Kenali Spesies Udang Batu Air Tawar

Udang batu ialah sejenis udang dan haiwan air tawar yang mempunyai ciri-ciri rostrum atas berkaki.

Kulit di badannya mempunyai warna kemerahan dan kulitnya sedikit kasar berbanding dengan jenis udang lain.

Saiz badan udang batu jika dibandingkan dengan saiz udang lain, salah satunya ialah udang jerbung, saiz udang batu kelihatan lebih kecil.

Ciri Fizikal Udang Batu

gambar udang batu

Jika dibandingkan dengan udang jerbung atau nama lain panaeus merguinensi adalah perbezaan yang sangat jelas, salah satunya ialah udang batu mempunyai kulit kasar berbeza dengan udang jerbung yang mempunyai kulit licin.

Saiz udang batu biasanya dua belas hingga tiga belas sentimeter. Udang batu biasanya tinggal di perairan pantai atau di muara sungai.

Di Malaysia sebagai sebuah negara yang mempunyai perairan pantai dan sungai yang agak besar yang cukup banyak perairan dan kawasan di Malaysia  terdapat banyak habitat untuk kehidupan udang batu.

Habitat Udang Batu

habitat udang batu

Udang ini sering diperolehi oleh nelayan di antara batu-batu di laut yang ombaknya sering ditiup oleh ribut dan angin, supaya pergerakan air dapat membuat udang batu ini tumbuh dan berkembang mengikut habitat mereka.

Resepi Udang Batu

Udang ini sempurna dalam masakan menggunakan santan, jiga sangat lazat dalam goreng kacau dengan campuran daun brokole, bergantung kepada bagaimana kita memasaknya. Itu sahaja. Terima kasih.

Originally posted 2023-01-20 14:50:46.

Leave a Comment