Makanan Ikan Keli

Perkara yang paling penting yang perlu anda ketahui ialah apabila ingin berternakU ikan keli, iaitu pemakanan yang betul. Salah satu cara untuk ikan keli berkembang dengan cepat adalah dengan menyediakan makanan alternatif yang terdiri daripada makanan semula jadi dan tiruan.

Ingin tahu tentang makanan apa yang sesuai untuk ikan keli? Ayuh, lihat beberapa jenis makanan ikan keli berikut.

Keperluan Nutrien Ikan Keli Supaya Cepat Besar

makanan ikan keli supaya cepat besar

Penyelidikan terkini telah mendedahkan keperluan utama ikan keli, mulai dari strategi yang cekap, ekonomi, dan pemakanan.

Keperluan pemakanan yang mencukupi merupakan kunci utama dalam kejayaan penternakan ikan keli. Jika anda menyediakan nutrisi yang mencukupi untuk ikan keli, proses pertumbuhan akan lebih cepat.

Berikut adalah 5 nutrien penting untuk pertumbuhan dan perkembangan ikan keli.

Kebutuhan NutrisiPersentase
Protein28-32%
Lemak9,5-10%
Karbohidrat10-20%
Vitamin0,25-0,40%
Mineral1,0%

 

9 Jenis Makanan Ikan Keli Supaya Cepat Besar

gambar azola makanan ikan keli

1. Maggot Lalat

Maggot lalat ini biasanya dipanggil maggot yang merupakan salah satu makanan ikan keli alami yang boleh membuat ikan keli tumbuh lebih cepat.

Lalat askar hitam adalah satu jenis maggot yang sesuai untuk anda berikan kepada makanan ikan keli. Dalam maggot ini mengandungi protein yang tinggi supaya ia boleh meningkatkan metabolisme dalam ikan.

2. Ikan Rucah

Makanan ikan keli seterusnya ialah ikan rucah. Ikan ini juga termasuk dalam makanan ikan keli yang mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi.

Sudah tentu, bahan-bahan ini boleh membantu ikan keli tumbuh besar dan berkembang dengan cepat.

Di samping itu, ikan rucah juga mempunyai rasa yang lazat dan pasti disukai oleh ikan keli.  Oleh itu, ikan keli boleh makan dengan gusto.

3. Siput

Tidak kalah dengan beberapa jenis makanan ikan keli yang lain, siput juga mengandungi banyak protein dan nutrien yang sangat bermanfaat untuk pertumbuhan ikan keli.

Ia juga tergolong dalam jenis makanan yang disukai oleh ikan keli. Kemudian, ikan keli yang diberi makanan siput boleh tumbuh lebih besar dengan cepat.

4. Cacing

Cacing adalah satu jenis makanan ikan keli yang baik untuk anda berikan kepada ikan keli supaya mereka membesar dengan cepat, anda tahu. Kenapa pula? Kerana cacing mempunyai kandungan protein yang tinggi, bahkan lebih tinggi daripada daging lembu dan kambing.

Walau bagaimanapun, untuk makanan ikan keli, gunakan cacing tanah atau ulat sutera.

Malangnya, pemberian cacing kepada makanan ikan keli biasanya menjadikan air kolam keruh lebih cepat. Oleh itu, jika anda ingin memberi cacing sebagai makanan, anda mesti terlebih dahulu membersihkan cacing.

5. Tanaman Azolla

Bukan sahaja haiwan, tetapi anda juga boleh menyediakan daun dan tumbuh-tumbuhan sebagai makanan untuk ikan keli. Kemudian, tumbuhan apa yang boleh digunakan untuk makanan ikan keli? Salah satu tumbuhan yang sesuai untuk anda berikan kepada ikan keli ialah azolla.

Tumbuhan ini merupakan salah satu jenis pokok pancang yang sentiasa dicari oleh penternak ikan keli kerana selain sesuai untuk makanan ikan keli, tumbuhan ini juga boleh digunakan sebagai saluran pengairan yang menjadikan tanah lebih lembap.

6. Daging Ayam

Makanan berkhasiat seterusnya untuk ikan keli ialah daging ayam. Anda boleh memberi daging ayam yang dimasak menjadi makanan untuk ikan keli.

Cuba bekerjasama dengan penternak ayam atau ayam penyembelihan, supaya anda boleh membeli burung mati untuk makanan ikan keli pada harga yang lebih berpatutan.

Walau bagaimanapun, masih jangan lupa membersihkan dan mendidih ayam terlebih dahulu supaya ikan keli anda mengelakkan pelbagai penyakit yang disebabkan oleh makanan ayam yang belum matang.

7. Pelet Ikan Keli

Makanan ikan keli seterusnya ialah pelet ikan keli. Ini adalah sejenis makanan ikan keli yang sering digunakan oleh penternak ikan keli. Anda boleh menemui pelet ini dengan mudah di kedai ternakan khusus.

Biasanya pelet diperbuat daripada makanan kacang soya, tepung, air, saji, minyak dan vitamin untuk membantu ikan tumbuh lebih cepat.

Mereka adalah 7 makanan ikan keli untuk menjadikannya cepat besar yang mudah diperoleh. Selain makan secara berkala, pastikan ikan keli anda selamat daripada pelbagai pemangsa, seperti biawak monitor, ular dan haiwan lain.

Originally posted 2022-12-16 04:49:28.

Leave a Comment