Senarai Harga Burung Nuri di Malaysia Terkini

Harga burung nuri di pasaran agak tinggi tetapi sangat berpadanan dengan kecantikan yang dimilikinya. Burung nuri sememangnya sangat terkenal di kalangan pencinta burung kerana badannya dihiasi dengan paduan pelbagai warna yang sangat cantik.

Burung yang mempunyai nama latin Eclectus Roratus ini mempunyai paruh yang bengkok, ia menunjukkan jenis makanan burung nuri yang berbentuk bijirin dan juga tahap kecerdasan.

Burung nuri ialah burung bersaiz sederhana dengan panjang kira-kira 43 cm. Satu lagi ciri fizikal ialah berat burung ini berkisar antara 200 gram – 250 gram.

Burung paruh bengkok diketahui mempunyai kelebihan melebihi rata-rata, ditunjukkan oleh kebolehan seperti meniru suara manusia dan melakukan pertunjukkan.

Dalam kesempatan kali ini mari mengenal lebih dekat jenis-jenis burung nuri dan harga jualnya di pasaran.

Jenis dan Harga Burung Buri di Malaysia

Burung Nuri Pelangi

gambar harga burung nuri pelangi

Burung Nuri Pelangi ialah burung bertubuh sederhana yang badannya dihiasi dengan beberapa warna yang cantik. Harga Nuri Pelangi biasanya sekitar RM190 untuk yang kecil.

Burung Bao Kepala Hitam

gambar burung bao kepala hitam
gambar burung bao kepala hitam

Burung nuri black head mempunyai watak hitam yang menutupi kepala. Burung ini agak besar dengan ketinggian kira-kira 30 cm.

Harga Black Head Parrot bagi yang masih anak harganya berkisar RM185 manakala untuk dewasa lebih mahal lagi yaitu sekitar RM470.

Burung Nuri Merah

Gambar burung nuri merah
Gambar burung nuri merah

Burung nuri merah juga dikenali sebagai Red Lory yang disesuaikan dengan warna merah yang mendominasi tubuhnya. Harga burung nuri merah cukup tinggi jika dibandingkan dengan jenis lain, untuk anak nuri merah harganya lebih dari RM250.

Burung Nuri Bayan

gambar burung nuri bayan
gambar burung nuri bayan

Burung nuri bayan mempunyai saiz badan yang lebih besar antara jenis lain, yaitu kira-kira 40 cm.

Pengedarannya di bahagian timur Indonesia untuk sampai ke Australia. Harga burung nuri bayan yang dijual di pasaran sekitar RM190-320.

Burung Nuri Ambon

gambar burung nuri ambon
gambar burung nuri ambon

Burung nuri Ambon adalah sejenis lagi yang juga berasal dari wilayah Ambon dan beberapa kawasan sekitarnya seperti Saparua dan Kepulauan Kai di Indonesia.

Anda yang ingin pelihara boleh membeli Nuri Ambon dengan harga mulai dari RM250.

Burung Nuri Maluku

gambar burung nuri maluku

Burung nuri dari Maluku mempunyai warna yang cantik dengan kebanyakan bulunya dihiasi dengan warna merah.

Habitatnya adalah di kawasan yang mempunyai ketinggian 750 hingga 1,800 meter dari aras laut. Di pasaran harga burung burung nuri Maluku sekitar RM380.

Burung Nuri Papua

gambar burung nuri papua
gambar burung nuri papua

Burung nuri Papua dicirikan oleh warna sayap dan telinganya yang dihiasi dengan warna hitam, sehingga mendapat jolokan Black Winged Parrot.

Kalau nak, kena bayar agak banyak sebab harga burung nuri Papua berharga dari RM390.

Itulah beberapa jenis burung nuri yang kewujudannya sangat dicari. Selain itu, terdapat spesies lain yang tidak kurang cantiknya seperti burung nuri Tanau, burung nuri Irian dan burung nuri hijau.

Harga burung nuri juga tidak jauh berbeza dengan jenis lain iaitu dalam kisaran RM180 hingga RM375.

Originally posted 2022-09-18 11:37:38.

[wp_show_posts id="286"]

Leave a Comment