Makanan Ikan Kaloi

Ikan kaloi adalah salah satu jenis ikan yang popular untuk pertanian, memandangkan ikan ini terkenal dengan rasa enaknya.

Bagi Anda yang benar-benar ingin menaikkan ikan kap dan ingin memupuknya, anda pasti perlu tahu jenis makanan ikan kap supaya ia tumbuh dengan cepat dan bersedia untuk menuai.

Jenis Makanan Ikan Kaloi Supaya Menuai Dengan Cepat

gambar makanan ikan kaloi

Makan untuk ikan kaloi itu sendiri perlu memberi perhatian kepada keperluan ikan. Terutama jika Anda ingin menanam ikan kaloi ini, maka anda pasti perlu memahami jenis makanan yang boleh diberikan.

1. Pelet

Jenis makanan pertama untuk ikan kaloi adalah pelet. Jenis makanan itu sendiri adalah yang paling biasa, kerana dalam jenis makanan ini terdapat nutrien yang cukup untuk diberikan kepada ikan kaloi.

Terdapat dua jenis pelet di pasaran iaitu pelet terapung dan pelet tenggelam.

Untuk pelet tenggelam, ia biasanya diberikan kepada jenis ikan yang berada di tengah-tengah air atau dalam, seperti jenis ikan laut, iaitu, grouper.

Bagi ikan kaloi, pelet terapung mesti diberikan kerana ikan ini tergolong dalam ikan permukaan.

Dalam pemilihan pelet sendiri juga harus diperhatikan saiznya. Oleh kerana saiz pelet yang diberikan mesti sesuai dengan pembukaan dari mulut kap.

Bukan itu sahaja, pemberian pelet juga mempunyai dos sendiri, di mana dosis pemberian adalah 8% daripada saiz ikan kaloi. Beri pelet ini 2 kali sehari pada waktu pagi dan petang.

2. Maggot

Ikan kaloi dikenali sebagai haiwan yang makan semua, di mana maggot boleh menjadi salah satu makanannya.

Maggot sendiri adalah larva lalat, di mana larva lalat jenis ini sendiri mempunyai kira-kira 44% protein.

Dengan kandungan protein ini, ia dapat membuat ikan kaloi dengan cepat besar dan juga bersedia untuk menuai.

Untuk mendapatkan larva lalat jenis ini sendiri, anda boleh melakukannya di rumah dengan menyediakan tauhu dengan ikan kering.

Anda akan menanam dua bahan terlebih dahulu. Jika ya, maka anda hanya perlu membuka penapaian kedua-dua bahan untuk menjemput lalat datang.

Selepas lalat datang, maka mereka akan meletakkan sejumlah besar telur dan apabila menetas akan menjadi maggot.

Jika maggot atau larva ini telah menetas, maka anda hanya perlu memberi mereka ikan kap mengikut dos.

Perlu diingat untuk tidak keterlaluan dengan jenis makanan ini, kerana ikan yang terlalu banyak dengan protein akan menyebabkan ikan menjadi sakit.

3. Daun Keladi Cina

gambar daun keladi cina untuk ikan kaloi

Makanan seterusnya untuk ikan kalaoi adalah daun keladi cina yang tumbuh banyak berhampiran kolam, jika kolam yang anda gunakan adalah kolam tanah.

Daun sente ini sendiri sering dijumpai berhampiran dengan kolam ikan kaloi, di mana penternak ikan kaloi percaya bahawa daun ini adalah salah satu makanan ikan.

Daun ini sendiri sering dipanggil daun keladi cina, di mana bentuknya melebar dan batangnya tebal, tetapi lembut.

Memberi daun ini menjadi makanan ikan kaloi adalah untuk memisahkan daun dan batang.

Untuk daun keladi cina sendiri, anda boleh memberi mereka secara langsung, manakala batang disyorkan untuk dipotong nipis terlebih dahulu.

4. Daun Betik

Selain daun keladi cina, makanan yang boleh diberikan kepada ikan mas adalah daun betik. Daun jenis ini mempunyai kandungan anti-bakteria yang boleh menguatkan sistem imun ikan.

Satu helaian daun betik boleh cukup untuk kira-kira 50 kaloi. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa daun ini mempunyai banyak sap.

Ia sangat disyorkan untuk anda yang ingin memberi makan ikan kaloi dengan daun betik untuk melakukannya terlebih dahulu.

Kaedah itu sendiri sangat mudah, anda hanya memilih daun betik muda, kemudian kering 2 hingga 3 hari sehingga layu.

Selepas itu, anda boleh memberikannya secara keseluruhan atau lebih baik dihiris nipis.

5. Pulpa Tauhu

Satu lagi makanan yang boleh diberikan kepada ikan kaloi ialah pulpa tauhu. Bahan sisa dari membuat tauhu itu sendiri sering digunakan sebagai sisa, di mana ternyata tauhu boleh menjadi makanan yang sihat untuk ikan kap.

Dalam pulpa tauhu itu sendiri, terdapat kandungan protein kira-kira 32% hingga 44%, maka terdapat juga kandungan lemak kira-kira 18% hingga 22%.

Dengan kandungan protein dan lemak yang agak tinggi, menjadikan makanan ini sangat sesuai untuk diberikan kepada ikan mas kecil dan besar.

Di samping itu, pulpa tauhu juga dapat memaksimumkan pertumbuhan ikan kap supaya ia boleh dituai dengan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, anda perlu ambil perhatian bahawa kandungan protein dalam pulpa tauhu bergantung kepada bagaimana ia dibuat.

Apabila dibuat secara tradisional, kandungan protein lebih tinggi daripada kaedah mekanikal.

6. Siput

Haiwan ini sangat mudah diperoleh, terutamanya jika ia berada di sawah padi atau kawasan luar bandar.

Siput sendiri mengandungi sehingga 60% protein, yang mana ini cukup untuk memaksimumkan pertumbuhan ikan kaloi.

Di samping itu, kandungan lemak juga cukup mencukupi, iaitu sekitar 6%.

Cara untuk memberi suapan dari siput ini adalah dengan mengeluarkannya dari cangkerang, kerana kulit siput tidak boleh diberikan.

Anda juga boleh mendidihnya terlebih dahulu selama 15 minit hingga 20 minit supaya siput dapat dengan mudah dikeluarkan dari cangkerang.

Kemudian anda boleh memotong kepingan kecil atau mash menggunakan mesin pengisar daging.

7. Dedak

Pilihan terakhir makanan ikan kaloi ialah dedak. Dedak adalah kilang beras sisa yang boleh digunakan untuk pelbagai keperluan termasuk makanan karp.

Secara amnya, dedak dedak digunakan sebagai bahan makanan untuk ayam, tetapi ternyata dedak dedak dikenali sebagai bahan makanan untuk ikan kap.

Itu adalah beberapa jenis makanan ikan kap yang telah diringkaskan oleh Petpi, supaya mereka dapat dituai dengan cepat.

Di mana dengan menyediakan makanan yang betul dan juga mengikut dos, ikan kaloi boleh tumbuh secara optimum.

Originally posted 2022-12-20 08:05:52.

Leave a Comment