Makanan Burung Murai Kampung

Mahu burung murai kampung kekal sihat dan suaranya gacor? Hanya berikan makanan burung murai kampung terbaik ini untuk penjagaan kacer maksimum.

Burung Kacer atau lebih dikenali sebagai burung murai kampung adalah salah satu burung chirping yang paling popular. Pemakanan burung murai kampung adalah salah satu faktor penting dalam hal ini.

Suaranya yang cantik dan melodi sememangnya banyak disokong melalui pengambilan makanannya. Oleh itu, ramai pemilik mencari makanan terbaik.

Cadangan Makanan Burung Murai Kampung Untuk Menjadi Hiasan Dan Sihat

gambar makanan anak burung murai kampung

Memberi makanan kepada burung Kacer tidak boleh cuai, anda tahu. Terutama jika anda ingin mempunyai burung murai kampung yang gacor aka suka chirp dan mengelakkan penyakit.

Anda juga perlu memberi makanan secara teratur dan mengikut tabiat mereka. Rutin ini juga boleh menjadikannya lebih berkelayakan dan mempunyai harga jualan yang tinggi.

Dengan cara itu bagi anda yang ingin bersaing atau menaikkan burung murai kampung, maka memilih makanan terbaik adalah sangat penting.

Supaya burung Kacer anda akan menjadi tangkas, tangkas, sihat dalam kedudukan, tinggi kedudukan dan chirping melodi untuk bersaing dalam acara chirping.

Apakah makanan burung kacer yang terbaik? Lihat penjelasan berikut!

1. Serangga

Burung murai batu di alam liar sangat menyukai serangga. Oleh itu, salah satu makanan terbaik yang boleh anda berikan ialah serangga seperti semut, belalang, cengkerik, ulat, dan centipedes.

Bagi Kacer, serangga lazat dan mengisi daging. Di samping itu, ia juga berguna kerana kandungan proteinnya yang tinggi.

Secara teratur memberi makanan serangga dapat mengekalkan kesihatan dan meningkatkan kualiti chirping burung.

Untuk memberi makan, anda boleh memberi serangga seperti cengkerik pada waktu pagi dan petang, dengan jumlah kira-kira 5 kepala dalam satu hidangan.

2. Sayuran dan Buah

Selain serangga, anda juga boleh memberikan sayur-sayuran segar seperti salad, bayam air, tauge, atau sayur-sayuran mustard. Rasa sayur-sayuran yang lazat dan segar boleh membuat burung murai kampung sentiasa sesuai.

Anda boleh memberi sayur-sayuran setiap dua hari sebagai pelbagai makanan.

Kemudian, anda juga boleh memberikan jenis buah-buahan tertentu seperti betik, pisang, timun, epal, dan oren. Buah boleh membantu melicinkan sistem pencernaan mereka.

Sama seperti sayur-sayuran, dalam memberi buah-buahan juga perlu dipotong menjadi kepingan kecil supaya ia boleh dimakan oleh burung murai kampung dengan baik.

Di samping itu, anda juga boleh menyediakan bijirin sebagai alternatif. Sebagai contoh, beras, jagung, kacang hijau, gandum, dan jewawut.

3. Kroto

Kroto adalah salah satu jenis makanan burung yang biasa dan paling biasa diberikan. Kroto berasal dari telur semut merah atau semut rangrang.

Jenis makanan ini mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi, oleh itu ia sering dijual pada harga yang tinggi.

Walaupun burung murai kampung suka kroto, anda tidak perlu memberikannya setiap hari. Hanya berikan dua kali sepanjang minggu supaya tidak membuatnya gemuk dan pada masa yang sama menjimatkan kos.

Di samping itu, kroto juga mempunyai manfaat merangsang prestasi chirpnya. Perlu diingat, berhenti memberi kroto dua hari sebelum berlumba.

4. Ikan

Burung murai kampung juga suka ikan. Ikan boleh melengkapkan nutrien penting yang diperlukan oleh burung Kacer.

Anda boleh memberi apa-apa ikan yang kecil, tulang sotong atau sotong. Ramai peminat burung menyebut bahawa ikan berguna untuk burung.

Secara amnya, ikan diberikan kepada burung yang tertekan untuk merangsang prestasi chirping mereka. Kandungan omega-3 dan 6 dalam ikan juga boleh meningkatkan kesihatan mereka.

Apabila menghidangkan ikan, jangan lupa memotong ikan menjadi kepingan kecil supaya mudah dimakan oleh burung.

5. Cacing

Bukan sahaja sihat, cacing juga boleh meningkatkan tahap nafsu burung murai kampung. Sangat baik untuk burung peliharaan anda yang menghampiri tempoh mengawan.

Cacing juga sesuai sebagai makanan harian kerana ia mengandungi protein yang mencukupi dan tidak berisiko membuat burung murai kampung berlebihan berat badan.

Anda boleh memberikan beberapa jenis cacing, contohnya, seperti cacing tanah dalam bentuk kepingan kecil untuk menjadikannya mudah dimakan.

Berikan suapan tambahan ini dua kali seminggu sebagai gabungan jenis makanan burung murai kampung yang lain.

6. Ulat Hong Kong

gambar makanan burung murai kampung cicak kecil

Anda juga boleh mendapatkan protein untuk burung murai kampung dari beberapa haiwan kecil seperti cicak kecil, ulat daun pisang, dan ulat Hong Kong.

Haiwan ini juga termasuk beberapa makanan semula jadi yang mereka nikmati semasa di alam liar.

Ulat Hongkong mengandungi protein dan kalori yang cukup baik. Kerana ia adalah makanan tambahan atau makanan tambahan, anda masih perlu memberi perhatian kepada jumlah pentadbiran.

Pemakanan ulat Hongkong tidak boleh berlebihan kerana sifat makanan ini menghangatkan badan murai kampung. Anda boleh memberikan 6 ulat Hong Kong menjelang perlumbaan.

7. Voer

Voer adalah istilah untuk makanan burung tiruan di mana sudah ada beberapa nutrien penting, seperti serat, mineral, dan protein.

Nutrien dan nutrien ini diperlukan oleh burung Kacer untuk kekal sihat. Anda boleh memilih sebahagian daripada mereka voer untuk kacer yang terdapat di pasaran.

Voer umumnya pusingan boleh diberikan setiap hari dengan jumlah dos yang betul. Anda juga boleh bercampur voer dengan makanan tambahan lain supaya burung tidak bosan.

Selepas memberi voer, jangan lupa untuk sentiasa membersihkan sisa-sisa yang tersekat pada bekas makanan untuk mengelakkan acuan daripada tumbuh.

Anda boleh melakukan ini dengan kerap setiap dua hari.

8. Daun mengkudu

Sama seperti buah mengkudu, daun mengkudu mengandungi nutrien yang diperlukan oleh burung nyanyian yang gemar atau burung chirping. Daun mengkudu mempunyai faedah seperti membuat tekanan darah burung lebih stabil.

Dengan tekanan darah yang stabil, kepekatan dan stamina burung akan meningkat. Terutama jika burung ini memang bersedia untuk pertandingan.

Dengan kepekatan maksimum, burung akan mudah dilatih apabila proses penguasaan dijalankan.

Terdapat banyak cara untuk memberi daun, anda boleh memberi mereka terus kepada burung dalam bentuk kepingan daun yang telah dipotong menjadi kepingan kecil, atau dengan menumbuknya sehingga mereka menjadi licin.

Itulah makanan burung murai kampung yang boleh membantu mereka dengan cepat gacor atau suka chirp dan menjadi sihat, mengelakkan pelbagai penyakit.

Menyediakan makanan berkualiti tinggi untuk mendapatkan hasil yang berkualiti tinggi juga.

 

Originally posted 2022-11-08 01:26:26.

Leave a Comment