Makanan Burung Nuri

Burung nuri sangat dikagumi kerana keindahan bulu mereka dengan pelbagai warna dan warna yang merosakkan mata. Jenis burung yang mempunyai kecerdasan melebihi purata juga boleh meniru bunyi objek kepada manusia, anda tahu.

Malangnya, burung nuri berkurangan dalam populasi di alam liar kerana pemburuan yang berleluasa. Walaupun sebagai burung peliharaan, burung kakak tua cenderung mempunyai harga yang agak baik.

Tetapi bagi Anda yang hanya mahu atau mengekalkannya, berikut adalah panduan makanan burung nuri bercakap dengan cepat dan berada dalam keadaan sihat.

Cadangan Makanan Burung Nuri Agar Cepat Bicara

gambar makanan burung nuri

Burung nuri biasanya mempunyai habitat di hutan tanah rendah. Di samping itu, kadang-kadang burung ini juga boleh didapati di paya bakau, paya air tawar, hutan savana, dan ladang.

Dilancarkan dari halaman AnimalDiversity.org, burung nuri adalah spesies burung herbivora. Di alam liar, burung kakak tua biasa makan buah-buahan, kacang, benih, tunas daun, bunga dan nektar yang mereka perolehi dari sekitar habitat hidup mereka.

Menyesuaikan diri dengan jenis makanan untuk burung nuri liar pasti akan menjadikan haiwan kesayangan anda memenuhi keperluan pemakanannya. Berikut adalah pilihan makanan dan minuman untuk burung nuri yang boleh diberikan.

1. Buah-Buahan

Sama seperti pemakanan burung baji, burung nuri, yang tergolong dalam burung paruh bengkok, sangat menyukai buah-buahan dalam diet harian mereka.

Buah-buahan kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan yang meningkatkan daya tahan tubuh burung dan menghalangnya daripada beberapa risiko penyakit akibat persekitaran di mana ia hidup.

Menurut laman web Parrots.org, buah-buahan membentuk sekurang-kurangnya kira-kira 30 peratus daripada jumlah makanan burung nuri. Anda boleh memberi buah-buahan, seperti epal, pir, oren, dan pisang yang menjadi kegemaran burung kakak tua serta mudah dicari.

Di samping itu, buah-buahan ini juga dikelaskan sebagai kandungan air yang tinggi supaya mereka boleh menghalang burung nuri daripada mengalami dehidrasi, anda tahu.

2. Sayur-Sayuran

Selain buah-buahan, burung nuri juga sangat menyukai sayur-sayuran segar, terutamanya lobak merah, saderi dan kacang hijau. Burung kakak tua juga suka dedaunan hijau, seperti brokoli, kale, bayam dan watercress.

Rakan pintar juga boleh memilih makanan nuri dalam bentuk ubi, seperti ubi keledek dan kentang. Selain daripada menjadi sumber karbohidrat, ubi juga kaya dengan kandungan serat yang boleh memudahkan sistem pencernaan mereka.

Sebelum memberi sayur-sayuran dan ubi segar sebagai makanan nuri, Smart Buddies perlu membasuhnya dengan teliti dengan air mengalir untuk mengeluarkan sisa-sisa racun perosak yang mungkin berbahaya kepada haiwan peliharaan.

Ini untuk mengelakkan burung daripada mengalami masalah kesihatan akibat keracunan bahan tersebut. Sekiranya burung terdedah kepada bahan itu terlalu lama, pasti burung yang anda kumpulkan tidak dapat berkembang dengan baik dan bahkan boleh menyebabkan kematian pramatang.

3. Bijirin

Sekiranya anda menghadapi masalah selalu menyediakan makanan segar, gabungan bijirin seperti bijirin, jewawut, gandum, biji walnut, dan bunga matahari boleh dimasukkan ke dalam diet burung nuri.

Selain benih, Anda juga boleh menambah kacang, seperti kacang hijau dan kacang tanah. Walau bagaimanapun, kandungan protein dan lemak dalam bijirin dan kacang perlu diperhatikan supaya penggunaannya tidak berlebihan.

Sesetengah burung nuri mungkin kurang biasa dengan pemakanan dalam bentuk bijirin kering. Mereka yang diberi suapan succulent dari awal mungkin memerlukan masa penyesuaian untuk menyesuaikan diri dengan kebiasaan baru ini.

4. Pelet Khas Burung

Sama seperti kebanyakan burung tempatan, Anda juga boleh menyediakan pelet atau makanan pengeluar untuk burung nuri yang praktikal dan agak berpatutan.

Pemakanan burung nuri ini biasanya dirumus khas dengan kandungan nutrien yang lengkap, seperti vitamin, mineral, dan asid amino untuk mengekalkan kualiti bulu dan bunyi.

Pelet khas burung berendam bengkok berbeza daripada pelet untuk burung chirping, ya! Bermula dari komposisi, tekstur, dan kandungan pemakanan, tentu saja, ia telah disesuaikan dengan keperluan burung nuri.

5. Suapan Tiruan

Mungkin beberapa dari Anda didakwa membeli pelet khas untuk burung paruh bengkok yang rata-rata mempunyai harga yang agak tinggi daripada makanan burung biasa.

Tidak perlu risau, burung nuri juga menyukai gabungan makanan buatan sendiri dengan bahan-bahan yang agak berpatutan.

Makanan tiruan ini biasanya dalam bentuk bubur, yang terdiri daripada campuran sayur-sayuran, gandum, beras perang, bijirin dan jewawut yang dimasak sehingga lembut. Untuk memberi burung nuri, Anda boleh menggunakan bantuan jarum suntik atau suntikan tanpa jarum.

Originally posted 2022-11-09 12:01:57.

Leave a Comment