Senarai Harga Ikan Dori Malaysia Terkini

Mempunyai bentuk yang serupa dengan ikan patin, harga ikan dori tidak boleh dikatakan murah.

Ikan Dori sudah dijual di pasar raya dalam bentuk kepingan atau fillet. Ikan itu, yang nama penuhnya John Dory, terkenal dengan daging berserabut halus dan lembut.

Berasal dari perairan laut sejuk di rantau Australia, ikan dori mempunyai bentuk badan yang rata, dengan kulit coklat, mata lebar, dan bintik hitam di sisi badan. Oleh itu, ikan ini lebih kerap dijual dalam bentuk fillet.

Ciri Fizikal Ikan Dori

gambar harga ikan dori malaysia

Dori sendiri adalah sebahagian daripada sejenis ikan bedah, ikan herbivora yang tinggal di kawasan terumbu karang. Ciri tersendiri ialah ia mempunyai duri yang menyerupai bilah.

Pisau ini, yang dikatakan tajam seperti pisau bedah, terletak di pangkal ekor.

Oleh itu, ikan ini dengan nama Latin paracanthurus hepatus dikelaskan sebagai berbahaya. Dikenali sebagai Blue Tang kerana warna badan birunya yang menarik, selain dipanggil Royal Blue Tang dan Hippo Tang.

Walaupun nama itu diambil dari warna biru badan, ternyata warna ikan dori tidak selalu biru. Apabila malam jatuh, ikan ini boleh menukar warna menjadi ungu.

Malah, pada usia muda, warna ikan dori tidak biru, tetapi kuning. Ikan dori menukar warna menjadi biru selepas mereka membesar.

Senarai Harga Ikan Dori Malaysia Terkini

Harga ikan dori malaysia itu sendiri boleh dikatakan tidak murah. Bagi spesies john dory yang paling terkenal, harga boleh mencapai angka Rm 185,13 setiap 450 gram di pasaran antarabangsa.

Ukuran Ikan DoriHarga (Rm)
Ikan Dori Fillet Tempatan 300 gr8,54
Ikan Dori Fillet Tempatan 500 gr9,97
Ikan Dori Fillet Tempatan 1 kg20,51
Ikan Dori Fillet Tempatan 10 kg142,40
Ikan Dori Fillet Tempatan 2 Box (20 kg)356,01

 

Harga ikan dori Malaysia di atas tidak terikat dan boleh berubah pada bila-bila masa. Jika dibandingkan dengan tahun 2019, harga ikan dori pada tahun 2020 agak stabil, tetapi pada tahun 2021 ia menurun, dan meningkat pada tahun 2022.

Leave a Comment