Senarai Harga Ikan Kembung Perkilo Terkini

Harga ikan kembung di pasaran tradisional berkisar sekitar RM 24.

Dengan harga yang agak berpatutan, ikan yang satu ini mempunyai rasa yang sangat lazat dari pelbagai hidangan yang diproses. Mackerel juga mempunyai banyak manfaat kesihatan jadi sangat bagus untuk digunakan sebagai menu makanan harian.

Mackerel adalah sejenis ikan laut yang serupa dengan tuna, ikan cakalang dan ikan tongkol. Terdapat beberapa jenis ikan kembung yang sememangnya agak mudah untuk anda temui di pasaran pada harga yang masih sangat berpatutan.

Jenis Ikan Kembung Malaysia

1. Ikan Kembung Layang

gambar ikan kembung layang

Satu jenis ikan kembung yang mudah didapati di pasaran ialah ikan kembung layang-layang. Ikan ini mempunyai rasa yang sangat lazat apabila diproses dalam bentuk resipi makanan.

Untuk harga ikan kembung layang-layang, ia agak murah berbanding dengan jenis ikan kembung lain.

2. Ikan Kembung Banjar

gambar harga ikan kembung banjar

Mackerel sememangnya yang paling mudah ditemui di kawasan Banjar, malah pendapatan ikan kembung yang paling banyak memang ada di kawasan Banjar. Untuk harga ikan kembung sekilo di pasaran biasanya mencapai Rm 12,80.

Faedah Ikan Kembung untuk Kesihatan

1. Sumber Tenaga Kalori Rendah

Ikan kembung adalah sejenis ikan yang didakwa mempunyai kandungan kalori kecil, tetapi mencukupi untuk memenuhi keperluan tenaga harian.

Anda boleh menjadikannya sebagai salah satu menu diet yang sihat. Anda boleh memprosesnya menjadi ikan mackerel panggang atau kukus untuk menjadikannya lebih sihat.

2. Mengatasi Anemia

Bagi anda yang mempunyai gangguan darah rendah atau anemia dan sering berulang, ia tidak menyakitkan untuk mencuba makan ikan mackerel secara teratur.

Ikan kembung dinilai baik untuk mengekalkan dan mengawal tekanan darah. Ini kerana ikan kembung mengandungi banyak besi. Sementara itu, orang yang mengalami anemia secara amnya juga kekurangan zat besi.

3. Meningkatkan perkembangan otak

Memasuki zaman keemasan, iaitu 3-5 tahun, perkembangan otak pada kanak-kanak sangat pesat.

Sebagai ibu bapa, anda mesti menyokong perkembangan otak si kecil anda dan salah satunya adalah untuk menyediakan makanan yang mengandungi protein tinggi seperti ikan kembung.

4. Meningkatkan Daya Tahan

Ikan kembung juga diketahui mengandungi vitamin lengkap, seperti vitamin A, C, dan D. Nah, dengan kandungan vitamin yang tinggi, anda boleh makan ikan mackerel untuk meningkatkan daya tahan.

Dengan kuasa imun yang baik, maka anda tidak mudah terjejas oleh penyakit.

Harga Ikan Kembung Sekilo Terkini

Untuk mendapatkan semua faedah ikan kembung, tentu saja, anda perlu membelinya terlebih dahulu. Tidak sukar untuk mencari ikan kembung, kerana ramai yang sudah menjualnya.

Anda boleh membelinya di pasar tradisional atau dalam talian. Berikut adalah rujukan kepada harga ikan kembung per kilo di pasaran.

Varian Ikan KembungHarga per Kg (Rm)
Ikan Kembung Layang Frozen8,53
Ikan Kembung Banjar Frozen11,38
Ikan Kembung Layang Segar11,38
Ikan Kembung Mata Belo12,51
Ikan Kembung Banjar Segar14,22
Ikan Kembung Asap17,63

Leave a Comment