja kerana dia mampu mengupas kenari berkulit tebal.

Suapan ini diletakkan di dalam bekas khas yang harus diperbuat daripada keluli tahan karat, bukan plastik atau kayu.

Untuk makluman suapan ini tidak boleh dibiarkan terlalu lama di dalam sangkar. Jika makanan yang kita beri pada waktu pagi masih berbaki maka pada sebelah petang yang lain hendaklah dibuang.

Originally posted 2022-11-01 14:11:10.

Leave a Comment