Mengenali Ikan Gelama dan Ciri-ciri Fizikalnya

Ikan gelama tergolong dalam ikan demersal, ikan “demersal” adalah ikan yang biasanya tinggal di kawasan berhampiran dasar perairan, ikan demersal biasanya berenang tanpa dikumpulkan (bersendirian).

Sumber ikan demersal dibahagikan kepada dua berdasarkan saiz, iaitu ikan demersal besar (ikan demersal besar) seperti ikan kerapu (Grouper), ikan siakap(Snaper), ikan demersal kecil seperti kumpulan Siganid (Baronang) Upenid (Upeneus spp), ikan gelama (Johnuis spp).

Klasifikasi Ikan Gelama

Ikan Gulamah termasuk dalam:

Ordo: Percomorphi.
Sub ordo: Percoidea
Divisi: Perciformes
Keluarga : Scienidae
genus : Argyrosomus

Ciri Fizikal Ikan Gelama

gambar ikan gelama

Menurut Weber et al, 1993 dalam Anonymous (2010) ciri-ciri ikan gelama adalah bahawa ia adalah gigi lebar, besar dan kecil di rahangnya. Gigi besar di hujung rahang atas, tanpa taring.

Bentuknya bujur atau lebih seperti lobak merah yang dilengkapi dengan penonjolan seperti akar pokok yang nombor 22-29. Panjang pukulan sisi boleh mencapai 3 cm tetapi biasanya 25-30 cm.

Sirip dorsal adalah jari keras 10, diikuti dengan 1 jejari keras yang berterusan dengan 25-28 jari lemah. Sirip dubur adalah jari keras 2 dan 7 jari lemah.

Warna asas yang ada pada ikan ini adalah kelabu-putih dengan kehadiran jalur beralun. Terdapat di bahagian atas badan tayar kuning pucat yang memanjang di atas garis tulang rusuk.

Totol hitam di pangkal sirip dada, serta pada penutup insang. Sirip adalah kuning separa gelap. Saiz: boleh mencapai panjang 38 cm, biasanya 25-30 cm

Jenis Ikan Gelema Malaysia

Terdapat 8 jenis ikan gelama yang bertaburan di sungai-sungai MalaysiaTerdapat 8 jenis ikan gelama yang bertaburan di sungai-sungai Malaysia:

  • Gelama  mata  besar  (Pennahia  anea).
  •  Gelama  sirip  halus  (Johnius  coitor).
  • Gelama  keken (Johnius amblycephalus).
  • Gelama putih (Johnius vogleri).
  • Gelama sirip kasar (Otolithes ruber).
  • Gelama  papan/tikusan  (Chrysochir  Aureus).
  •  Gelama  gigi  jarang  (Protonibea  diacanthus).

Leave a Comment