Makanan Burung Merpati

Merpati adalah salah satu haiwan yang sangat mesra dan telah digunakan sebagai haiwan peliharaan untuk masa yang lama.

Di samping itu, pelbagai jenis merpati juga mudah dilatih. Boleh melakukan pelbagai tugas seperti menghantar mesej. Bagi baka merpati seperti merpati hiasan, merpati kipas, merpati balap.

Merpati adalah haiwan yang sering hidup di dalam kumpulan. Kemudian apa yang kelihatan seperti makanan burung merpati?

Makanan Burung Merpati Supaya Cepat Bertelur

Merpati domestik (Columba livia domestica) menjadi baka merpati yang paling banyak dipelihara oleh pelbagai kalangan.

Merpati tergolong dalam keluarga Columbidae. Terdapat 300 spesies merpati di seluruh dunia,

Melancarkan halaman Hospital VCA, makanan merpati liar di habitat semulajadi mereka biasanya dalam bentuk bijirin, sayur-sayuran hijau, dan buah-buahan.

Kadang-kadang mereka juga makan serangga, siput, dan cacing yang menjadikan merpati omnivora aka semua pemakan gigih. Kemudian apakah jenis makanan merpati haiwan peliharaan yang perlu diberikan?

1. Voer

gambar makanan burung merpati balap

Voer atau pelet merpati adalah sejenis makanan burung yang berasal dari bijirin yang diproses dengan dihancurkan menjadi serbuk dan kemudian dipadatkan semula.

Kerana bijirin adalah makanan utama untuk merpati, lebih baik memberi voer hanya 15-25% daripada pengambilan harian seperti yang dilaporkan melalui halaman PetSmart.

Untuk pemakanan merpati dewasa, voer boleh menjadi campuran bijirin untuk makanan harian.

Sementara itu, voer juga boleh digunakan sebagai pilihan makanan untuk anak merpati dengan melembutkannya terlebih dahulu dengan air.

2. Beras Merah

gambar makanan burung merpati hias

Beras merah mempunyai banyak nutrien penting berbanding beras putih. Salah satunya ialah vitamin B1 yang boleh meningkatkan stamina, menguatkan organ, dan membuat merpati tidak cepat letih.

Berbanding merpati makan nasi putih, mereka cenderung untuk mendapatkan lemak lebih cepat dan membuat mereka kelihatan “malas”.

Ini kerana beras putih cenderung mempunyai kandungan gula yang tinggi dan mempunyai kandungan nutrien yang kurang daripada jenis bijirin lain.

3. Jagung

gambar jagung makanan burung merpativ

Jagung adalah sejenis bijirin untuk makanan merpati perlumbaan atau merpati hiasan yang mudah dicari berdekatan dan agak murah.

Makanan jenis ini juga boleh diberikan sebagai makanan harian dengan mencampurkan dengan jenis bijirin lain.

Pelbagai jagung yang dipilih secara meluas untuk merpati atau merpati adalah jagung kristal. Ini kerana jagung kristal mempunyai bijirin yang lebih kecil jadi mudah untuk dimakan burung.

4. Kacang

gambar kacang makanan burung merpati putih

Selain bijirin, terdapat juga beberapa jenis kacang yang boleh diberikan sebagai makanan untuk merpati atau merpati.

Apa yang perlu dipertimbangkan apabila memberi kacang adalah kandungan lemak tinggi mereka, jadi bahagian dan pengambilan mereka mungkin perlu dihadkan.

Sesetengah jenis kekacang yang boleh diberikan sebagai makanan merpati, seperti:

  • Kacang soya, mengandungi vitamin A, vitamin B kompleks dan vitamin E;
  • Kacang hijau, mengandungi protein, mineral, dan sumber semula jadi serat; Dan
  • Kacang tanah, mempunyai kandungan protein, lemak, besi, vitamin A, vitamin B kompleks dan vitamin K.

5. Buah dan Sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran boleh digunakan sebagai pilihan makanan tambahan untuk merpati yang boleh diberikan dalam keadaan segar pada bila-bila masa.

Untuk menyediakan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk merpati, pastikan untuk membasuhnya dengan teliti dan memotongnya mengikut saiz yang boleh dimakan oleh burung.

Jenis buah-buahan yang boleh diberikan, contohnya epal, tembikai, betik, dan pisang. Manakala sayur-sayuran boleh menjadi sayur-sayuran hijau, seperti salad, kale, brokoli, dan lobak merah.

Sayur-sayuran boleh diberikan sekurang-kurangnya sekali setiap dua hari sebagai makanan tambahan.

Sementara itu, buah-buahan hanya boleh diberikan sekali seminggu memandangkan kandungan gula yang lebih tinggi daripada sayur-sayuran.

6. Kerikil

gambar kerikil untuk makanan burung

Mungkin ramai rakan pintar keliru tentang mengapa kerikil boleh memasuki makanan burung merpati malaysia, walaupun batu kecil atau kerikil bukan makanan yang boleh dimakan.

Malah merpati perlu makan sesuatu yang bertekstur sedikit keras seperti batu kecil. Mengapa? Kerana ternyata kerikil dapat memudahkan pencernaan mereka.

Jadi prosesnya ialah kerikil yang dimakan merpati akan disimpan di dalam cache, maka ia akan digunakan untuk menghancurkan makanan seperti bijirin keras supaya ia dapat dicerna oleh tubuhnya.

7. Suplemen Burung

gambar makanan burung merpati perlombaan

Vitamin burung boleh menjadi salah satu makanan tambahan untuk beberapa jenis merpati. Sebagai contoh, dalam merpati perlumbaan, yang memerlukan stamina dan ketahanan yang tinggi.

Tambahan tambahan juga boleh diberikan di bawah syarat-syarat tertentu, contohnya untuk membantu proses merpati meletakkan telur atau pemulihan merpati yang sakit.

Sesetengah jenis makanan tambahan tambahan boleh diberikan, seperti vitamin dan minyak ikan yang boleh dicampur dengan makanan merpati.

Wabak Dia Beberapa cadangan makanan merpati yang terbaik dan berkualiti yang penting untuk mengekalkan keadaan badan yang sihat dan cergas.

Sudah tentu untuk jenis merpati perlumbaan atau merpati hiasan, ia memerlukan pengendalian khas di mana pilihan makanan boleh disesuaikan berdasarkan keperluan.

Nasib baik dan mudah-mudahan berguna, ya!

 

Originally posted 2022-11-05 10:09:02.

Leave a Comment