Makanan Burung Punai

Bagi anda yang berminat untuk memelihara burung punai, anda perlu memberi perhatian kepada pemakanan burung punai yang betul dan mengandungi nutrien yang diperlukan.

Makanan akan sangat memberi kesan kepada gacor, keindahan bulu, dan kesihatannya. Untuk maklumat lanjut mengenai makanan burung punai, sila lihat artikel berikut.

Burung punai daun dan burung punai tanah menyukai tempat tertutup, rimbun, biasanya sering terlihat mencari makanan di pohon laban, makanan nya berupa aneka biji bijian, buah laban dan pisang.

Apakah Makanan Burung Punai?

gambar makanan burung punai daun

Aktiviti memakan burung punai kebanyakannya dijalankan secara berkumpulan dengan melawat pokok-pokok yang berbuah dan bermula pada waktu matahari terbit atau sekitar pkl. 5.30 WIT dan kembali ke tempat pokok untuk tidur pada waktu petang. 16.00-17.00 WIT, bergantung kepada jarak jumlah – makanan pokok ber dari katil dan keadaan cuaca.

Suapan utama burung punai adalah bijirin yang berasal dari rumput di dalam tanah dan buah-buahan yang berasal dari pokok-pokok. Sebagai tambahan kepada makanan utama ini, burung punai juga makan serangga, kerang, cacing, daun, pucuk dan bunga.

Punai gading (T. vernans L.), lengguak punai (T. curvirostra Gmelin), punai kecil (T. olax Temminck) dan punai bakau (T. fulvicollis Wagler) termasuk burung pemakan buah (arboreal frugivorous) manakala punai tanah (C. Indica L.) memberi makan lebih banyak pada bijirin di dalam tanah (granivorous daratan).

Buah Mayam, terung dan lokam adalah jenis makanan pilihan kerana ia lembut, kecil, berair, kaya dengan karbohidrat dan mengandungi banyak biji kecil di dalamnya, sehingga dapat ditelan dengan mudah oleh burung.

Buah yang dimakan setiap kali makan ialah saiz ficus, kersen, salam, kariwaya, mayam, poakas, jawi-jawi sebanyak 10-20 keping bergantung kepada bilangan buah masak dan bilangan ahli kumpulan burung.

Jenis dan keamatan buah yang dimakan disesuaikan dengan saiz badan burung dengan sekatan ke atas bilangan maksimum buah yang ditelan dan daging buah yang boleh dicerna dengan gigitan tunggal.

1. Buah Betik

gambar buah betik

Satu buah ini baik untuk mengekalkan kesihatan pencernaan burung, selain itu dalam buah betik terdapat banyak air dan vitamin. Anda boleh memberi betik semasa dia dilatih untuk makan voer.

Beri betik dalam kepingan kecil supaya dia boleh memakannya dengan mudah atau menusuknya dengan kayu dan diberi makan dengan susah payah. Pastikan betik yang anda berikan tidak busuk, kawan.

2. Buah Mayam

gambar makanan burung punai tanah

Jenis buah ini tumbuh di kawasan hutan jadi kita mungkin jarang menemuinya, buah ini mempunyai saiz yang tidak besar dan buahnya lembut sehingga sangat disukai oleh punai.

Jika anda mendapat burung yang ditangkap dan tertekan, anda perlu mencari buah satu ini supaya ia masih mahu makan semasa diajar makan voer juga boleh dicampur.

3. Kacang Hijau

gambar kacang hijau

Dalam kacang hijau, terdapat banyak protein, karbohidrat dan serat supaya ia baik untuk dimakan oleh manusia dan haiwan. Kerana Punai juga merupakan pemakan bijirin, tentu saja, dia akan menyukai kacang hijau ini.

Bagaimana untuk memberi ia boleh dimasukkan ke dalam makanan atau ia juga boleh diberi makan secara langsung. Supaya ia lebih lembut sebelum memberi kacang hijau direndam terlebih dahulu kira-kira 1 hingga 2 jam.

4. Crickets

gambar cricket makanan burung punai

Sebagai tambahan kepada buah-buahan dan benih, ternyata di alam liar, burung punai ini memakan serangga kecil di sekelilingnya dan juga makan kerang-kerangan yang ada di diusungai dan paya supaya anda boleh memberinya Crickets.

Crickets mempunyai kandungan protein yang baik untuk stamina cengkerik supaya mereka tidak terdedah kepada penyakit yang memberikan cengkerik agak lebih mempertimbangkan badan besar.

Itu adalah beberapa jenis makanan burung punai, semoga maklumat ini berguna untuk anda semua.

Originally posted 2022-11-05 19:25:24.

Leave a Comment