Makanan Ikan Toman

Sekiranya anda berhasrat untuk menjaga ikan pemangsa yang kuat dan rakus dan mudah dijaga, ikan toman boleh menjadi salah satu pilihan yang menarik.

Ramai orang suka memakan ikan pemangsa ini, tetapi sekarang, ikan air tawar ini tidak hanya terhad kepada penggunaan, kewujudannya telah menghiasi banyak akuarium.

Walaupun ikan toman dikelaskan sebagai ikan yang kuat dalam semua keadaan air, untuk tumbuh secara optimum dan menjadikan ikan selesa, anda perlu tahu cara menjaganya dengan betul.

Dalam perkara berikut Kami membentangkan informasi makanan ikan toman terbaik.

Jenis Makanan Ikan Toman Terbaik

gambar makanan ikan toman

Secara semula jadi pemangsa ini digunakan untuk menjadi mangsa ikan kecil, amfibia, invertebrata, dan serangga darat, tetapi dalam kebanyakan kes mereka boleh menyesuaikan diri dengan makanan lain dalam kurungan.

Sesetengah spesimen juga sanggup makan makanan kering walaupun ini tidak boleh digunakan sebagai makanan ruji.

Ikan toman muda boleh diberikan larva chironomid (cacing darah), cacing tanah kecil, udang cincang, dan sebagainya, manakala toman dewasa boleh diberi potongan daging ikan, udang, kerang dan lain-lain.

Ikan toman lama tidak memerlukan makanan setiap hari, cukup 2-3 kali seminggu.

1. Katak

Katakyang digunakan untuk makanan ikan toman adalah katak yang masih hidup. Pergerakan dari katak di dalam air menimbulkan ikan toman kepada mangsa katak.

2. Cacing Darah

Cacing darah boleh menjadi makanan kegemaran ikan toman. Aromanya yang hanyir menjadikan ikan toman sangat teruja untuk memakannya.

Cacing darah juga boleh menjadi makanan ikan toman yang masih menjadi anak pokok.

Anda boleh mendapatkan cacing darah di kedai ikan langganan anda.

3. Udang

Sebagai tambahan kepada dua makanan kegemaran di atas, udang juga boleh menjadi pilihan untuk makanan ikan toman. Pemakanan yang pelbagai menjadikan ikan toman lebih cepat dan lebih aktif.

4. Pelet Ikan Toman

Memberi pelet ikan toman juga boleh menjadi alternatif jika ikan toman anda semakin bosan makan haiwan hidup.

Kandungan nutrien yang terkandung dalam pelet juga biasanya lebih seimbang. Kerana ia telah khusus untuk memenuhi pemakanan ikan.

5. Kerang

Ikan Toman sangat gembira bahawa makanan mempunyai aroma hanyir, dan toman adalah salah satu haiwan yang mempunyai aroma hanyir yang sangat kuat.

Oleh itu, sangat sesuai untuk digunakan sebagai makanan untuk ikan toman.

Itulah 5 jenis makanan kegemaran untuk ikan toman, semoga maklumat ini dapat membantu mempercepatkan pertumbuhan ikan toman anda.

Originally posted 2022-12-21 07:49:21.

Leave a Comment