Jom Kenali Spesies Udang Lobster

Udang lobster ialah haiwan yang memasuki krustasea atau udang yang mempunyai kulit keras. Secara umum, udang galah dewasa boleh didapati di atas pasir di mana terdapat bintik-bintik karang dengan kedalaman antara 5-100 meter.

Udang lopster adalah haiwan malam dan menjalankan proses molting. Klasifikasi dan tatanama saintifik udang lobster dalam taksonomi adalah seperti berikut:

  • Kerajaan : Animali
  • Filum: Arthrophoda
  • Kelas : Malacostraca
  • Perintah : Decaphoda
  • Keluarga : Paliniridae
  • Genus : Panulirus
  • Spesies : Panulirus longipes, Panulirus penicillatus, Panulirus versicolor, Panulirus ornatus, Polyphagus panulirus

Ciri Fizikal Udang Lobster

ciri fizikal udang lobster

Jenis udang lobster mempunyai badan seperti udang. Badan udang lobster air tawar/laut terdiri daripada dua bahagian utama, iaitu kepala yang dipanggil cephalotorax dan bahagian badan yang dipanggil perut.

Di bahagian badan adalah dalam bentuk segmen yang dilengkapi dengan lima pasang kaki renang.

Di hujung ekor terdiri daripada lima kepingan kipas nipis dan lentur. Bahagian ini biasanya dipanggil europod dan bahagian akhir dipanggil telson.

Warna udang lobster yang biasa ditemui di pasaran adalah hijau gelap dengan jalur putih melintang pada perut.

Senarai Harga Udang Lobster

Jenis Lobster Air LautHarga
Lobster pakistanRM 76,69 per kg
Lobster batuRM 100,83 – Rp 113,61 per kg
Lobster bambuRM 105,09 per kg
Lobster batikRM 113,61 per kg
Lobster mutiara frozenRM 119,29 per kg
Lobster pasirRM 130,65 per kg
Lobster mutiara hidupRM 397,64 – RM 858,90 per kg

 

Faedah Udang Lobster Untuk Kesihatan

Udang lobster ialah sumber protein dengan sedikit lemak. Kupang kerang ini juga kaya dengan tembaga dan selenium, dan mengandungi zink, fosforus, vitamin B12, magnesium, vitamin E, dan sedikit asid lemak omega-3.

1. Menurunkan Tahap Kolesterol

Jika anda mempunyai masalah jantung, anda mungkin masih perlu mengelakkan makan udang lopster.

Walau bagaimanapun, kandungan omega-3 dan omega-6 yang tinggi dalam udang galah sebenarnya boleh membantu mengekalkan kolesterol anda dalam tahap normal.

2. Membantu Mencegah Penyakit Tiroid

Selenium adalah nutrien penting untuk mengekalkan fungsi tiroid yang sihat. Fungsi mineral sebagai antioksidan dan juga membantu tiroid menyerap dan memetabolisme hormon.

Metaanalisis menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai penyakit tiroid yang juga mengalami kekurangan selenium, mendapat manfaat apabila meningkatkan pengambilan selenium mereka.

Sebagai contoh, mood bertambah baik, kesihatan umum bertambah baik, dan fungsi tiroid bertambah baik.

Nah, udang lopster adalah sumber selenium yang baik, jadi ia boleh membantu mengekalkan fungsi tiroid.

3. Meningkatkan Tenaga

Satu lagi nutrien yang juga tinggi dalam makanan sihat yang lazat ini adalah protein. Ia adalah nutrien penting dalam diet harian, kerana ia boleh memberi kita rangsangan tenaga.

Protein dalam diet diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan sel-sel badan. Nah, sebarang kandungan yang tidak digunakan, akan disimpan untuk digunakan sebagai tenaga.

Itulah sebabnya manfaat udang lobster besar kaya protein boleh memberi anda tenaga untuk menjadi produktif sepanjang hari.

4. Peningkatan Kepintaran

Terdapat sejumlah besar mineral dan vitamin yang terkandung dalam udang galah, termasuk vitamin B penting, iaitu B12.

Vitamin ini secara langsung berkaitan dengan mengekalkan integriti saraf dan memastikan sistem saraf berfungsi dengan baik.

Di samping itu, udang lobster juga merupakan sumber choline yang sangat baik, nutrien larut air lain yang boleh meningkatkan pengeluaran neurotransmitter.

Terima kasih kepada bahan-bahan ini, manfaat udang lobster laut dapat meningkatkan fungsi dan kecekapan otak, dan juga melindungi anda dari kesan penyakit neurodegenerative.

Perangkap Udang Lobster

perangkap udang lobster

Perangkap udang lobster adalah perangkap yang boleh dipindahkan dan boleh menangkap udang lobster dan udang karang dan digunakan dalam memancing udang lobster air tawar.

Perangkap udang galah boleh dibuat dengan mesh dan kayu, atau sangkar logam dan plastik.

Originally posted 2023-01-20 12:05:24.

Leave a Comment