Makanan Ikan Patin

Suapan pastinya merupakan salah satu faktor yang paling penting semasa menanam. Selain menjadi salah satu perbelanjaan terbesar, makanan juga merupakan faktor penentu dalam kadar pertumbuhan ikan ternakan.

Begitu juga apabila menanam ikan patin. Makanan ikan patin menentukan pertumbuhannya.

Sebelum menentukan makanan ikan patin yang betul, idea yang baik untuk mengenali pelbagai jenis makanan ikan patin yang biasa digunakan untuk penternakan ikan patin.

Jenis Makanan Ikan Patin Supaya Cepat Menuai

gambar ikan rucah makanan ikan patin

Agar ikan patin membesar dengan cepat dan boleh dituai dengan serta-merta, tentu saja, dari segi pemakanan, ia juga mesti dipertimbangkan dengan betul, terutamanya jika ikan patin dimaksudkan untuk dimakan.

Suapan yang diberikan mestilah berkualiti dan menyokong pertumbuhan.

1. Cacing Sutera

Kebanyakan penternak ikan Patin menjadikan cacing sutera sebagai makanan semula jadi, biasanya cacing ini diberikan kepada ikan Patin berusia 7 hingga 15 hari.

Ia bukan tanpa sebab mengapa ulat sutera dipilih sebagai makanan semula jadi, kerana mereka mempunyai badan yang nipis dan lembut, menjadikannya lebih mudah bagi ikan patin kecil untuk memakannya.

Ulat sutera juga mudah diperoleh, penanam boleh membeli atau mencari sendiri di dalam air cetek, agak berlumpur tetapi mempunyai air yang jernih dengan aliran air yang tidak terlalu ketat.

2. Artemia

Artemia atau udang air masin kecil bersaiz sangat kecil dan menjadi makanan dengan protein yang tinggi, jadi ia adalah baik untuk memberi kepada anak ikan patin yang masih berumur 7 hari.

Memberi makan artemia kepada anak ayam ikan juga akan membantu pertumbuhan pesat mereka.

Di samping itu, makanan jenis ini juga sangat sesuai sebagai makanan untuk ikan patin hiasan di akuarium kerana ia mudah dibersihkan dan tidak membuat air mendung.

3. Pelet Ikan Patin

Pelet atau makanan tiruan, juga diperlukan untuk membantu pertumbuhan Ikan Keli. Biasanya pelet dibuat dengan mata pada kandungan protein, karbohidrat, lemak dan serat mentah.

Sudah tentu, dengan mengambil kira kandungan protein yang lebih besar berbanding kandungan lain.

4. Kutu Air

Daphine sp atau Moina sp, adalah pepijat air yang boleh digunakan sebagai makanan dengan protein yang mencukupi untuk menyokong pertumbuhan anak ikan Patin.

Kutu air boleh dibeli di pasar ikan hiasan dan juga di kedai akuarium.

5. Ikan Rucah

Salah satu makanan terbaik untuk ikan patin ialah ikan rucah. Terutama jika anda membuat kolam di sekitar laut, ikan rucah adalah pilihan yang sangat sesuai.

Ikan sampah mempunyai kandungan pemakanan yang agak baik jadi ia sesuai untuk pembangunan ikan patin.

Kandungan nutrien ikan rucah mengandungi 59% protein, 6.5% lemak mentah, 28% abu, dan juga serat kasar.

6. Suapan Alternatif

Suapan alternatif adalah makanan ikan patin pilihan selain pelet dan makanan semula jadi. Biasanya suapan alternatif ini dipilih kerana ia mempunyai kelebihan yang ketara, jika dibandingkan dengan pelet dan makanan semula jadi, seperti:

 • Lebih mudah diperoleh.
 • Ia lebih tahan lama dan kurang mudah rosak.
 • Lebih murah jika dibandingkan dengan pelet.
 • Lebih mudah disimpan, kerana ia tidak memerlukan penjagaan khas seperti makanan semula jadi.

Kemudian apakah suapan alternatif untuk ikan patin:

 • Makanan ikan, salah satu pilihan terbaik. Oleh kerana makanan ikan mempunyai kandungan lemak, protein dan air yang mencukupi untuk pertumbuhan dan perkembangan Ikan patin.
 • Bran licin, biasanya diberikan kepada ikan yang sudah dewasa. Kandungan protein, lemak dan serat mentahnya baik untuk Ikan patin.
 • Tepung ubi kayu juga boleh digunakan sebagai makanan alternatif, kerana tepung ubi kayu mempunyai protein, lemak, serat mentah, karbohidrat dan abu yang mencukupi untuk ikan patin.
 • Pulpa tauhu dipilih sebagai makanan alternatif untuk ikan patin, kerana pulpa tauhu juga mempunyai kandungan pemakanan lengkap untuk ikan keli.

Cara Pemberian Makan Ikan Patin Yang Tepat

gambar makanan ikan patin

Berikut adalah cara pemakanan yang baik dan betul untuk Ikan Keli kolam.

 • Memberi suapan dengan jenis pelet disyorkan 2 hingga 4 kali dalam sehari, ini perlu dilakukan untuk memaksimumkan pertumbuhan dan perkembangan anakan ikan patin.
 • Lakukan ini sehingga ikan berumur 2 bulan, apabila ia telah memasuki usia 3 bulan, rakan-rakan mula dapat menyediakan variasi makanan lain.
 • Pada bulan keempat, ikan patin boleh diberi makanan dalam bentuk dedak, pulpa tauhu atau sisa sisa makanan lain. Jika anda ingin memberi ikan sampah kepada ikan patin, pastikan anda telah mengeluarkan semua duri.
 • Sentiasa pastikan makanan yang anda berikan mempunyai kandungan pemakanan yang mencukupi untuk Ikan patin dan juga pastikan untuk memberi makan (menyebarkan) di dalam kolam dalam kuantiti yang cukup besar dan dengan waktu makan biasa, supaya semua ikan boleh tumbuh dengan saiz badan yang tidak terlalu berbeza dari satu ikan ke ikan yang lain.

Originally posted 2022-12-20 09:05:34.

Leave a Comment