Makanan Burung Tiong

Burung tiong adalah salah satu burung yang mudah bosan dengan makanan mereka. Oleh itu, makanan burung nuri yang diberikan perlu diberi perhatian yang besar.

Kita tidak boleh cuai memberi makanan kepada burung tiong yang dibangkitkan. Terdapat beberapa jenis makanan berkhasiat, ada yang berpotensi meracuni burung.

Tetapi malangnya, selalunya pemilik burung kakak tua menganggap bahawa mereka telah memberikan makanan yang sesuai dan sesuai kepada burung peliharaan mereka.

Seperti manusia, burung tiong memerlukan pengambilan makanan yang seimbang. Dengan pengambilan makanan yang baik, burung tiong akan kekal sihat dan aktif bercakap.

Senarai Makanan Burung Tiong yang Betul Untuk Diberikan

gambar makanan burung tiong

Sebagai salah satu burung eksotik yang disimpan secara meluas di rumah-rumah di Indonesia, burung tiong dikelaskan sebagai burung pintar.

Burung kakak tua terkenal dengan keupayaan unik mereka untuk meniru kata-kata manusia. Burung tiong juga boleh mengatakan satu ayat dengan lancar.

Ramai penjaga burung nuri memastikan haiwan peliharaan mereka mendapat pemakanan yang betul. Jadi menentukan makanan burung tiong adalah sangat penting.

1. Pelet

Pelet untuk burung tiong sudah tersedia secara meluas untuk dijual dalam makanan haiwan kesayangan.

Tetapi walaupun menjadi makanan terbaik, berkhasiat, dan mudah dimakan, pelet bukan satu-satunya makanan yang sesuai untuk burung tiong.

Kerana terdapat kandungan besi yang agak tinggi yang boleh menyebabkan burung tiong diracuni atau mengalami hemochromatosis.

Dan tentu saja, perlu berhati-hati dalam memilih jenama pelet yang baik, kerana jenama pelet murah umumnya mengandungi banyak bahan tambahan kimia berbahaya.

Sebaliknya, tekstur kering pelet juga membantu menjaga kotoran nuri daripada runtuh dan cecair. Jadi ia akan menjadi sangat mudah untuk membersihkannya.

2. Buah-Buahan

Salah satu makanan burung tiong untuk cepat dibincangkan adalah dengan buah-buahan. Terdapat banyak buah-buahan segar yang boleh dimakan oleh burung eksotik ini.

Buah-buahan menyediakan pengambilan vitamin untuk burung tiong. Buah-buahan boleh diberikan pada hari pelbagai jenis.

Secara amnya, pemilik burung nuri memberikan buah-buahan seperti pisang dan betik. Kedua-dua buah ini selain kaya dengan vitamin juga mudah dicari di mana-mana sahaja.

Di samping itu, kandungan seratnya yang tinggi boleh membantu penghadaman menjadi lebih sihat dan tidak menjadikan burung kakak tua terdedah kepada obesiti.

Buah-buahan lain juga boleh diberikan supaya tidak cepat bosan, seperti epal, longan, tomato, atau pir. Perlu dibasuh dengan teliti dan memotong kepingan kecil terlebih dahulu supaya ia selamat dimakan.

3. Serangga

Selain vitamin, burung tiong juga memerlukan protein untuk kekal sihat. Nah, mungkin anda tertanya-tanya, makanan burung tiong emas apa yang dapat memenuhi keperluan protein?

Burung kakak tua bukan sahaja memakan buah-buahan, tetapi juga boleh makan pelbagai jenis serangga kecil, seperti cengkerik, belalang, dan ulat Hong Kong.

Untuk jenis makanan ini, ia boleh diberikan sekali seminggu supaya menu makan berbeza-beza dan tidak cepat bosan. Kemudian juga memberi makan burung tiong mas dengan baik.

Makanan popular lain yang juga boleh memenuhi pemakanan protein adalah telur kroto dan larva. Kandungan pemakanannya cukup tinggi untuk memastikan burung tiong emas sesuai dan aktif bercakap.

4. Kekacang

Pemenuhan protein lain boleh didapati daripada memberi makanan burung tiong kuning dalam bentuk kekacang.

Oleh kerana ia bukan menu utama makanan tiong, lebih baik memberi kekacang tidak terlalu kerap.

Kerana burung tiong yang disimpan berbeza dari burung liar kerana mereka tidak memerlukan terlalu banyak tenaga. Anda boleh memberi kekacang seperti kacang soya hitam, kacang polong, atau kacang hijau.

Pastikan kacang-kacangan ini disimpan di tempat yang kering supaya tidak mencetuskan pertumbuhan kulat yang boleh menyebabkan toksin dan berbahaya kepada kesihatan burung kakak tua.

5. Bijirin

Walaupun bijirin bukan makanan ruji untuk burung tiong, mereka sebenarnya mengandungi nutrien yang baik untuk haiwan ini. Seperti pelet, terdapat begitu banyak formula bijirin yang boleh anda berikan kepada burung tiong.

Di kedai-kedai yang digunakan untuk menjual makanan burung, biasanya telah menyediakan campuran bijirin. Tetapi anda juga boleh membeli beberapa bijirin dengan mencampurkannya sendiri untuk memberikan ramuan yang lebih sesuai.

Memberi bijirin kepada burung nuri adalah seperti memberi seorang lelaki gula-gula. Bijirin hanyalah snek yang baik untuk dimakan burung tiong.

Tetapi ingat, ia hanya boleh diberikan sekali-sekala. Anda boleh memberinya sedikit bijirin sebagai ganjaran jika dia mematuhi perintah anda semasa dilatih.

6. Sayuran

Burung tiong juga boleh makan sayur-sayuran segar, terutamanya yang mempunyai kandungan air yang agak tinggi. Seperti timun, chicory, jagung muda, dan lobak merah.

Untuk menjadikan burung tiong lebih mudah apabila memakannya, adalah wajar untuk sayur-sayuran dipotong menjadi kepingan kecil terlebih dahulu. Kira-kira sesuai dalam satu gigitan.

Kemudian memberi sayur-sayuran ini tidak perlu sekerap buah, anda boleh membuat menu alternatif dengan serangga atau kacang.

Sebelum memberikannya, basuh dengan teliti terlebih dahulu. Kemudian pastikan anda memberi hidangan sayur-sayuran baru apabila ia telah dihidangkan selama satu hari.

7. Air Segar

Satu perkara yang tidak boleh dilupakan dari makanan burung tiong adalah air tawar untuk diminum. Air ini boleh didapati pada setiap masa dan secara berkala diisi dan menukar bekas.

Air minuman boleh ditukar dua kali sehari, atau apabila bekas air kotor dan dipenuhi dengan serpihan makanan.

Bekas juga perlu dibasuh dengan teliti menggunakan sabun cuci pakaian dan air. Jangan biarkan bekas kotor selama beberapa hari.

8. Vitamin

Walaupun banyak makanan di atas sudah mempunyai pemakanan yang tinggi, burung tiong masih memerlukan vitamin. Di samping itu, anda boleh membeli vitamin dan juga beberapa mineral dari kedai-kedai yang biasanya menjual bekalan burung.

Pemberian vitamin juga boleh dilakukan dengan memberikannya terus ke dalam mulut burung nuri.

Di samping itu, anda juga boleh mencampurkan vitamin yang anda beli sebelum ini dengan makanan atau minuman. Pemakanan vitamin kepada burung kakak tua tidak perlu dilakukan setiap hari, bagaimanapun, ia cukup dengan 1-3 kali seminggu.

Kaedah Memberi Makan Burung Tiong yang Baik

gambar perawatan burung tiong

Sebagai tambahan kepada beberapa makanan burung tiong di atas, terdapat beberapa makanan yang perlu dielakkan kerana ia berpotensi merosakkan kesihatan atau menyebabkan toksin.

Sebagai contoh, seperti alpukat, makanan segera, coklat, makanan yang mengandungi kafein dan juga alkohol.

Cuba untuk memberi makan burung tiong dua kali sehari. Buang baki makanan pada waktu pagi dan malam kerana ia tidak lagi sesuai untuk digunakan.

Kemudian, beri makan burung nuri dengan peraturan berikut:

  • Biji benih atau kekacang tidak lebih daripada 1 hingga 2 sudu teh sehari
  • Beri pelet hanya pada waktu pagi selepas bijirin dan makanan segar. Oleh kerana burung kakak tua memakannya sedikit demi sedikit, tidak perlu membuangnya jika mereka tidak dibelanjakan
  • Berikan bahagian 1/4 cawan pelet setiap hari kepada burung kakak tua kecil, atau 1/2 cawan pelet kepada burung kakak tua yang besar
  • Beri buah-buahan dan sayur-sayuran sebanyak 1 sudu besar, dan 1.5 sudu besar untuk dos makanan protein.

Itulah penjelasan makanan burung tiong yang pastinya dapat membantu anda dalam mengekalkan kesihatan burung tiong haiwan kesayangan anda.

Originally posted 2022-11-08 02:13:05.

Leave a Comment