Senarai Harga Ikan Jelawat di Malaysia

Ikan Jelawat adalah salah satu ikan yang memenuhi perairan tasik, sungai kecil yang terletak di kawasan Malaysia dan pulau Borneo.

Ikan ini adalah ikan khas, kawasan yang merupakan salah satu makanan yang paling lazat untuk orang asli dari suku Melayu dan Dayak, atau suku kaum lain yang mendiami kawasan itu.

Ikan jelawat ini mempunyai ciri-ciri yang hampir sama dengan ikan hampala/tongis (bahasa tempatan) tetapi dengan saiz yang lebih kecil.

Ikan ini sukar untuk memancing, tetapi untuk mendapatkannya, anda perlu memasang jerat seperti pukat tunda, menyelambau, jaring memancing yang serupa, atau bubu.

Walau bagaimanapun, dalam sesetengah penggemar memancing, terdapat beberapa teknik dan umpan Ikan Jelawat yang memungkinkan untuk mendapatkan ikan jelawat ini.

Ikan ini sangat segar, lemak dengan kandungan lemak rendah kerana ia hanya makan sumber makanan dari alam semula jadi.

Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati, terutamanya untuk kanak-kanak yang ingin makan ikan ini untuk mengelakkan tulang ikan jelawat yang sememangnya sangat halus.

Walaupun kecil, tetapi kita lihat ada banyak mencari harga ikan barli sekilogram. Pencarian ini telah muncul dari banyak kawasan di Malaysia dan Borneo.

Mereka di sana menjadikan ikan jelawat ini dalam pelbagai proses dan keperluan, jadi kebanyakan rakyat Malaysia khususnya di negeri Pahang seperti ikan ini.

Ikan jelawat yang diproses dibuat secara pelbagai, ada yang dimasak gulai, ikan goreng, ikan salai/pindang, atau hanya sup yang dimasak dengan campuran tempoyak (durian yang ditapai).

Dalam keadaan musim kering, pelepasan air di tasik sebagai habitat untuk ikan jelawat ini akan berkurangan. Ini boleh menjadi peluang bagi kita untuk memburu ikan jelawat di dalam air menggunakan kaedah pukat tunda pengepungan.

Harga Ikan Jelawat Sungai Pahang

gambar harga ikan jelawat

Kita tidak boleh meramalkan berapa harga ikan barli di Malaysia, tetapi berdasarkan penukaran nilai yang merujuk kepada harga ikan barli sekilo di pasaran Indonesia atau kawasan pengeluaran antara Rm 10,32 hingga Rm11,79.

Ikan sungai pahang memang terkenal kerana harganya agak mahal, harga ikan barli sungai ini tidak menjadi masalah kerana ikan ini sentiasa menjadi rebutan.

Harga ikan jelawat Sungai Pahang mungkin dalam julat yang sama iaitu antara RM. 10 hingga RM. 12. Walau bagaimanapun, ini bukan penanda aras, kerana setiap rantau bergantung kepada ketersediaan pasaran dan permintaan pasaran.

Originally posted 2022-11-29 03:26:11.

Leave a Comment