Makanan Ikan Emas

Terdapat banyak jenis makanan ikan emas yang boleh anda pilih. Walau bagaimanapun, kandungan nutrien bahan jenis ini perlu menjadi pertimbangan utama.

Makanan ikan emas dengan nutrien yang tinggi akan menjejaskan kejayaan penanaman. Kemudian, apakah makanan yang sesuai untuk ikan emas?

Artikel ini akan membincangkan makanan ikan emas supaya anda tidak membuat pilihan yang salah. Mari lihat!

Komposisi Makanan Ikan Emas Yang Betul

Komposisi makanan ikan emas yang betul akan membantu kejayaan penternakan ikan emas anda. Berikut adalah komposisi nutrien ikan emas yang mesti ada dalam makanan ikan emas.

KandunganPersentase
Protein30-45%
Karbohidrat<10%
Lemak5-10%
MineralJumlah kecil
VitaminJumlah kecil

 

Unsur-unsur di atas mesti dipenuhi apabila anda ingin membuat suapan karp. Jika makanan yang dibuat mempunyai kandungan nutrien yang seimbang, ikan emas anda boleh tumbuh dengan cepat.

Satu perkara yang perlu anda perhatikan apabila membuat makanan adalah kandungan protein makanan, kerana protein adalah kunci kepada pertanian ikan emas.

Jenis Makanan Ikan Emas Boleh Tumbuh Dengan Cepat

gambar makanan ikan emas

1. Crickets

Cengkerik adalah salah satu makanan kegemaran ikan emas. Crickets mempunyai kandungan protein yang tinggi.

Malah, kandungan protein cengkerik adalah 3 kali lebih tinggi daripada daging ayam. Di samping itu, cengkerik mengandungi omega 3 yang boleh mempercepatkan pertumbuhan ikan.

2. Kroto

Kroto adalah telur semut rangrang yang boleh digunakan sebagai makanan ikan emas. Kroto mempunyai protein yang tinggi supaya ia boleh mempercepatkan pertumbuhan ikan emas.

Anda boleh mencarinya di pokok-pokok yang subur. Selepas mendapatkannya, kroto boleh dihancurkan dan diberikan kepada ikan mas sebagai makanan.

3. Cacing Sutera

Ulat sutera adalah sejenis cacing yang digunakan secara meluas sebagai makanan untuk ikan emas.

Silkworms atau cacing sutera mempunyai kandungan protein sebanyak 57%. Oleh itu, cacing ini digunakan secara meluas sebagai makanan untuk ikan emas.

4. Sekam Padi

Sekam padi adalah makanan alternatif untuk ikan mas. Ikan mas adalah ikan omnivor yang makan semua. Satu jenis tumbuhan yang disukai oleh ikan emas ialah sekam padi.

Walau bagaimanapun, jangan hanya memberi sekam padi tetapi tambah molase, arang kelapa, dan makanan ikan kepada campuran makanan untuk menjadi pelet semula jadi.

5. Cacing Tanah

Cacing tanah adalah sumber makanan yang diketahui oleh ramai orang. Cacing tanah mempunyai kandungan nutrien yang tinggi, seperti kandungan protein yang mencapai 40%.

Anda boleh mencari cacing tanah di tempat berlumpur, tetapi mereka juga boleh ditanam sendiri.

6. Daphnia

Daphnia sp. adalah kutu air yang digunakan sebagai makanan ikan emas secara alami.

Kutu air mempunyai kandungan nutrien yang tinggi, saiznya sepadan dengan mulut larva ikan, dan mudah ditanam.

Saat ini daphnia adalah satu jenis makanan yang ditanam secara meluas secara beramai-ramai.

7. Ulat Daun Pisang

Ulat daun pisang adalah makanan alami untuk ikan emas yang mempunyai nutrien yang tinggi.

Ulat daun pisang mempunyai nutrien lengkap dan protein yang tinggi supaya ia baik untuk pembangunan ikan emas.

Ulat daun pisang biasa berada di dalam daun pisang keriting.

4 Petua Memberi Makan Ikan Emas

gambar tips memberikan makanan ikan emas

1. Masa Memberi Makan Ikan Emas

Petua memberi makan ikan emas pertama adalah menentukan masa makan. Anda mesti menetapkan masa untuk memberi makan ikan emas pada masa yang sama.

Sebagai contoh, jika anda menetapkan masa makan pada 08.00 a.m, anda mesti memberi suapan pada jam yang sama pada hari berikutnya.

Oleh itu, ikan akan mengenali masa pemakanan dan boleh berkembang dengan lebih optimum.

2. Memberi Makanan Ikan Mas Yang Pelbagai

Anda mesti menyediakan pelbagai makanan untuk ikan emas kerana setiap jenis makanan mempunyai kandungan pemakanan yang berbeza.

Menggunakan pelbagai jenis makanan, ikan mas boleh mendapatkan pemakanan lengkap dan berkembang dengan cepat.

3. Dosis Makanan Yang Tepat

Dos makanan ikan kap adalah sebanyak 3-4% daripada berat ikan ternakan. Sebagai contoh, ikan seberat 100 gram memerlukan 3-4 gram makanan setiap kepala setiap hari.

Sekiranya anda mempunyai 1,000 ikan emas, keperluan makanan adalah 3-4 kg sehari. Makan dijalankan 3 kali sehari, iaitu pagi, petang dan petang / petang.

4. Saiz Makanan

Saiz makanan juga menentukan kadar pertumbuhan ikan emas. Makan ikan emas 2-3 kali sehari dengan jumlah yang kecil selama satu minit.

Tambahan pula, anda boleh menentukan berapa banyak bahagian makanan ditambah sehingga terdapat makanan yang tidak dimakan oleh ikan emas.

Originally posted 2022-12-20 06:57:00.

Leave a Comment