Makanan Burung Kelicap

Berminat untuk menjaga burung kelicap di rumah? Masih tidak tahu apa yang harus mereka berikan untuk makan supaya mereka boleh menjadi besar dan gacor dengan cepat?

Burung kelicap (hummingbirds dalam bahasa Inggeris) adalah sejenis burung kecil dengan panjang kira-kira 6 hingga 7 cm. Kebanyakannya mempunyai bulu berwarna terang dan terdapat di Amerika.

Walaupun kecil, burung hummingbird ternyata pantas. Burung ini boleh mengepak sayap sehingga 200 flaps sesaat dan boleh bernafas dengan purata 250 nafas seminit. Apabila berhijrah, mereka boleh mengembara beribu-ribu kilo!

Kerana mereka begitu aktif, mereka memerlukan pengambilan nutrien berkalori tinggi. Nah, jika anda ingin memelihara burung ini, anda mesti tahu apa makanan burung kelicap itu!

Senarai Makanan Burung Kelicap Agar Cepat Chirping

gambar makanan burung kelicap

Walaupun kecil, burung kelicap adalah jenis burung yang tahan lasak dan mempunyai keberanian yang besar. Mereka boleh menjadi sangat agresif apabila melindungi wilayah mereka. Walaupun haiwan atau burung lain bersaiz besar, mereka tidak takut menyerang terlebih dahulu.

Bunyi burung kelicap juga jarang didengar kerana ia lebih rendah daripada bunyi berdengung yang dihasilkan oleh sayap mereka. Tetapi apabila tempoh mengawan datang, mereka akan chirp melodi dan kuat.

Di alam liar di mana mereka boleh terbang bebas, makanan burung kelicap adalah nektar bunga. Paruh kecil dan panjang dengan sempurna membantu ia “menggerudi” bunga dan menembusi pangkalannya untuk nektar atau madu.

Oleh itu, burung ini membantu bunga untuk pendebungaan silang kerana debunga sering dibawa ke kepala atau paruh hummingbird supaya ia boleh bergerak dari satu bunga ke bunga yang lain.

1. Nektar Kemasan

Jika anda menghadapi masalah mencari bunga yang boleh dihisap oleh burung kelicap, anda boleh mencari nektar yang dibungkus yang boleh didapati di kedai haiwan kesayangan atau kedai dalam talian.

Nektar yang dibungkus ini mempunyai ramuan khas yang menjadikannya serupa dengan nektar asal. Kandungan di dalamnya akan memberi manfaat kepada burung kelicap.

2. Nektar Buatan

Menghadapi masalah mencari tempat yang menjual nektar dibungkus? Anda boleh mengatasinya dengan mencampurkan nektar anda sendiri!

Anda hanya perlu menyediakan air, gula, dan sirap dengan jumlah yang mencukupi. Jangan terlalu manis kerana tidak sihat untuk burung hummingbird. Campurkan semua bahan-bahan tersebut dan hidangkan kepada hummingbirds.

Walaupun namanya nektar tiruan, ia tidak digalakkan untuk memberikannya setiap hari tanpa makanan lain kerana ia boleh menyebabkan burung kelicap kepada nyilet aka nipis. Hanya buat nektar tiruan makanan tambahan mereka.

3. Madu

Burung kelicap suka makanan yang mempunyai rasa manis, itulah sebabnya makanan utama mereka adalah nektar. Sebagai alternatif, anda boleh memberi mereka madu yang boleh mengekalkan stamina dan memanaskan badan mereka.

Walaupun ia boleh membuat gacor hummingbirds, memberi madu terlalu kerap boleh menyebabkan kerosakan dan kehilangan bulu mereka kerana ia mengandungi kalori yang sangat tinggi.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk memberi madu sekali-sekala atau campurkan dengan gula-gula lain.

4. Voer

Sebagai makanan utama, biasanya pemilik burung kelicap akan memberi voer walaupun dalam burung kelicap liar tidak memakannya. Keperluan pemakanan hummingbird telah dipenuhi hanya dengan memakan nektar.

Oleh kerana mencari nektar di sekeliling kita agak sukar, kita boleh menggantikannya dengan voer yang kandungan pemakanannya cukup untuk memenuhi keperluan pemakanan burung kelicap. Pilih voer yang mengandungi karbohidrat.

Burung kelicap adalah burung kecil, jadi pastikan anda memberi voer khusus untuk burung hummingbird atau burung kecil lain. Elakkan memberi terlalu banyak muntah kerana ia boleh menyebabkan pergerakan usus yang sukar.

5. Kroto

Sebagai tambahan kepada voer, makanan utama untuk burung kelicap adalah kroto aka telur semut. Kroto boleh membuat stamina burung kelicap anda tinggi dan sering berbunyi. Beri sekurang-kurangnya satu penurunan setiap hari.

Kroto adalah tinggi protein jadi ia memberikan banyak manfaat, seperti meningkatkan stamina dan menjadikannya gacor. Selain itu, kroto tidak memberi kesan sampingan kepada burung kelicap.

Sentiasa berikan kroto segar. Jangan biarkan anda memberi kroto yang basi atau rosak. Keluarkan kroto yang tinggal di dalam sangkarnya yang dia tidak makan.

Jika anda berhenti memberi kroto apabila anda melakukannya dengan kerap, burung kelicap boleh menjadi lemah dan malas untuk berbunyi.

Sekiranya ini berlaku, kerugian akan ditanggung oleh anda. Lebih-lebih lagi, burung kelicap haiwan kesayangan anda adalah burung yang paling disayangi yang sering dimasukkan ke dalam pertandingan bunyi burung.

Oleh itu, anda mesti terus memberi perhatian kepada penggunaan makanan terbaik untuknya.

6. Susu Kental Manis

Anda mungkin berasa pelik apabila anda mendengar bahawa ada burung yang memakan susu pekat manis. Pemilik burung kelicap sering memberikan makanan ini dan bukannya nektar.

Susu pekat manis juga dipercayai menjadikan hummingbirds kelihatan lebih segar, mempunyai bulu berkilat, dan meningkatkan stamina mereka.

Jangan terlalu kerap memberi hummingbirds susu pekat manis kerana ia boleh mencetuskan obesiti dan membuatnya malas untuk berbunyi. Buat susu pekat manis sebagai makanan tambahan sahaja.

Cuba lakukan variasi supaya hummingbirds tidak merasa bosan dan semua keperluan pemakanan mereka dipenuhi.

Originally posted 2022-11-09 12:52:49.

Leave a Comment