2 Perbezaan Ikan Keli dan Ikan Sembilang Paling Utama

Perbezaan Ikan Keli dan Ikan Sembilang – Ikan sembilang ialah ikan yang tinggal di laut atau di muara sungai. Ikan sembilang tergolong dalam suku (keluarga) plotosidae, yang merupakan sekumpulan ikan misai (bentuk siluri). Ikan sembilang mempunyai ciri khas pada badannya, iaitu pada sirip.

Sirip dorsal kedua, sirip, dan sirip ekor ikan sembilang bersatu supaya ia menyerupai ekor belut. Selain itu, sebagai ikan keli kembar, sudah tentu ikan sembilang juga mempunyai sengat.

Bilangan teres pada badan ikan sembilang adalah 3 keping, iaitu di kepala atas dan di sebelah kepala belakang. Ia adalah ketiga-tiga sengat yang mengandungi kesan toksik yang agak kuat.

Ikan Keli, adalah keluarga ikan yang hidup di dalam air tawar. Ikan keli mudah dikenali kerana badannya yang licin, sedikit meratakan, serta mempunyai “kumis” yang panjang, yang melekat dari sekitar bahagian mulutnya.

Ikan ini dimakan secara meluas kerana rasanya enak apabila dimasak dan biasanya digoreng atau dipanggang.

Perbezaan Ikan Keli dan Ikan Sembilang

 

Perbezaan antara ikan keli dan ikan sembilang ialah 3 tulang belakang tajam, satu di sana peringkat pertama adalah dekat dengan kepala dan dua sirip dada.sebenarnya ikan keli dan sembilan ikan adalah ikan yang hampir sama dan yang sama mempunyai kumis.

Ciri tersendiri perbezaan ikan keli dan sembilang ialah fius sirip dorsal kedua (sirip lemak), sirip caudal, dan sirip, supaya bahagian belakang kelihatan seperti belut atau belut laut, jadi dalam bahasa Inggeris ia dirujuk sebagai ikan misai ekor belut (ell-tailed catfish).

Kesan toksik sengat ikan sembilang boleh membuat mangsa berasa sakit melampau, berdebar-debar, dan badan berasa panas dan sejuk.

Oleh itu, perbincangan mengenai perbezaan antara ikan keli dan ikan sembilang, semoga maklumat ini dapat menambah wawasan anda.

Originally posted 2023-01-25 14:47:03.

Leave a Comment