Makanan Burung Merbuk

Makanan burung merbuk ternyata banyak jenis. Daripada semua jenis makanan merbuk, biasanya yang paling disukai ialah makanan dari bijirin. Oleh itu, merbuk lebih kerap diberi makanan dalam bentuk kacang hijau, beras pulut hitam, beras perang, bijirin, bijirin dan lain-lain.

Untuk menghasilkan merbak yang rajin dalam bunyi dan bunyinya, sudah tentu anda perlu tahu cara menjaganya dengan betul.

Salah satu cara untuk menjaga merbak ialah memilih suapan terbaik dan berkualiti yang sesuai dengan keperluan haiwan kesayangan anda.

Masih keliru tentang bagaimana? Tidak perlu pergi ke mana-mana sahaja, di sini mengkaji cadangan untuk merbuk berkualiti yang perlu anda perhatikan.

Makanan Burung Merbuk Terbaik

1. Bijirin

Bird Food Thrush

 

Sebagai sejenis burung makan bijirin, ia harus menjadikan makanan jenis ini sebagai pengambilan utama penyu domestik, anda tahu.

Jika anda ingin membuat makanan turtledove yang berkualiti dalam bentuk gabungan bijirin semulajadi, anda boleh menggunakan beberapa bahan, seperti:

 • Milet; berfungsi sebagai pengambilan tenaga utama untuk burung merbak.
 • Jewawut; berfungsi untuk membantu induk merbak apabila mengeram telur kerana ia mengandungi protein yang tinggi.
 • Beras pulut hitam; berfungsi sebagai lebih panas untuk badan burung merbak.
 • Kacang hijau; berfungsi sebagai sumber tenaga dan protein tinggi.
 • Beras perang; berfungsi untuk meningkatkan tahap nafsu merbak semasa mengawan, selain itu ia juga mengandungi vitamin E dan vitamin B kompleks.
 • Bijirin; berfungsi untuk mengelakkan burung merbak daripada berlebihan berat badan terima kasih kepada kandungan serat yang tinggi.
 • Sorghum; berfungsi sebagai pengambilan tenaga.
 • Enceng-enceng; berfungsi untuk melicinkan fungsi pernafasan dan memanaskan badan.
 • Pee; berfungsi untuk melegakan tekak, mengekalkan tali vokal, dan meningkatkan penghadaman supaya penyu rajin dalam bunyi dan gacor.
 • Godem; berfungsi sebagai badan yang lebih panas dan menjadikan merbak dengan tekun berbunyi.
 • Kernel walnut; Ia berfungsi untuk menyegarkan badan, meningkatkan stamina, dan mengatasi serak terima kasih kepada kandungan protein, lemak dan hidrat di dalamnya.
 • Biji sawi; berfungsi sebagai badan yang lebih panas dan mengandungi banyak nutrien penting.

2. Buah-buahan dan Sayuran

gambar buah sayuran dan novrian.

Di samping itu, sesetengah pemilik turtledove juga menggabungkan jenis makanan di atas dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral.

Beberapa jenis buah-buahan dan sayur-sayuran boleh digunakan sebagai teman kepada makanan penyu, seperti pisang, betik, dan sayur-sayuran sawi.

Dalam menyediakan makanan dalam bentuk buah-buahan dan sayur-sayuran, jangan lupa untuk mencuci dengan teliti untuk mengelakkan bahaya bahan kimia, seperti racun perosak.

Beri buah-buahan dan sayur-sayuran dalam bahagian terhad dan tidak kerap, contohnya dua kali seminggu. Ini dilakukan supaya merbah tidak mudah beralih dari diet utamanya.

3. Tulang Sotong

Burung merbah boleh dikatakan mempunyai keperluan yang sama seperti makanan merpati kerana ia mempunyai persaudaraan yang rapat, yang berasal dari keluarga Columbidae.

Salah satu makanan lain yang rajin berbunyi ialah tulang sotong yang akan memudahkan burung mencerna bijirin dalam sistem pencernaan mereka.

Tulang sotong boleh dikisar halus dan dicampur dalam makanan perkutut setiap hari. Selain tulang sotong, anda juga boleh menggantikannya dengan kulit telur atau grit.

Di samping itu, tulang sotong juga berfungsi sebagai pengambilan mineral untuk burung merbah, seperti kalsium, natrium klorida, magnesium, kalsium karbonat, dan kalsium fosfat.

4. Suplemen Tambahan

gambar makanan burung merbah

Dalam cara menjaga burung marbuk di kalangan pencinta mereka, terdapat juga mereka yang memberikan suplemen dan vitamin tambahan untuk “memikat” mereka dengan tekun bunyi dan bunyi gasor.

Sesetengah pemilik burung merbah memilih untuk memberikan decoctions herba tradisional dari bahan semula jadi, yang boleh anda campurkan di rumah.

Terdapat juga penyediaan vitamin tambahan yang bertujuan untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan mereka. Sebagai contoh, vitamin untuk meningkatkan hormon testosteron yang mencetuskan bunyi gacor pada burung, anda tahu.

Di samping itu, terdapat juga vitamin yang juga mengandungi mineral, seperti kalsium yang boleh membantu turtledoves apabila mengeram telur mereka.

5. Jagung Pecahan

gambar jagung pecahan untuk roti

Vitamin Untuk pelbagai makanan burung merbah, anda boleh menambah jagung pecahan. Saiz jagung ini agak kecil supaya ia boleh memasuki paruh perkutut, terutamanya saiznya sangat besar, jadi jagung keseluruhan sukar untuk memasuki paruh penyu.

Adalah lebih baik untuk membeli jagung pecahan pada harga yang rendah. Harga jagung pecahan 500gr adalah kira-kira RM 2,.

Pemakanan jagung pecahan ini lebih baik dicampur dengan bijirin dan makanan harian yang lain. Jangan berikan jagung sharded dalam keadaan jagung penuh, kemudian penyu tidak akan makan. Samping itu.

6. Jenama suapan pengeluar

Pada masa kini, pemilik burung tidak perlu bersusah payah memilih makanan yang sesuai, kerana sudah ada banyak jenama makanan merbah yang baik dan agak disyorkan.

Bagi beberapa jenama makanan pengeluar turtledoves yang agak popular, antaranya seperti:

 • E-10
 • DPB BIJIAN
 • Zupreem
 • Bird Food Thrush

 

Originally posted 2022-11-04 17:35:13.

Leave a Comment