Senarai Harga Ikan Louhan Malaysia Terkini 2023

Ikan Louhan juga popular dengan nama ikan bunga kerana ia mempunyai sisik yang berwarna menyerupai warna bunga terang.

Ikan cantik ini juga mempunyai ciri-ciri dalam bentuk ketulan di kepalanya atau orang awam memanggilnya “jenong”.

Ikan hiasan yang indah ini dipercayai membawa tuah jika ia disimpan. Walau bagaimanapun, tidak jarang orang mengadu tentang harga yang tinggi.

Senarai Harga Ikan Louhan di Malaysia

Jenis IkanHarga Ikan DewasaHarga Ikan Anak
Ikan Louhan CencuRM 217,35RM 57,96
Ikan Louhan KemalauRM 173,88RM 43,47
Ikan Louhan BonsaiRM 231,84RM 72,45
Ikan Louhan King KamfaRM 347,76
Ikan Louhan Super Red SynsipilumRM 724,49RM 115,92
Ikan Louhan Super Red DragonRM 869,39RM 115,92
Ikan Louhan KamfaRM 1014,29RM 246,33

 

Jenis Ikan Louhan di Malaysia

1. Ikan Louhan Cencu (Zhen Zhu)

gambar Ikan Louhan Cencu

Ikan louhan jenis ini adalah ikan louhan berasal dari Indonesia. Ia mempunyai corak ciri bintik-bintik pada badannya. Di samping itu, ikan louhan cencu cenderung merah dari kepala ke tengah badannya.

Manakala dari bahagian tengah badan ke ekor cenderung berwarna kuning keemasan. Harga ikan louhan jenis ini adalah kira-kira RM 217,35,- untuk saiz dewasa. Sementara itu, untuk harga ikan louhan kecil, ia masih sekitar RM 57,96,-.

2. Ikan Louhan Kemalau

gambar gambar Ikan Louhan kemalau

Ciri tersendiri ikan kemalau louhan ialah ia mempunyai corak dari kepala ke hujung ekor dalam bentuk bintik kuning. Kepala dan jenong berwarna merah. Manakala bahagian tengah ke badan ekor mempunyai warna merah kekuningan.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa jenis ikan louhan ini mempunyai dua warna yang berbeza pada tubuhnya. Harga ikan louhan kemalau  sebagai orang dewasa ialah kira-kira RM 173,88 dan RM 43,47 untuk anak.

3. Ikan Louhan Bonsai

gambar ikan louhan bonsai

Ikan louhan jenis ini dipanggil bonsai kerana badannya yang tidak boleh tumbuh besar walaupun semakin tua.

Ciri-ciri ikan louhan jenis ini dapat dilihat dari jenong yang besar dan berwarna-warni seperti merah, kuning, hijau, putih, dan perak. Harga ikan louhan bonsai  jenis ini adalah kira-kira RM 231,84 untuk saiz dewasa dan RM 72,45 bagi mereka yang masih kecil.

4. Ikan Louhan King Kamfa

Ikan Louhan King Kamfa

Ikan louhan king kamfa lberbeza daripada jenis kamfa louhan biasa. Ia dibezakan oleh jenong yang lebih besar daripada kamfa biasa. Ikan jenis ini adalah hasil daripada penternak ikan louhan kamfa di Thailand.

Ikan louhan jenis ini disandarkan pada harga kira-kira RM 347,76 untuk saiz dewasa.

5. Ikan Louhan Super Red Synspilum

Ikan Louhan Super Red Synspilum

Ikan louhan jenis ini boleh tumbuh menjadi sangat besar. Oleh itu, jika anda berhasrat untuk menyimpan jenis ikan louhan ini, anda mesti menyediakan akuarium yang agak besar.

Sebagai tambahan kepada fakta-fakta ini, jenis ikan louhan ini adalah spesies yang jarang berlaku di Malaysia.

Oleh itu, harga ikan louhan Super Red Synspilum ini mencecah RM 724,49 ekor bagi setiap orang dewasa. Manakala masi kecil baka ini adalah kira-kira RM 115,92,- setiap kepala.

6. Ikan Louhan Super Red Dragon

Ikan Louhan Super Red Dragon

Harga anak ikan louhan jenis ini adalah kira-kira RM 115,92,- untuk anak pokok. Bagi orang dewasa, anda perlu sampai ke dalam poket anda untuk mendapatkan sejumlah RM 869,39 setiap kepala. Harga yang sangat hebat, bukan?

Walaupun harganya tinggi, jenis louhan ini dicari oleh ramai orang kerana bentuknya yang unik dan mempunyai dua warna yang berbeza pada bahagian badannya yang cantik.

Kepala dan jenong biasanya mempunyai warna merah gelap. Manakala bahagian tengah badan ke ekor mempunyai warna merah jambu keperakan.

7. Ikan Louhan Kamfa

gambar harga Ikan Louhan Kamfa

Asal jenis ikan louhan ini adalah dari negara-negara Asia Tenggara. Walau bagaimanapun, jenis ikan ini telah lama ditanam di Indonesia sehingga ia dikumpulkan ke dalam ikan louhan tempatan.

Harga ikan louhan jenis ini agak lebih hebat daripada ikan louhan yang disebutkan di atas, iaitu sekitar RM 246,33 untuk yang kecil dan 1014,29 untuk dewasa dan saiz standard.

Itu adalah beberapa jenis ikan louhan dan harganya. Jika anda berminat untuk menaikkan ikan louhan, anda boleh mempertimbangkan pilihan di atas. Mudah-mudahan maklumat ini boleh menjadi rujukan kepada anda yang ingin membeli ikan louhan.

 

 

Originally posted 2022-11-17 23:22:13.

Leave a Comment