Makanan Ikan Talapia

Pernah dengar ikan talapia? Walaupun tidak cukup biasa, ikan ini sebenarnya mempunyai pelbagai faedah dan rasa yang lazat.

Di samping itu, bagi anda yang berminat untuk menaikkan jenis ikan ini dan juga membiaknya, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

Ikan tilapia pada dasarnya adalah nama biasa untuk sejenis ikan cichlid yang hidup di dalam air tawar. Di samping itu, ikan tilapia juga sering hidup di lubang, tasik, atau bahkan sungai cetek.

Tilapia adalah sebahagian daripada spesies invasif yang agak bermasalah kepada habitat air suam baru sama ada disengajakan atau tidak.

Walaupun secara amnya iklim sederhana tidak dapat menjadikannya hidup pada suhu 21 ° C.

Ciri-Ciri Fizikal Ikan Talapia

gambar ciri ciri fizikal ikan talapia

Ikan talapia mempunyai ciri-ciri fizikal yang nipis dan agak mendalam ditekan. Sama seperti cichlids jenis lain, bahagian tulang pharyngeal yang lebih rendah bergabung menjadi satu struktur gigi tunggal.

Satu set otot yang kompleks boleh menggerakkan tulang atas dan bawah ke dalam dua rahang, yang membantu mencerna makanan.

Ikan Tilapia tergolong dalam pemakan yang pandai memproses dan menangkap pelbagai jenis makanan.

Makanan Ikan Talapia

gambar makanan ikan talapia

Ikan Tilapia sebenarnya adalah sejenis ikan yang sama sekali tidak cerewet tentang makanan, tentu saja, sementara masih mempertimbangkan kandungan dan nilai pemakanan di dalamnya.

Penting untuk mengetahui nutrien yang disediakan, seperti pelet yang sering digunakan sebagai makanan untuk ikan hiasan atau untuk pembiakan.

Makanan ikan talapia yang lain seperti:

  • Udang
  • Cacing
  • Dedak
  • Isi Perut Ayam

Cara Menjaga Ikan Talapia

penjagaan ikan talapia

Jika anda membuat keputusan untuk menjaga jenis ikan ini di akuarium, terdapat beberapa perkara yang mesti disediakan seperti berikut:

  • Mula-mula bersihkan akuarium menggunakan air yang mengalir.
  • Tambah kerikil kecil sehingga mereka mengisi bahagian bawah akuarium.
  • Tambah penapis sebagai peralatan yang paling penting untuk memastikan akuarium anda bersih, ia juga boleh dengan menambah rumput untuk menyerupai habitat semulajadi.
  • Perlu menggunakan akuarium dengan saiz 100x50x50, ini adalah saiz yang paling disyorkan dengan jumlah air sebanyak 40 liter.
  • Isi air sekurang-kurangnya sehingga 3/4 akuarium.
  • Perhatikan saiz PH, dan pastikan suhu air akuarium mempunyai kehangatan yang stabil.

Menggunakan akuarium untuk menjaga ikan tilapia, pada dasarnya memerlukan penjagaan yang berbeza jika dibandingkan dengan menggunakan kolam.

Bekas khas, isipadu air, penapis dan lain-lain.

Originally posted 2022-12-17 07:16:50.

Leave a Comment