5 Fakta Spesies Udang Pistol

Adakah anda tahu udang pistol? Nama haiwan ini agak unik, jadi anda mungkin tertanya-tanya mengapa mereka dinamakan udang pistol.

Apa yang jelas ialah mesti ada sebab yang berasingan untuk mereka dapat mendapatkan nama sedemikian.

Apakah sebab itu?

Berikut adalah fakta menarik mengenai udang ini yang terdiri daripada spesies hingga asal-usul namanya.

5 Fakta Menarik Mengenai Udang Pistol

ciri fizikal udang pistol

1. Terdiri daripada banyak spesies

Udang pistol bukanlah nama satu spesies sahaja, sebaliknya sebutan untuk kira-kira 600 spesies udang yang tergolong dalam lebih daripada 30 genera.

Genera terkenal contohnya Synalpheus dan Alpheus. Mereka hidup di bahagian bawah perairan di bahagian-bahagian yang berlainan di bumi, termasuk di lautan sederhana sejuk dan juga di sungai.

2. Bersaiz kecil, tetapi mempunyai sepit besar

Udang ini mempunyai penampilan yang unik. Saiz mereka kecil, hanya 3-5 cm panjang sahaja. Tetapi mereka mempunyai satu sepit besar yang lebih daripada separuh panjang badannya. Sepit boleh berada di sebelah kanan atau kirinya, manakala satu lagi sepit bersaiz normal.

Sepit besar tidak berfungsi untuk setem mangsa. Sepit terdiri daripada dua bahagian, satu bahagian besar dan satu bahagian kecil yang disambungkan oleh sendi elastik yang boleh ditutup dengan cepat, sama seperti pencetus pistol.

3. Haiwan dengan bunyi paling kuat di dunia

harga udang pistol

Apabila mana-mana mangsa mereka berlalu, mereka akan mengepalkan kuku mereka pada kelajuan tinggi, menyebabkan gelembung air meluncur dari sepit mereka pada kelajuan sehingga mereka mencapai 100 km sejam memukul mangsa mereka.

Proses mengepalkan kuku adalah apa yang membuat bunyi yang luar biasa kuat, iaitu sehingga 218 desibel.

Apalagi bunyi tembakan pistol, bunyi pesawat jet berlepas hilang! Begitu keras, mangsa akan pengsan atau mati, dan udang pistol hanya perlu memakannya.

Udang pistol juga dinamakan haiwan kedua paling kuat di bumi, hanya kehilangan ikan paus sperma yang boleh menghasilkan bunyi 230 desibel.

Dan satu perkara lagi, kapita yang luar biasa juga seketika menghasilkan suhu tenaga haba sehingga 4,700 °C, aka hampir sepadan dengan suhu permukaan matahari

4. Sekiranya cakar besar hilang, yang lain akan menggantikannya

Udang pistol kadang-kadang akan kehilangan kuku besar mereka dari masa ke masa, biasanya apabila mereka molting.

Apabila itu berlaku, kuku kecilnya akan tumbuh menjadi kuku besar di tempatnya, sementara sepit besarnya yang telah hilang akan tumbuh menjadi yang kecil.

Jadi mereka sentiasa hanya mempunyai satu sepit besar dan satu sepit kecil.

5. Mereka membentuk simbiosis mutualisme dengan Ikan Gobies

Jenis udang ini mempunyai penglihatan yang sangat buruk sehingga sukar untuk melihat pemangsa datang.

Oleh itu, udang pistol sering menjalin hubungan kerjasama dengan ikan gobies. dengan penglihatan yang baik. Ikan ini akan memberi amaran kepada udang pistol apabila pemangsa menghampiri.

Sebaliknya, udang ini akan membuat rumah untuk gobies dengan menggali lubang di dasar laut.

Gobies juga dilindungi, sama seperti udang pistol juga dilindungi terima kasih kepada kehadiran udang senjata.

Originally posted 2023-01-20 13:44:56.

Leave a Comment