Makanan Burung Pipit

Burung pipit (Anthus spp) merupakan sejenis kumpulan burung yang terdapat di Malaysia dengan mendiami didalam dipelbagai kawasan lapang dan belukar.

Secara amnya terdapat 3 kategori burung pipit yang saya tahu mengikut habitat iaitu Jenis Burung Pipit Raya, Jenis Burung Pipit Rumah dan Jenis Burung Pipit Kepala Hitam.

Di alam liar, burung pipit sering makan bijirin kecil seperti nasi. Inilah yang membuatkan kita sering melihat burung pipit terbang di sekitar sawah padi apabila musim menuai tiba. Mereka dan kawanan mereka akan membanjiri pokok padi untuk makan.

Satu lagi jenis makanan burung pipit yang sering menjadi pilihan alternatif di alam liar adalah serangga kecil. Ulat kecil yang ada di cawangan, serangga kecil, dan juga buah-buahan kecil juga merupakan makanan lain di alam liar.

Jika anda menyimpan burung pipit di rumah dan ingin memberi makan, disyorkan untuk memberi makan bijirin.

Mudah Untuk Mendapatkan Makanan Burung Pipit Di Sekitar Rumah

gambar makanan burung pipit kecil

1. Bijirin

Burung pipit yang hidup liar di alam liar biasanya menggunakan benih padi sebagai makanan utama mereka. Tetapi apabila disimpan, burung pipit boleh diberikan jenis makanan lain, contohnya, millet dan kernel walnut.

Untuk burung pipit yang terdapat dari alam semula jadi, ia boleh diberikan bijirin yang bersaiz kecil. Jika anda menyimpan burung pipit yang cukup besar, seperti Waxbills, anda boleh memberi walnut.

Adalah lebih baik jika bijirin yang diberikan masih berpunca, kerana dikatakan bahawa ia akan menyediakan nutrien penting untuk burung. Walaupun burung pipit suka bijirin, sebaiknya elakkan memberi beras kerana terlalu besar.

2. Buah-Buahan

Selain bijirin, burung pipit juga boleh diberi makanan buah. Sesetengah buah-buahan yang burung pipit biasanya mengambil alam semula jadi, seperti epal, anggur, oren, pic, pisang, pir, tembikai, mangga, betik, dan nanas.

Tetapi biasanya burung pipit lebih suka buah-buahan kering. Jadi sebelum memberikannya, anda boleh memotong buah terlebih dahulu kira-kira 1 cm dan mengeringkannya. Oleh kerana ia bukan makanan utama, berikan buah ini hanya sedikit dalam satu minggu.

3. Serangga Kecil

Suapan lain yang boleh diberikan kepada burung pipit adalah serangga kecil, seperti ulat, telur semut, semut, tawon, cacing, dan cengkerik. Walau bagaimanapun, tidak semua burung pipit seperti serangga kecil, satu jenis burung pipit yang biasanya memakan serangga kecil adalah jenis lilin, gouldian wanita, dan burung hantu.

Walau bagaimanapun, jenis burung pipit lain juga perlu makan serangga semasa musim pembiakan dan memberi makan kepada anak mereka.

Perlu diingat bahawa serangga ini adalah makanan tambahan, jadi berikan mereka secara beransur-ansur sehingga burung terbiasa memakan serangga kecil. Pemakanannya tidak perlu dilakukan setiap hari dan hanya diperlukan dalam kuantiti yang kecil.

Jika burung pipit anda tidak suka serangga, tidak perlu memaksanya.

4. Pelet

Pelet juga boleh diberikan sebagai salah satu jenis makanan untuk burung pipit. Jika anda ingin membuat pelet makanan utama, secara beransur-ansur mengurangkan pemakanan bijirin selama 8 minggu.

Jangan sekali-kali mencampurkan bijirin dengan pelet, kerana burung pipit lebih suka bijirin dan tidak menyentuh pelet yang diberikan.

5. Sayuran

Burung pipit juga suka makan sayur-sayuran hijau, anda tahu, termasuk salad, bayam, bayam air, pasli, salad mustard, dan saderi.

Sebagai tambahan kepada jenis sayur-sayuran hijau, burung pipit juga boleh makan jenis sayur-sayuran lain, seperti tomato, lobak merah, brokoli, kubis, kentang, dan zucchini.

Pelbagai sayur-sayuran mengandungi nutrien penting untuk burung pipit, seperti serat, besi, fosforus, kalium, selenium, magnesium, dan pelbagai jenis vitamin.

Tetapi berikan dalam kuantiti yang kecil hanya sebagai teman kepada makanan utama.

Originally posted 2022-11-06 02:41:57.

Leave a Comment