Makanan Ikan Guppy

Mahu pelihara ikan Guppy di rumah? Berhati-hati, jangan berikan makanan yang salah! Berikut adalah cadangan makanan ikan guppy terbaik supaya mereka dapat membesar dengan cepat!

Untuk makluman, makanan ikan guppy di alam liar sangat berbeza kerana mereka tergolong dalam haiwan omnivora aka semua pemakan makanan. Dari haiwan kecil hingga alga, semuanya dimakan.

Nah, bagaimana dengan ikan guppy yang disimpan di rumah? Makanan apa yang terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka? Anda boleh mendapatkan jawapan di bawah!

Jenis Makanan Ikan Guppy Supaya Membesar Dengan Cepat

gambar artemia makanan ikan guppy

1. Artemia

Artemia adalah salah satu makanan ikan guppy yang popular dan digunakan secara meluas oleh pencinta ikan.

Artemia bebas daripada kuman dan bakteria jadi ia selamat untuk Guppy. Artemia mengandungi 55% protein, 18.9% lemak, 2.04% serat mentah, 7.2% kandungan abu, dan 81.9% air.

Artemia atau Udang Brine adalah salah satu makanan kegemaran guppies kerana ia mengandungi beberapa nutrien yang mereka perlukan.

Oleh kerana ia sangat kecil, Artemia sesuai sebagai makanan untuk ikan guppy yang baru lahir.

Biasanya, penjual makanan ikan guppy menjualnya masih dalam bentuk telur, jadi anda perlu menetasnya terlebih dahulu sebelum memberikannya kepada ikan kesayangan anda.

2. Larva Nyamuk

Anda juga boleh memberi larva nyamuk sebagai makanan untuk guppies. Selain membelinya di kedai haiwan kesayangan, anda juga boleh mencarinya sendiri di sekitar rumah anda, terutamanya jika anda mempunyai tempat lopak.

Ramai yang menganggap larva nyamuk sesuai sebagai makanan untuk gupi anak pokok kerana ia baik untuk pertumbuhan kerana mereka mempunyai kandungan protein yang tinggi.

Larva nyamuk juga boleh meningkatkan selera guppies kerana pergerakan mereka yang mengundang.

3. Pelet Khas Untuk Ikan Guppy

Jika anda adalah jenis orang yang tidak mahu menjadi rumit, anda boleh memberikan pelet khas untuk ikan guppy sebagai suapan.

Terdapat beberapa jenama yang disyorkan, seperti Hikari Tropical Fancy Guppy dan Ocean Free Super Guppy.

Pelet sudah mengandungi pelbagai jenis nutrien yang diperlukan oleh guppies, jadi tidak mengapa jika anda hanya memberikan makanan jenis ini.

4. Kutu Air

Salah satu makanan alami ikan guppy adalah kutu air yang boleh anda dapati di sawah padi, sungai yang tenang, atau pembetung.

Jika anda malas untuk mencarinya sendiri atau tinggal di kawasan yang tidak mempunyai kawasan air, anda boleh mendapatkannya dengan mudah di kedai haiwan kesayangan.

Kandungan proteinnya yang tinggi, kira-kira 66%, adalah sebab mengapa ramai orang membuat kutu air sebagai makanan utama untuk ikan, termasuk gupi. Selain itu, kutu air dipercayai mencerahkan warna sisik ikan.

5. Cacing Sutera

Haiwan yang paling biasa diberikan sebagai makanan ikan adalah cacing sutera kerana harganya yang rendah. Ikan guppy juga menyukai haiwan kecil ini.

Selain itu, cacing sutera mengandungi tahap protein yang agak tinggi dan boleh didapati pada harga yang rendah.

Tetapi ingat, anda perlu memberi cacing sutera dalam keadaan bersih untuk meminimumkan kehadiran penyakit.

Di samping itu, ulat sutera biasanya tidak boleh bertahan lama jadi jangan membelinya dalam bahagian yang terlalu besar.

6. Daphina Magna

gambar daphina magna makanan ikan guppy

Walaupun namanya kedengaran kacak, Daphnia Magna adalah sejenis kutu air yang berasal dari Amerika. Mereka dibangunkan secara meluas oleh penternak Malaysia sebagai makanan ikan.

Sama seperti kutu air tempatan, Daphnia Magna mengandungi protein rendah lemak dan air. Jika anda mahu ikan guppy anda membesar dengan cepat, anda boleh memberikannya kepadanya.

7. Cuka Belut

Satu lagi makanan yang boleh menjadi alternatif kepada guppies ialah Cuka belut. Mereka boleh bertahan dalam persekitaran dengan pelbagai keasidan, antara pH dari 1.6 hingga 11.

Anda boleh membiak mereka menggunakan media cuka belut supaya tidak perlu membelinya dengan kerap di kedai haiwan kesayangan.

8. Kuning Telur

Bukan sahaja berguna sebagai sumber protein untuk manusia, ternyata kuning telur juga boleh digunakan sebagai makanan semulajadi untuk guppies membesar dengan cepat, anda tahu.

Bagaimana untuk menjadikannya mudah, anda hanya mendidih telur sehingga ia dimasak dan hanya mengambil kuning telur, kemudian hancurkannya sehingga ia berbentuk seperti pasta.

Tetapi perlu diingat, jangan berikan terlalu banyak, kerana sebagai tambahan kepada kandungan lemak yang tinggi, memberikan kuning telur boleh membuat akuarium kotor.

Itu adalah beberapa jenis makanan ikan guppy supaya mereka dapat membesar dengan cepat.

Sifat omnivora ikan kecil memudahkan kita membuat variasi makanan mereka, supaya mereka tidak merasa bosan dengan makanan yang sama.

Originally posted 2022-12-16 06:35:49.

Leave a Comment