Pelbagai Fakta mengenai Udang Geragau, Cara menyimpannya

Udang geragau (Acetes japonicus) merupakan sejenis udang halus yang berwarna keputihan yang datang secara bermusim dipantai-pantai negara kita seperti di Melaka, Perak, Selangor, Sabah dan beberapa pantai lain di Malaysia.

Udang geragau juga di panggil sebagai Udang Baring atau Udang Geraguk dimana dalam bahasa inggeris dipanggil Small Shrimp.

Aroma yang tersendiri dan rasa enak menjadikan ini satu jenis perasa yang mesti ada dalam stok.

Cara membuat udang geragau kering agak mudah. Mula-mula udang segar dibersihkan terlebih dahulu dan kemudian direbus selama 30 minit.

Selepas mendidih, udang dikeringkan hingga kering. Selepas itu, proses memisahkan kulit dari daging dilakukan dengan meletakkan udang dalam guni. Seterusnya, udang itu dikisar dan kemudian dibungkus dalam plastik.

Dalam pemilihan udang ebi, anda harus memilih udang yang bersih, tidak runtuh, dan masih berbentuk udang walaupun saiznya kecil. Ini menunjukkan bahawa udang ebi diperbuat daripada bahan-bahan segar.

Cara Menyimpan dan Menggunakan Udang Geragau.

udang geragau kering

1. Merendam Geragau

Anda boleh merendam udang geragau dalam air panas untuk seketika atau sehingga daging ebi lembut. Selepas itu, ebi sedia untuk digunakan.

Apabila memproses udang ke dalam geragau, udang akan mengeras kerana kebanyakan air menyejat. Oleh itu sebelum menggunakan ebi, bahan ini mesti direndam terlebih dahulu atau dibancuh supaya mudah ditumbuk.

Aroma berubah, menyebabkan ebi mempunyai ciri-ciri yang menjadikan hidangan mempunyai rasa yang lebih kaya

2. Cara Menyimpan udang Geragau

Cara yang lebih baik dalam penyimpanan ebi ialah memasukkannya ke dalam peti sejuk. Sekiranya tidak mungkin, anda boleh menyimpannya dalam balang tertutup rapat.

Cuba untuk tidak mendedahkan ebi untuk mengarahkan cahaya matahari dan tidak lembap supaya kualiti dikekalkan.

3. Penggunaan Udang Geragau

resepi udang geragau

Udang ini biasanya digunakan dalam hidangan sup, goreng kilas, dan sos cili. Sementara itu, ebi keseluruhan menjadi tambahan atau pelengkap kepada hidangan goreng dan sup seperti lodeh.

Di samping itu, ebi paun juga boleh digunakan sebagai sprinkle, serta bawang goreng. Untuk menjadikannya sebagai pucuk, anda mesti terlebih dahulu memanggang ebi dan kemudian dikisarnya.

Sebab ramai orang menggunakan rempah memasak ini adalah kerana ia boleh digunakan untuk memberikan aroma udang, terutamanya dalam hidangan sup atau goreng. Dalam penggunaannya, ebi keseluruhan yang baik dan segar biasanya dipilih supaya aroma tidak menusuk.

Selain lazat, rempah dapur ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Udang geragau mengandungi kalsium, fosforus dan mikronutrien. Di samping itu, kandungan protein juga agak tinggi. Malah kalsium tidak kalah dengan makanan laut lain.

Jika anda ingin memasak hidangan yang mengandungi geragau, mungkin anda boleh mencuba resipi yang ramai.

Originally posted 2023-01-19 18:25:21.

Leave a Comment