Jom Kenali Spesies Udang Karang

Udang karang adalah haiwan akuatik yang claspsnya besar dan badan mereka ditutup dengan kulit badan yang keras.

Udang karang biasanya hidup di perairan air tawar dan mempunyai badan yang lebih kecil berbanding haiwan akuatik seperti udang galah.

Udang karang biasanya hidup di dalam lubang di tebing sungai dan tasik atau biasanya udang karang juga sering hadir dan hidup di bawah batu di perairan air tawar.

Udang karang mengekalkan kehidupan mereka dengan memakan haiwan akuatik lain seperti siput, serangga, atau makan ikan mati.

Morfologi Udang Karang

ciri udang karang

Bentuk fizikal udang karang secara amnya terdiri daripada dua bahagian, iaitu bahagian depan dipanggil cephalotorax dan belakang dipanggil perut.

Seluruh badan udang ini dilindungi oleh exoskeleton keras (shell) dan dibahagikan kepada segmen. Bahagian depan (kepala dan dada) terdiri daripada tiga belas segmen dan badan terdiri daripada enam segmen.

Di kepala (rostrum) terdapat organ-organ seperti rahang (mandible), insang, mata kompaun, antenulla, antena, dan lima pasang kaki berjalan (pereiopod).

Di dalam badan terdapat lima pasang kaki berenang (pleopod) dan sirip ekor (uropod).

Udang karang adalah haiwan nocturnal, iaitu, mereka melakukan aktiviti pada waktu malam. Pada siang hari mereka bersembunyi di tempat yang gelap dan terlindung, di dalam lubang batu karang.

Udang karang bertelur sepanjang tahun dengan puncak pemijahan pada permulaan musim hujan. Sebagai contoh, di perairan udang karang Pangandaran didapati bertelur sepanjang tahun dengan puncak pemijahan pada bulan Oktober

Habitat Udang Karang

morfologi udang karang

Di perairan dunia, udang karang ditemui bermula dari pantai timur Afrika, Jepun, Indonesia, Australia, dan New Zealand.

Enam jenis udang galah tergolong dalam genus Panulirus iaitu udang batu (Panulirus peniculatus), udang raja (P. longipes), udang rejuna (P. versicolor), udang kastor (P. polyphagus), udang pantung (P. homarus) dan udang ketangan (P ornatus).

Udang karang ini biasanya ditemui di perairan pantai dengan bahagian bawah perairan dalam bentuk pasir berbatu.

Udang karang biasanya boleh didapati di perairan tropika dan subtropika, terutamanya di kawasan terumbu karang.

Mereka suka persekitaran yang kaya dengan terumbu karang yang menyediakan tempat perlindungan dan sumber makanan yang banyak.

Udang karang cenderung untuk hidup di bahagian bawah perairan yang berlumpur atau berpasir di sekitar terumbu karang.

Harga Udang Karang di Malaysia

Harga udang karang di pasaran mungkin berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor. Faktor-faktor ini termasuk musim memancing, ketersediaan stok udang karang, permintaan pasaran, dan kos pengeluaran.

Di Malaysia, harga udang karang cenderung lebih tinggi semasa musim penuaian atau musim-musim tertentu di mana bekalan adalah terhad.

Harga juga mungkin berbeza di rantau yang berlainan di Malaysia, bergantung kepada permintaan dan kebolehcapaian.

Dalam artikel ini, kita telah membincangkan pengenalan udang karang, keunikan udang jenis ini, habitatnya di terumbu karang, teknik memancing yang biasa digunakan, dan faktor-faktor yang mempengaruhi harga udang karang di Malaysia.

Udang karang bukan sahaja mempunyai nilai ekonomi yang penting, tetapi juga mempunyai peranan ekologi dalam ekosistem marin.

Oleh itu, kita perlu mengekalkan dan menguruskan sumber udang karang dengan bijak demi kelestarian industri perikanan dan pemeliharaan persekitaran marin.

Originally posted 2023-01-19 19:30:00.

Leave a Comment