8 Tips Peternakan Udang Kara Air Tawar Yang Patut Anda Coba

Penternakan udang kara air tawar adalah satu bentuk perniagaan yang sangat menarik. Udang kara dikenali sebagai salah satu produk masakan yang mempunyai rasa yang lazat dan sangat disukai oleh ramai orang.

Kerana permintaan untuk udang karang sangat tinggi, anda boleh cuba peternakan udang kara air tawar dengan mudah!

Panduan Cara Peternakan Udang Kara Air Tawar

beternak udang kara air tawar

Siapa yang tidak suka menjalankan perniagaan dengan modal kecil tetapi membuat keuntungan yang lumayan?

Nah, perniagaan penanaman udang karang adalah salah satu perniagaan yang berpotensi memberikan keuntungan yang besar.

Memandangkan harga udang kara yang mencecah puluhan ringgit sekilogram, tidak menghairankan bahawa penanaman udang galah adalah salah satu penanaman ternakan yang menjanjikan.

Penternakan udang kara boleh dilakukan secara kecil-kecilan sahaja, dan tidak memerlukan ruang yang besar.

Walaupun skalanya kecil, keuntungan yang diperoleh mempunyai potensi yang tinggi.

1. Memilih Udang Kara Air Tawar

Langkah pertama yang perlu dilakukan ialah memilih jenis udang kara yang akan dibiakkan. Terdapat beberapa jenis udang galah yang biasa ditanam termasuk:

  • Red Claw (Cherax quadricarinatus) biasanya tinggal di paya, tasik dan sungai. Cakar Merah bermaksud cakar merah, kerana cakarnya kemerahan. Jenis ini paling kerap diternakan di Malaysia.
  • Udang Karang Paya Merah (Procambarus) jenis udang galah ini adalah sejenis udang galah yang bersaiz agak kecil berbanding udang kara lain. Saiz mereka mencapai 50 gram dalam 3 hingga 5 bulan.
  • Yabby (Cherax destructor) adalah sejenis udang kara besar yang boleh menimbang sehingga 400 gram setiap kepala.

Apabila memilih baka, pastikan jenis udang kara yang anda pilih adalah baka udang kara yang unggul.

Di samping itu, pastikan asal-usul anak benih udang kara yang akan anda ternak, sama ada ia berasal semula jadi atau produk yang diternak.

Udang karang air tawar yang ditangkap dari alam semula jadi biasanya berwarna lebih kotor di bahagian bawah badan mereka.

Benih udang galah yang disyorkan untuk ditanam adalah anak benih udang galah yang berasal daripada produk yang ditanam kerana ia lebih mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran penanaman berbanding udang kara air tawar yang ditangkap dari alam semula jadi, dan meminimumkan kematian udang kara.

2. Bagaimana Untuk Mengawinkan udang Kara

Untuk membiak udang karang, anda perlu menyediakan brood udang karang terlebih dahulu. Sekurang-kurangnya umur udang galah induk adalah 6 bulan, sekurang-kurangnya 10cm dalam saiz, dan mempunyai saiz udang galah lelaki dan betina yang ideal.

Berat ideal induk lelaki dan perempuan adalah kira-kira 62 hingga 64 gram.

Ciri khas udang kara air tawar sedia untuk mengawan ialah ia mempunyai tempat merah pada topinya. Proses mengawan mereka adalah seperti berikut:

  • Sediakan tempat tersembunyi mengikut saiz brood lelaki dan perempuan. Sebaik-baiknya mengukur paip paralon 20 cm. Walau bagaimanapun, jika pembiakan lebih daripada sepasang udang karaBiarkan udang galah brood di kawasan bertelur selama 2 hingga 3 minggu sementara masih memberi makanan yang sepatutnya.
  • Biarkan udang kara air tawar di kawasan bertelur selama 2 hingga 3 minggu sementara masih memberi makanan yang sepatutnya.
  • Apabila terdapat tanda-tanda bahawa udang galah betina telah meletakkan telur, udang galah induk lelaki bersedia untuk dikembalikan ke kolamnya sebelum ditelan, manakala udang galah betina yang meletakkan telur dipindahkan ke tapak penetasan udang galah atau tapak penanaman.

3. Proses Benih Udang Kara

Apabila udang kara betina telah meletakkan telur, berhati-hati mengalihkannya ke luar dari tempat persembunyiannya.

Letakkannya di tempat yang sesuai untuk kehidupan udang karang dan biarkan sow menjalankan proses pengerasan telur selama 3 hingga 5 minggu.

Telur-telur yang ada di dalam udang kara air tawar betina pada mulanya karamel, kemudian berubah menjadi coklat.

Selama beberapa hari kemudian telur menjadi ungu-merah seperti wain. Kemudian telur menjadi hitam dan mula muncul organ-organ goreng udang galah yang melekat pada brood betina sehingga mereka akhirnya dilepaskan menjadi benur.

4. Penyediaan Kolam Udang Kara

kolam udang kara air tawar

Kolam udang galah yang akan digunakan untuk menternak anak ikan udang galah dikondisikan mempunyai suhu 24 hingga 31 darjah Celsius dan tahap pH 6-8.

Kolam yang disediakan hendaklah untuk 20 hingga 50 kepala setiap meter persegi. Cuba sentiasa memantau suhu air di dalam kolam dengan menggunakan termometer.

Perubahan suhu air yang terlalu drastik akan menyukarkan udang galah untuk hidup, malah boleh mati dengan cepat.

5. Cara Menjaga Kolam untuk Udang Karang

Menjaga kebersihan kolam adalah salah satu perkara penting yang perlu dilakukan dalam menanam udang kara.

Kolam udang kara boleh dibuat dari tarpaulin atau kolam simen. Apa sahaja bahan kolam, anda harus memastikan bahawa tiada bahan kimia yang mencemarkan air kolam.

Selepas itu, cecair tambahan dimasukkan ke dalam air. Biarkan beberapa hari untuk organisma semulajadi muncul di dalam kolam. Walaupun begitu, air di kolam mesti ditukar dengan kerap dan paip paralon juga mesti dibersihkan setiap 2 hingga 3 hari.

Di samping itu, berikan cecair tambahan sebanyak 6ml per meter persegi sekali setiap 10 hari.

6. Cara membesarkan udang karang

Selepas goreng udang galah menetas dari telur indukan, asingkan anak udang kara ke kolam pembesaran benih yang telah diberikan makanan tambahan.

Udang kara atau benur yang menetas ini kemudiannya diberi makanan pelet udang kara, cacing beku, ulat sutera sebanyak 3 peratus daripada berat udang kara air tawar.

Makan perlu dilakukan dua kali sehari pada masa yang sama supaya udang galah tidak mempunyai jam badan yang tidak kemas.

7. Cara Menjaga Udang Karang Air Tawar

Dalam menaikkan udang karang, terdapat beberapa paip paralon sebagai tempat persembunyian udang kara.

Di samping itu, pastikan paip kolam dan paralon dibersihkan dengan kerap. Pemberian makanan tambahan secara tetap kepada air kolam juga perlu untuk mengekalkan kesihatan dan menyokong pertumbuhan udang kara air tawar.

8. Makanan Udang Kara Air Tawar

Agar pertumbuhan udang karang dapat dimaksimumkan, makanan yang diberikan kepada udang galah harus sangat berkhasiat.

Terdapat tiga jenis nutrien yang boleh diberikan kepada udang galah, iaitu:

  • Pada mulanya, udang karang boleh diberi makanan semulajadi seperti cacing, larva nyamuk, kutu air, cacing tanah dan ulat sutera.
  • Jenis makanan kedua adalah makanan yang dirumuskan oleh petani. Makanan ramuan ini adalah campuran yang diperbuat daripada makanan udang, makanan ikan, kacang hijau, siput emas, dan sayur-sayuran seperti toge dan lobak merah.
  • Jenis suapan ketiga ialah makanan udang galah yang dijual di kedai-kedai seperti pelet

Originally posted 2023-01-19 18:50:26.

Leave a Comment