Makanan Burung Raja Udang

Burung Raja Udang mempunyai warna bulu turquoise yang menjadikan burung ini kelihatan sangat mempesonakan.

Sekiranya burung ini membongkok ke dalam aliran air, anda akan melihat bayang-bayang turquoise dari bulunya yang kelihatan seperti kilat permata yang menawan.

Makanan utama burung ini adalah ikan tetapi walaupun burung ini dipanggil Raja Udang tetapi burung ini tidak selalu makan udang dan ikan.

Makanan Burung Raja Udang Cepat Gacor

gambar makanan burung raja udang kecil

1. Crickets

Sebenarnya tidak sukar untuk melatih burung udang raja untuk makan crickets. Kaedah ini hampir sama dengan memberi makan cengkerik kepada burung lain. Tetapi apa yang berbeza di sini apabila kami memberikannya terus kepada suapan.

Untuk burung lain seperti murai kampung dan murai batu, letakkan cengkerik ke tempat makan. Sementara itu, burung udang raja mesti dihantar ke dalam ke tempat makan yang sudah mengandungi air, supaya burung itu dapat memakannya dengan mudah.

Dengan nota bahawa crickets mesti dikeluarkan sebahagian daripada kaki dan kepala supaya tidak mencederakan tekak dan bahagian pencernaan lain.

2. Udang Kecil

Udang kecil adalah makanan kegemarannya kerana kehidupan sehariannya yang tinggal di tebing sungai.

Seperti namanya, burung ini mendapat dan menjadi mangsa udang kecil. Oleh itu, jika anda baru mendapat burung ini, pastikan anda juga menyediakan udang kecil yang telah banyak dijual di kedai-kedai ikan.

Kerana burung udang raja sangat sukar untuk menyesuaikan diri dengan jenis makanan baru jadi ia mesti lebih perhatian.

3. Ikan Kecil

Sama seperti udang kecil sebentar tadi, dalam udang raja burung percuma, ia juga biasa makan ikan kecil. Dengan bentuk paruh hampir sama dengan pelican, pastinya mudah baginya untuk menangkap ikan kecil.

Apabila udang raja haiwan kesayangan anda mula mogok lapar, kemungkinan dia berasa sakit atau tertekan kerana beberapa faktor, mungkin kerana dia merasa terancam atau kerana terlalu nafsu.

Berikan ikan kecil dan udang kecil ini supaya dia dapat memakannya dengan mudah dan memulihkan keadaan mereka seperti semua.

Terima kasih banyak kerana anda sentiasa setia membaca maklumat tentang hobi burung chirping untuk pemula dan mereka yang telah mempunyai hobi ini untuk masa yang lama.

Originally posted 2022-11-07 09:53:24.

Leave a Comment