Makanan Ikan Haruan

Makanan ikan haruan yang boleh memaksimumkan pertumbuhan ikan supaya ia tumbuh dengan cepat supaya ikan akan lebih menguntungkan apabila anda menuai.

Ikan snakehead diklasifikasikan sebagai satu jenis ikan yang berpotensi menjana keuntungan maksimum jika Rakan Peladang rajin menjaganya.

Helah untuk membuat ikan haruan dengan nilai jualan yang tinggi adalah untuk memberi perhatian kepada makanan ikan haruan.

Kos penternakan ikan haruan lebih murah daripada penternakan ikan keli dan tilapia tetapi harga jualan sebenarnya lebih tinggi.

Ikan haruan tidak perlu makan banyak untuk bernilai tinggi tetapi jenis makanan ikan haruan mestilah kaya dengan nutrien.

Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap tentang makanan ikan haruan dan cara memberi makan ikan ikan haruan.

Jenis Makanan Ikan Haruan Supaya Cepat Besar

gambar makanan ikan haruan

1. Pelet

Jenis pertama makanan ikan haruan ialah pelet yang biasanya boleh menjadi pal pintar untuk memasuki kedai ikan. Pelet ini sendiri sering diberikan kepada ikan haluan domestik di akuarium dan di kolam.

Sebagai tambahan kepada harga yang berpatutan, pelet juga lebih mudah diberikan dan sudah mengandungi keperluan untuk ikan haruan lengkap.

Walau bagaimanapun, penyediaan pelet untuk ikan haruan itu sendiri mesti dipertimbangkan dari segi kandungan yang ada.

Ikan haruan sendiri memerlukan tahap protein yang tinggi, di mana pelet harus mengandungi lebih daripada 30% protein.

Sehingga dalam pelet harus mengandungi makanan ikan, makanan darah, kepala udang, pulpa tauhu dan sebagainya.

Walaupun pelet biasanya diberikan kepada ikan haruan, makanan jenis ini mesti dicampur dengan makanan tambahan agar nutriennya dapat dipenuhi.

2. Ikan Kecil

Sekiranya ikan haruan diternak di kolam, maka memberi ikan kecil yang juga tinggal di kolam mungkin tidak perlu terlalu kucar-kacir.

Tetapi jika anda menanam ikan haruan di kolam tarpaulin atau kolam simen, anda boleh memberi ikan kecil yang masih segar untuk menjadi makanan ikan haruan.

Terdapat beberapa ikan kecil yang boleh anda berikan pada harga yang agak murah, seperti ikan wader, biji tilapia atau jenis ikan segar dengan saiz kecil yang boleh dimakan oleh ikan haruan dengan mudah.

Kelebihan makanan alami dari ikan ini akan menjadikan ikan haruan sangat cepat dan ikan sangat lahap memakan mereka.

3. Cacing Sutera

Jenis makanan ikan haruan seterusnya yang boleh digunakan sebagai makanan utama ialah ulat sutera (Tubifex Sp). Jenis cacing itu sendiri mengandungi tahap protein yang agak tinggi.

Sekiranya benih ikan snakehead diberi jenis makanan ini dari ulat sutera, maka saiz ikan akan cepat berkembang. Cuma jenis makanan agak mahal.

Sekiranya hanya diberikan kepada benih ikan haruan, makanan ini sangat berkesan. Tetapi jika ia diberikan kepada ikan haruan dewasa, maka makanan ini tentu saja akan membebankan rakan-rakan dari segi kos.

Oleh itu, adalah baik jika anda ingin memberikan ulat sutera kepada ikan haruan dewasa, lebih baik menggunakannya sebagai makanan tambahan.

4. Ikan Rucah

gambar ikan rucah

Jenis makanan seterusnya yang boleh diberikan kepada ikan haruan ialah ikan rucah. Ikan ini merupakan salah satu jenis ikan kecil yang sering ditangkap oleh nelayan.

Biasanya ikan ini tidak dijual pada harga yang tinggi, kerana tidak ramai yang menggunakan jenis ikan rucah ini. Walau bagaimanapun, bagi rakan-rakan yang ingin mendapatkan ikan rucah, ia sangat mudah.

Kebanyakan ikan rucah dijual di lelongan ikan yang tidak terlalu mahal dalam diri mereka sendiri. Memberi ikan sampah ini paling disyorkan kerana protein haiwan sangat tinggi, jadi ia boleh membuat ikan haruan besar dengan cepat.

Cara memberikannya adalah sama seperti rakan pintar yang memberikan sejenis suapan daripada pelet. Ia cukup untuk menyebarkannya ke dalam kolam ikan haruan.

5. Siput Sawah

Siput sawah juga merupakan salah satu jenis makanan untuk ikan haruan yang sering diberikan. Siput sawah padi sendiri tinggal di sawah padi dan memang menjadi makanan ikan ular di alam liar.

Siput sawah ini sangat sesuai sebagai makanan tambahan untuk benih ikan haruan dan orang dewasa, kerana ia mengandungi protein tinggi yang dapat memaksimumkan pertumbuhan ikan haruan.

Cara memberi siput sawah kepada ikan haruan sangat mudah, di mana rakan-rakan boleh mengumpul siput sawah dalam kuantiti yang banyak dan kemudian memotongnya menjadi kepingan kecil atau puri.

Selepas itu, Anda hanya boleh menyebarkannya ke kolam ikan haruan.

6. Udang

Jika Anda ingin memberi makanan tambahan kepada ikan haruan untuk mendapatkan pemakanan tambahan, maka anda boleh memilih udang.

Haiwan kecil ini sangat disukai oleh ikan haruan, kerana di habitat alami udang adalah makanan ikan satu ini. Tetapi, harga udang yang tinggi pastinya perlu dipertimbangkan terlebih dahulu.

7. Cacing Tanah

Oleh kerana habitat ikan snakehead kebanyakannya tinggal di paya atau sungai berlumpur, tidak menghairankan bahawa cacing tanah adalah salah satu makanan tambahan yang paling disyorkan.

Dalam cacing terdapat kandungan protein yang tinggi yang dapat membuat badan ikan haruan cepat besar. Di mana jenis makanan ini juga sangat mudah diperoleh.

Memberi makan cacing tanah kepada ikan haruan sendiri boleh dilakukan dengan menghilangkan cacing kecil terlebih dahulu. Kemudian, seterusnya, anda boleh menyebarkannya ke kolam ikan haruan.

Penyediaan cacing tanah itu sendiri bukan sebagai makanan utama, iaitu, sebagai makanan tambahan yang akan membantu ikan haruan mendapatkan pengambilan protein yang mencukupi.

8. Kutu Air

Kutu air boleh digunakan sebagai makanan untuk ikan kepala ular kecil atau anak ikan snakehead. Ini kerana kutu air mengandungi tahap protein yang tinggi, iaitu kira-kira 41%.

Dengan kandungan protein yang cukup tinggi, ia dapat mengoptimumkan pertumbuhan benih ikan haruan supaya mereka tumbuh dengan cepat.

Saiz pepijat air adalah kecil dan menarik perhatian yang cukup kepada benih ikan haruan supaya ikan boleh dilatih dalam sifat memburu mereka.

Originally posted 2022-12-15 23:25:53.

Leave a Comment