Makanan Burung Wak Wak

Makanan burung wak wak atau ruak ruak di kawasannya adalah bijirin, serangga, cacing dan siput kecil. Burung wak wak mempunyai nama Latin Amaurornis phoenicurus atau lebih dikenali sebagai kareo beras.

Burung ini mempunyai kawasan pengedaran di Asia Selatan ke Asia Tenggara termasuk Malaysia. Burung wak wak suka kawasan air, burung ini ternakan di sekitar tebing sungai, mulai dari serangga, ikan kecil, hingga bijirin.

Makanan Burung Wak Wak

gambar burung wak wak

Walaupun burung ruak ruak tidak termasuk dalam jenis burung chirping, ramai yang menyimpan burung ini sebagai burung hiasan, dan bahkan di kawasan Aceh burung ini sering diproses menjadi makanan istimewa.

Ruak ruak mempunyai warna bulu gelap, terdapat warna putih di dada, leher, dan muka. Di perut dan bahagian bawah ekor, terdapat warna karat-merah.

Panjang badan adalah kira-kira 32-33 cm dengan badan tirus dan tegak, menjadikannya lebih mudah bagi mereka untuk menyusup semak dan kawasan berpaya.

Ia mempunyai jari panjang, dengan kaki kuning, dan paruh runcing yang merupakan ciri adalah pangkal paruh burung di bahagian atas merah jambu.

Penampilan burung ruak ruak lelaki dan perempuan hampir sama, dalam burung ruak ruak muda warnanya lebih pucat, dan paruh kelabu. Pada permulaan penetasan, anak ayam keropok berwarna hitam dan akan menjadi kelabu apabila mereka memasuki masa remaja.

Jadi bagi anda yang memelihara burung ruak ruak, makanan perlu dipertimbangkan supaya burung-burung dapat dikekalkan dengan baik.

1. Serangga

Makanan utama burung ruak ruak adalah haiwan seperti serangga kecil, cacing, kepada ikan ikan kecil. Kerana dalam ruak liar suka mencari makanan di kawasan berlumpur dalam bentuk ikan dan cacing.

Oleh itu, jika anda ingin menyimpan di rumah, makanan langsung seperti kroto,crickets, ulat Hong Kong, dan ikan.

2. Buah dan Bijirin

Bukan sahaja memakan serangga, burung ruak ruak juga makan pelbagai buah-buahan dan benih seperti kacang tanah dan kacang hijau atau buah pisang.

Kemudian anda boleh memberi buah atau bijirin sebagai pelbagai makanan untuk burung supaya burung tidak bosan dengan makanan mereka.

3. Voer

Akan lebih baik jika burung ruak ruak dilatih untuk makan voer khas burung supaya ia dapat memudahkan proses rawatan.

Sekiranya burung itu sudah sanggup makan voer, maka makanan serangga seperti cengkerik, kroto, dan lain-lain mengubah statusnya kepada makanan tambahan atau makanan tambahan.

Jenis Burung Wak Wak

gambar jenis burung wak wak

Burung Ruak ruak tergolong dalam keluarga Rallidae yang suka tinggal di sekitar sawah padi dan paya.

Terdapat empat subspesies burung ruak-ruak ini, iaitu:

  • Amaurornis phoenicurus phoenicurus, mempunyai kawasan pengedaran di sekitar India, Pakistan, Maldives, Sri Lanka, China Timur, Taiwan, Indonesia, dan Wilayah Asia Tenggara yang lain. (Pennant, 1769)
  • Amaurornis phoenicurus leucomelanus, mempunyai kawasan pengedaran di Sulawesi, Maluku Barat, ke Bali dan Nusa Tenggara. (S. Müller, 1842)
  • Amaurornis phoenicurus insularis, adalah ruak ruak di Kepulauan Nicobar dan Andaman. (Sharpe, 1894)
  • Amaurornis phoenicurus midnicobarius, yang terletak di wilayah Kepulauan Nicobar. (Abdulali,1978)

Pembiakan Burung Wak Wak

gambar pembiakan burung wak wak

 

Burung Ruak Ruak membina sarang di tempat kering di kawasan berpaya. Burung ini mampu meletakkan 6-7 telur sekali. Uniknya, burung ruak ruak mempunyai saiz telur yang besar, iaitu, setiap benih adalah kira-kira 32 cm panjang dan mempunyai cangkerang keras. Telur ini mengambil masa 19 hari sebelum mereka boleh menetas

Originally posted 2022-11-06 23:25:18.

Leave a Comment