Senarai Harga Ikan Channa Limbata Malaysia Semua Saiz Terkini

Adakah anda tahu ikan channa? Jika tidak, bagaimana dengan ikan snakehead? Yup, channa boleh dikatakan istilah ikan gabus. Varian itu sendiri datang dalam beberapa jenis, salah satunya ialah channa limbata.

Ikan ini kini semakin popular dan sering dipertandingkan atau dipertandingkan. Jika anda berminat untuk menyimpan ikan ini, harga mereka di pasaran ternyata agak berpatutan.

Ikan Channa adalah ikan pemangsa yang boleh dimakan serta digunakan sebagai ikan hiasan kerana ia mempunyai bentuk fizikal yang unik.

Secara umum, ikan ini mempunyai habitat di air tawar dan terdapat secara meluas di paya.

Kerana ia adalah pemangsa, tidak hairanlah ikan channa akan tumbuh dengan baik di paya, terutamanya jika paya dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan dan didiami oleh banyak serangga atau katak.

Ciri Ikan Channa Limbata

gambar harga ikan channa limbata malaysia

Channa limbata merupakan salah satu ikan kepala ular tempatan yang berasal dari Indonesia selain channa marulioides kuning.

Jika channa marulioides kuning ditemui di Tasik Sentarum, Kalimantan Barat, maka channa limbata boleh didapati di perairan pergunungan Pulau Jawa.

Berdasarkan satu kajian, channa limbata meluas di seluruh kepulauan barat Indonesia, termasuk Sumatera, Jawa, dan Kalimantan.

Di habitat semulajadi, ikan ini hidup di hulu sungai, mata air jernih, dan parit sawah padi. Ini berbeza dengan ikan channa besar yang kebanyakannya terdapat di bahagian bawah sungai dan paya.

Secara umum, postur channa limbata agak kecil, dengan panjang maksimum kira-kira 25 cm hingga 30 cm.

Selalunya juga dipanggil channa gunung, ikan ini kebanyakannya mempunyai badan kelabu hingga hitam, dengan jalur merah pada akhir sirip dorsal dan sirip ekor.

Terdapat juga varian yang mempunyai warna sirip atas dalam kombinasi coklat dengan kuning, walaupun ia agak jarang berlaku.

Harga Ikan Channa Limbata Malaysia Terkini

Jika anda berminat untuk menaikkan ikan Chana Limbata, tidak sukar untuk mendapatkan ikan. Anda boleh membelinya terus di kedai atau pasar ikan terdekat.

Jika sukar, ramai peniaga kini turut menjual channa limbata menerusi beberapa laman jual beli dalam talian. Kemudian, berapa kos ikan pada masa ini?

SaizChanna LimbataHarga
Channa Limbata 2 – 3 cmRM 1,54 – RM 2,00 per ekor
Channa Limbata 4 – 5 cmRM 2,86 per ekor
Channa Limbata 8 cmRM 4,28 per ekor
Channa Limbata 10 – 12 cmRM 5,71 – RM 7,14 per ekor
Channa Limbata 13 – 15 cmRM 7,85 per ekor
Channa Limbata 16 – 17 cmRM 10,14 per ekor
Channa Limbata 20 cmRM 14,85 – RM 18,56 per ekor
Channa Limbata Lawu Grade ARM 22,84 per ekor
Channa Limbata Proven SepasangRM 28,56 per ekor
Channa Limbata Golden Xanthic 5 – 6 cmRM 44,26 per ekor
Channa Limbata Golden Xanthic 7 cm+RM 171,33 per ekor

 

Harga ikan channa limbata di atas kita merumuskan dari pelbagai sumber, termasuk beberapa laman web jual beli dalam talian.

Anda perlu tahu bahawa harga ikan kepala ular gunung tidak mengikat dan tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa.

Di samping itu, harga di setiap peniaga boleh berbeza walaupun produk yang ditawarkan mungkin sama.

Originally posted 2022-11-25 12:36:15.

Leave a Comment