Makanan Ikan Channa Limbata

Peminat ikan hiasan pemangsa pastinya tidak asing lagi dengan ikan Channa yang telah mendapat sambutan sejak kebelakangan ini.

Selain mudah diselenggara, ikan Channa juga mendapat permintaan tinggi kerana mempunyai pelbagai motif dan jenis.

Nama Channa sendiri diambil dari nama saintifiknya, iaitu keluarga channidae. Ia adalah nama keluarga untuk ikan snakehead.

Harga ikan Channa sangat berbeza, dari yang paling murah hingga yang paling mahal di sana. Channa Barca dikatakan ikan ular paling mahal di dunia kerana jarang ditemui dan terancam, ia boleh mencecah harga RM 15505,28.

Cadangan Makanan Ikan Channa Limbata Terbaik

1. Udang

gambar udang makanan ikan channa limbata

Di habitat asalnya, udang adalah salah satu makanan ikan Channa, oleh itu memberi udang kepada ikan pemangsa sangat baik dan dipercayai dapat membawa keluar atau menjadikan warna Channa lebih cantik.

Di samping itu, udang juga boleh membantu mempercepatkan pertumbuhan ikan. Jika anda tidak boleh memberikan udang segar, anda juga boleh memberikan udang kering yang dibungkus yang boleh didapati secara meluas di pasaran.

Cara memberi udang untuk makanan Channa juga agak mudah, rakan-rakan hanya perlu memotong udang menjadi beberapa keping dan kemudian hanya menyebarkannya di akuarium.

2. Maggot

gambar Maggot BSF Yellow

Maggot adalah larva lalat hitam yang besar. Mengapa Maggot pilihan makanan yang baik untuk Channa? Kerana larva besar ini mempunyai tahap protein yang baik untuk pertumbuhan ikan pemangsa.

Menurut pengumpul Channa, maggot adalah antara makanan eksklusif yang paling disyorkan. Salah satu contoh jenama maggot terkenal untuk makanan sentarum kuning channa maru ialah Maggot BSF Yellow.

Makanan ikan channa berkualiti tinggi ini mengandungi 60% protein dan dilengkapi dengan pigmen kuning tambahan yang boleh meningkatkan warna kuning ikan channa haiwan kesayangan anda.

Jom Baca: Harga Ikan Channa Terkini

3. Cacing Sutera

gambar Cacing Sutera

Kerana ia mengandungi protein, lemak dan nutrien yang baik untuk ikan Channa, ulat sutera juga merupakan makanan wajib untuk ikan pemangsa.

Di samping itu, cacing ini juga boleh meningkatkan pencernaan ikan Channa kerana ia mengandungi serat dan mineral yang tinggi.

4. Kriket

gambar kriket makanan ikan channa

Siapa sangka bahawa serangga ini, yang terkenal dengan bunyi tersendiri, adalah makanan yang disyorkan untuk ikan Channa.

Kerana ternyata kriket adalah antara makanan kegemaran ikan pemangsa ini, tentu saja cicadas yang diberikan juga tidak sewenang-wenangnya.

Kriket harus dipilih muda dan pastikan apabila diberikan kepada ikan dalam keadaan hidup.

Tujuan diberikan kriket hidup adalah untuk melihat kemeriahan Channa ketika memburu makanan, pastinya tidak menarik jika rakan itu menaikkan ikan pemangsa tetapi ikan itu tidak mempunyai watak sebenar sebagai pemburu.

5. Ikan Kecil

gambar ikan kecil

Selain kriket, memberi ikan kecil di akuarium Channa juga merupakan salah satu pilihan untuk melatih naluri memburu mereka dan ikan kecil juga mempunyai protein yang mencukupi untuk membantu ikan channa berkembang.

6. Pelet

gambar pelet makanan ikan channa

Letakkan pelet dalam senarai makanan ikan Channa anda. Kerana selain praktikal, memberi pelet juga disyorkan, terutamanya kerana biasanya pelet dilengkapi dengan vitamin, nutrien, protein dan bahan-bahan lain yang benar-benar diperlukan oleh Channa.

Jika anda mempunyai channa blue pulchra, jenama kingchanna pellet akan sesuai untuk ikan peliharaan anda. Lebih daripada itu, makanan bernilai Rp.19 ribu ini juga mengandungi Spirulina, Astaxanthin, Tannins, dan Flavonoids yang dirumus khas untuk meningkatkan warna dan mengekalkan kesihatan Channa.

7. Cacing Tanah

gambar cacing tanah

Variasi lain untuk makanan ikan Channa haiwan kesayangan anda ialah cacing tanah. Mengapa cacing tanah disyorkan untuk ikan, kerana cacing tanah mempunyai fungsi penyembuhan.

Jika haiwan kesayangan anda Ikan Channa mempunyai tabiat memukul kaca akuarium atau bertarung dengan ikan lain, sudah tentu akan ada kecederaan pada badannya. Pentadbiran cacing tanah ini boleh membantu menyembuhkan luka-luka ini dengan cepat.

8. Kutu Air

gambar kutu air makanan ikan channa

Ramai pemilik ikan Channa memberikan kutu air sebagai makanan haiwan kesayangan mereka. Kerana dipercayai bahawa kutu air adalah baik untuk pertumbuhan ikan Channa limbata, terutamanya untuk ikan kecil, kutu air ini baik untuk mengembangkan tulang mereka tetapi dengan dos yang betul.

9. Lipas Dubia

gambar lipas dubia

Lipas dubia ini mempunyai protein yang tinggi, bahkan protein yang jauh melebihi cengkerik dan cacing. Lipas ini mempunyai panjang purata 4 hingga 5 cm setiap kepala, dengan saiz yang agak besar, pastinya cukup untuk digunakan sebagai makanan untuk ikan Channa kegemaran anda.

10. Ulat Hong Kong

gambar ulat hongkong makanan ikan channa

Ulat Hong Kong sangat baik untuk pertumbuhan ikan Channa, kerana ia mengandungi nutrien yang mencukupi untuk lengkap untuk ikan Channa dan dipercayai menebal badan ikan.

Jadi itulah 10 jenis makanan channa limbata yang boleh anda berikan kepada channa kegemaran anda.

Originally posted 2022-12-14 10:32:04.

Leave a Comment