Makanan Ikan Oscar

Pernahkah anda mendengar tentang ikan oscar? Ikan yang diketahui mempunyai warna yang indah.

Dalam penjagaan itu sendiri juga, tidak boleh main-main, terutamanya apabila ia datang kepada makanan ikan oscar.

Ikan ini, yang berasal dari Amazon, Brazil, tergolong dalam ikan pemangsa.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan beberapa cadangan untuk jenis makanan untuk ikan oscar yang boleh diberikan oleh anda.

Jenis Makanan Ikan Paling Disyorkan

gambar makanan ikan oscar

Sebelum menaikkan ikan oscar, anda juga mesti tahu makanan terbaik untuk ikan oscar yang berguna untuk pertumbuhan mereka.

Makanan yang anda berikan juga mesti mengikut kandungan pemakanan yang diperlukan. Inilah makanan ikan oscar terbaik.

1. Ikan Kecil

Memberi ikan kecil sebagai pelbagai makanan untuk ikan oscar juga boleh bertujuan untuk mengekalkan naluri memburu mereka. Anda dapat melihat bagaimana ikan pemangsa ini memburu seperti di alam tempat dia tinggal.

Walau bagaimanapun, apabila anda memasukkan ikan kecil lebih hanya meletakkan tiga ekor, jangan letakkan terlalu banyak kerana ia akan memberi kesan buruk. Seperti:

  • Ikan Oscar boleh menjadi terlalu gemuk dan menyebabkan ikan tidak tangkas.
  • Menyebabkan jumlah kotoran di akuarium menjadi besar dan dikhuatiri akan menyebabkan penyakit atau toksin.
  • Ikan kecil boleh membawa parasit atau penyakit dan menghantarnya ke ikan oscar anda.
  • Sudah tentu, ia akan menyebabkan perbelanjaan anda juga lebih besar kerana kemudian ikan oscar mungkin tidak mahu makan makanan lain.

2. Pelet

Pelet adalah pilihan praktikal untuk banyak penjaga ikan untuk makanan ikan oscar haiwan kesayangan mereka, kerana selain praktikal dalam penyimpanan dan juga lebih tahan lama.

Pelet boleh didapati dengan mudah, dan untuk harga pelet itu sendiri jauh lebih berpatutan daripada makanan semula jadi.

Walaupun anda boleh memberikan sebarang pelet kepada ikan oscar, ada baiknya jika anda membeli pelet khas.

3. Lipan

Sesungguhnya ramai kawan saya takut lipan, kerana liapan kebanyakannya berbahaya jika kita mendapat sengatan.

Walau bagaimanapun, siapa sangka bahawa lipan boleh menjadi makanan yang baik untuk ikan oscar.

Haiwan ini ternyata mempunyai kandungan yang boleh menjadikan warna ikan oscar lebih cerah.

4. Kutu Air

Biasanya, kutu air diberikan sebagai makanan untuk ikan bayi oscar atau biasanya dipanggil burayak (larva ikan), kerana kutu air mempunyai kandungan pemakanan dan protein yang tinggi supaya mereka dapat membantu mempercepatkan pertumbuhan dan menguatkan tulang goreng.

Malah daya tahan ikan juga akan meningkat supaya tidak mudah jatuh sakit.

5. Ulat Hongkong

Makanan ikan oscar ini sememangnya prima donna untuk semua pencinta ikan, kerana ulat Hong Kong mempunyai kandungan protein yang tinggi yang boleh mempercepatkan pertumbuhan dan menjadikan warna sisik ikan oscar lebih cerah.

6. Crickets

Serangga ini sangat popular untuk digunakan sebagai makanan utama untuk ikan, selain mudah dicari dan harga yang mesra poket.

Crickets mempunyai kandungan pemakanan dan protein yang diperlukan oleh ikan oscar. Di samping itu, cengkerik juga mempunyai faedah sebagai penambah selera makan.

Petpi mencadangkan, sebelum rakan memberikan cengkerik kepada ikan oscar. Adalah idea yang baik untuk memotong kaki cengkerik terlebih dahulu supaya tidak menyakiti mulut ikan.

7. Udang

Selain cengkerik, rakan-rakan juga boleh menjadikan udang sebagai makanan utama ikan oscar. Kandungan pemakanan dan protein yang tinggi pastinya boleh menjadikan ikan sihat.

Kemudian udang juga mempunyai kandungan beta karotena yang baik untuk mencerahkan warna ikan maksimum, selain itu ternyata udang mengandungi hormon yang cukup tinggi supaya mereka dapat menjana semula sel ikan.

Pemakanan ikan Oscar yang betul

makanan ikan oscar yang disyorkan

Memberi makan kepada ikan oscar juga tidak boleh menjadi perfunctory, buddy. Anda perlu memberi makanan dengan bahagian yang betul mengikut saiz ikan yang anda miliki.

1. Memberi Makan Ikan Oscar Kecil dan Juvana

Jika anda keliru tentang ikan mana yang masih kecil dan mempunyai remaja, anda hanya boleh melihat dari saiz badan ikan.

Sekiranya panjangnya kurang dari 10 cm, ini bermakna ikan oscar memasuki ikan kecil, jika 10 cm atau lebih, ini bermakna ia memasuki ikan juvana.

Untuk ikan oscar kecil, anda boleh memberi makan sehari maksimum tiga kali. Beri bahagian yang sama pada setiap masa.

Untuk ikan oscar juvana, makan boleh diberikan maksimum dua kali sehari, dengan bahagian yang sama pada setiap masa.

2. Memberi Makan Ikan Oscar Dewasa

Ikan oscar dewasa adalah ikan oscar yang sudah berusia satu tahun, untuk memberi makan ikan dewasa ia cukup sekali sehari, sebenarnya ada yang memberi makan ikan oscar hanya empat kali seminggu.

Dengan tujuan bahawa ikan oscar boleh mencerna makanan mereka dengan betul dan betul.

Tujuan memberi makan dengan bahagian yang betul adalah supaya ketiadaan makanan dibazirkan dan akhirnya menjadi kotoran di bahagian bawah akuarium.

Kerana jika ikan akuarium kotor kerana makanan terbuang, ia boleh berubah menjadi toksin dan menyebabkan ikan menjadi sakit dan akhirnya mati.

Sekiranya makanan yang diberikan tidak dimakan dalam masa 2 hingga 3 minit, keluarkannya dari kotor akuarium.

Originally posted 2022-12-21 04:40:52.

Leave a Comment