Senarai Harga Ikan Talapia Malaysia Terkini

Di pasaran, harga ikan talapia perkilo sangat berpatutan jadi untuk memenuhi keperluan protein, tidak perlu membeli salmon mahal.

Ikan talapia adalah ikan air tawar yang telah lama ditanam di Indonesia dan digunakan sebagai ikan hiasan sebagai kawalan rumpai di dalam air atau hiasan kolam dengan jenis tilapia yang murah.

2 Jenis dan Harga Ikan Talapia Yang Ramai Dicari Orang

Ikan talapia adalah salah satu ikan yang paling kegemaran untuk dinikmati kerana ia mempunyai rasa yang sangat baik dan mudah dicari dengan penggunaan yang sangat mudah dicapai untuk pelbagai kumpulan.

Ramai rakyat Malaysia juga telah menanam ikan talapia sebagai mata pencarian mereka kerana penyelenggaraan yang mudah dan pertumbuhan ikan yang cepat sehingga dalam setahun mereka boleh menuai beberapa kali.

Berikut adalah beberapa harga ikan talapia sekilogram hari ini mengikut jenisnya:

1. Ikan Talapia Tempatan

gambar harga ikan talapia

Spesies tilapia tempatan yang asalnya berasal dari Taiwan kemudian dibangunkan di kawasan Sulawesi Utara, iaitu Tasik Tondano dan ditanam oleh beberapa orang Indonesia.

Ikan ini mempunyai ciri-ciri badan yang kelabu-hitam manakala perut dan dada berwarna putih atau kekuningan. Untuk tilapia tempatan, ia juga merupakan yang paling murah, iaitu antara Rm 22000 hingga Rm 25000

Jika anda berasa keliru untuk memprosesnya atau tidak boleh memasaknya, pada masa ini pelbagai restoran juga telah menyediakan pelbagai menu tilapia.

Daripada pemprosesan goreng, santan dimasak sehingga dibakar dan harga tilapia 1 kg biasanya dijual setiap kepala dengan julat harga Rm5,69 hingga Rm 14,22 berdasarkan saiz itu sendiri serta tempat makan.

2. Ikan Talapia Merah

gambar harga ikan talapia merah

Ikan Talapia merah adalah ikan yang diternak secara meluas oleh sesetengah penternak ikan kerana permintaan pasaran untuk ikan jenis ini sangat tinggi.

Penternak juga menanam baka ini kerana pertumbuhannya yang pesat pada harga yang lebih tinggi daripada talapia tempatan.

Di samping itu, ikan ini juga dieksport ke Amerika dengan mengisi dan kemudian membekukannya terlebih dahulu. Fillet tilapia yang dieksport berharga purata AS $ 5 / kg.

Bagi anda yang ingin menjadi keusahawanan dengan menanam tilapia merah, ia sangat menarik. Keuntungan yang diperoleh sangat tinggi kerana ikan kecil agak berpatutan berdasarkan saiznya.

Di samping itu, penjagaan juga tidak terlalu rumit seperti ikan lain yang dimakan. tilapia merah untuk saiz 2-3 cm dengan kandungan 8000 kepala dijual untuk Rm 355,49 dan saiz 5-7 cm dengan kandungan 3000 kepala dijual untuk Rm 383,93.

Harga Benih Ikan Talapia Terkini

Jenis dan UkuranHarga (Rm)
Bibit Nila Merah 7-9 cm0,21 per ekor
Bibit Nila Hitam 9-10 cm0,28 per ekor
Bibit Nila Merah 9-10 cm0,34 per ekor
Paket Bibit Nila Hitam 9-10 cm21,36 per 50 ekor

 

Perlu diingat, harga benih ikan talapia di atas tidak terikat dan tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa. Untuk maklumat lanjut, anda boleh mengunjungi kedai ikan terdekat atau mengakses beberapa ejen pembiakan ikan segar yang dipercayai.

Leave a Comment