Kenali Udang Galah: Ciri Fizikal, Habitat dan Harga di Malaysia

Udang Galah adalah sejenis udang yang tergolong dalam spesies Macrobrachium rosenbergii. Udang gergasi mempunyai ciri fizikal yang lebih besar daripada jenis udang lain.

Udang galah ialah haiwan dalam air tawar yang sangat aktif pada waktu malam dimana kini udang galah telah sesuai diternak secara komersil oleh usahawan tempatan.

Lazimnya udang galah pada kebiasaannya akan hidup di sungai, saliran, tasik dan di muara sungai.

Ianya merupakan udang yang amat digemari kerana isinya yang lebih enak jika dibandingkan dengan udang-udang jenis-jenis lain yang ada di perairan Malaysia.

Ciri Fizikal Udang Galah

ciri fizikal udang galah

Udang galah mempunyai ciri yang khas mempunyai kepala berbentuk kon, restrum yang diperluaskan pada hujungnya, bentuk udang gergasi memanjang dan melengkung ke atas.

Di bahagian atas udang gergasi terdapat dua belas gigi seperti gergaji dan sebelas bahagian bawah.

Udang galah lelaki biasanya mempunyai ciri-ciri seperti mempunyai badan yang besar dan kuat dan mempunyai kuku besar dan badan yang panjang.

Perut lebih langsing daripada udang gergasi betina. Kepala udang galah jantan kelihatan lebih besar daripada udang gergasi betina. Kemaluan udang galah lelaki terletak di pangkal kaki bilah tiang kelima.

Habitat Udang Galah di Malaysia

habitat udang galah

Manakala ciri-ciri habitat/biologi udang gergasi adalah: Ia mempunyai dua habitat, iaitu kemasinan air brackish 5-20 ppt (stadia larva-juvana), dan air tawar (juana-dewasa stadia).

Kemaluan matang berumur 5 – 6 bulan (menghampiri muara sungai untuk bertelur lagi.

Menjalani beberapa molting diikuti dengan perubahan dalam struktur morfologinya, sehingga akhirnya morfologi secara morfologi menjadi juvana.

Harga Udang Galah di Malaysia

harga udang galah

Harga udang galah segar biasanya akan dijual di dipasaran dimana ia kini mencecah RM 40 – RM60 sekilogram.

Harga udang galah yang tinggi sebegini menjadi pemangkin kepada penternak ikan lain untuk bertukar kepada aktiviti penternakan udang galah.

Tangkapan udang galah teluk intan liar di sungai-sungai didaerah ini telah menjadikan beberapa restoren dan gerai khusus memasak udang galah untuk peminatnya.

Macam-macam masakan yang terbuat dari udang galah yang menjadi favorit iatu, udang galah masak lemak, udang galah masak sambal, udang galah masak merah.

Seekor udang galah berukuran sedang dimasak sambal dijual dengan harga RM12 – RM15 seekor.

Originally posted 2023-01-19 17:58:35.

Leave a Comment