Senarai Harga Ikan Haruan Sekilo Malaysia

Ketahui lebih lanjut mengenai harga ikan haruan yang semakin melambung tinggi dari hari ke hari kerana permintaan pengguna agak tinggi manakala pengeluarannya tidak seimbang.

Ikan haruan adalah sejenis ikan pemangsa yang hidup di dalam air tawar yang mempunyai kepala rata seperti kepala ular.

Ikan ini boleh didapati di sungai, paya atau paya tetapi pada masa ini tidak ramai yang menanam dan menjual di pasar dengan ikan snakehead yang agak berpatutan.

Biasanya harga ikan haruan sekilogram lebih mendapat permintaan dalam kalangan pengguna berbanding membeli setiap kepala.

Ciri Fizikal Ikan Haruan

gambar harga ikan haruan

Seperti ahli klan Channa yang lain, ikan ini dapat hidup di perairan dengan kandungan asid ciri pada pH 7 hingga 8 dan kedalaman sehingga satu hingga dua meter.

Suhu optimum untuk ikan snakehead berkisar antara 23 hingga 27 darjah Celsius. Ikan ini juga boleh hidup pada tahap oksigen terlarut yang agak rendah dan CO2 yang tinggi.

Bagi lelaki, bentuk kepala cenderung bujur, manakala betina lebih bulat. Sementara itu, betina mempunyai warna badan yang lebih ringan, manakala ikan haruan lelaki cenderung menjadi lebih gelap dalam warna badan.

Untuk dapat membezakan antara lelaki dan perempuan ini, anda memerlukan pencahayaan yang sama dan juga pada kedua-duanya.

Perbezaan seterusnya terletak pada kehadiran atau ketiadaan telur dalam ikan haruan. Sudah jelas, bahawa ikan snakehead betina akan mengeluarkan telur apabila bahagian perutnya disusun, manakala ikan haruan jantan menunjukkan keadaan yang bertentangan.

Ikan haruan betina mempunyai perut yang lebih besar, kerana ia juga berfungsi sebagai tempat untuk memegang telur dan sedikit lebih lembik. Walaupun, gabus lelaki mempunyai perut yang lebih langsing dan agak keras.

Faedah Ikan Haruan Untuk Kesihatan

faedah ikan haruan

1. Membantu Anda Dalam Proses Membina Otot Pada Badan

Ikan Haruan mengandungi kandungan protein yang lebih tinggi daripada kandungan protein yang terdapat dalam ikan keli atau ikan mas atau tilapia.

Dengan protein yang tinggi ini, ikan tersebut boleh membantu anda dalam proses membina otot di dalam badan anda.

2. Meningkatkan Gizi

Ikan haruan juga boleh meningkatkan pemakanan yang buruk yang sering dialami oleh bayi, kanak-kanak, kanak-kanak dan wanita hamil.

Dalam 100 gram ikan gabus sahaja, dikatakan bahawa ia sangat mencukupi untuk memenuhi pelbagai keperluan pemakanan yang sangat penting untuk kesihatan, terutamanya untuk bayi.

3. Mempercepatkan Penyembuhan Luka

Ikan haruan disyorkan untuk dimakan untuk pesakit selepas pembedahan. Rujukan lain menyebut bahawa ia adalah tepat kandungan creatine dalam ikan haruan yang boleh meningkatkan hormon prolaktin dan oxytocin yang boleh mempercepatkan proses penyembuhan selepas pembedahan caesar.

4. Meningkatkan Berat Badan

Satu kajian menyimpulkan bahawa diet ikan haruan untuk orang tanpa penyakit buah pinggang atau pesakit yang tidak mempunyai edema, boleh memberi kesan kepada kenaikan berat badan.

Ini kerana kandungan albumin yang terkandung dalam ikan snakehead yang dimakan boleh memudahkan bahan makanan dalam badan supaya metabolisme berjalan lancar.

Senarai Harga Ikan Haruan Sekilo Terkini

Jenis Ikan GabusHarga Ikan Gabus 2023 (Rm)
Ikan Haruan Albino 1 Ekor 1500000
Ikan Haruan Segar 1 kg 50000
Ikan Haruan Liar 1 kg 55000
Ikan Haruan Hias 150000
Ikan Haruan Asap  1 kg  90000
Ikan Haruan Giling  60000
Ikan Haruan Asin170000
Ikan Haruan Lokal Segar 1 Kg35000 – 50000

 

Kita merumuskan harga ikan haruan daripada pelbagai sumber termasuk laman jual beli secara dalam talian. Harga ikan haruan sendiri turun naik, bergantung kepada stok dan permintaan.

Leave a Comment