Kenali Spesies Udang Putih / Udang Vaname

Udang Putih – Sebagai pencinta makanan laut, anda mesti biasa dengan udang vaname. Jenis ini sering dirujuk sebagai udang putih adalah salah satu komoditi prima donna yang biasa digunakan sebagai hidangan lazat dan kaya dengan nutrien.

Ingin tahu tentang jenis udang ini? Berikut adalah penjelasan lanjut mengenai udang vaname sebagai hidangan lazat daripada faedah kepada fakta menarik mengenai udang ini. Mari lihat!

Udang Vaname / Udang Putih Sekilas Pandang

gambar udang vaname

Udang Vaname atau udang putih berasal dari kawasan subtropika, iaitu di pantai barat Amerika ke Peru.

Udang ini telah ditanam secara meluas di Malaysia sebagai pilihan alternatif selepas udang harimau yang telah mengurangkan pengeluaran sejak penurunan kualiti alam sekitar.

Seperti namanya, baka ini mempunyai warna kulit putih. Di samping itu, kulit sangat nipis dan badannya adalah bookish.

Bagi saiz, ia agak kecil jika dibandingkan dengan jenis lain seperti jebug, pancet atau udang galah.

Udang ini merupakan salah satu komoditi marin Indonesia yang mempunyai potensi besar dan cukup menjanjikan untuk terus dibangunkan.

Udang ini dimasukkan sebagai salah satu udang yang mempunyai jumlah eksport yang tinggi yang hampir sama dengan udang harimau dan jenis lain.

Mengapa udang Putih disukai sebagai hidangan yang lazat?

Udang putih sangat popular sebagai hidangan lazat kerana ia mempunyai daging yang lembut dan lazat.

Anda juga boleh menikmati keenakan daging udang ini hanya dengan memasaknya dengan mendidih atau mengukus.

Kerana ia diproses tanpa sebarang perasa, daging sudah sangat lazat. Itulah sebabnya chef atau chef di restoran atau hotel bertaraf bintang biasanya menghidangkannya dengan pemprosesan asas sahaja.

Dengan pemprosesan asas sahaja, udang ini sudah memberikan keseronokan yang hebat.

Terutama jika ia diproses menjadi hidangan lazat dengan rempah-rempah yang sesuai dengan citarasa anda, ia pasti akan membangkitkan selera makan anda.

Udang ini boleh diproses menjadi pelbagai hidangan lazat dengan pelbagai kaedah pemprosesan, seperti goreng, panggang, dibuat ke dalam sup, dibekalkan dengan sos padang atau sos mentega.

Faedah Mengambil Udang Putih / Udang Vaname

faedah udang putih

Nah, selain dapat menjadi hidangan yang lazat dan membuat selera makan meningkat, ternyata jenis ini mempunyai pelbagai faedah apabila dimakan.

Berikut adalah faedah yang boleh anda perolehi selepas makan udang putih.

1. Membantu meningkatkan fungsi otak

Salah satu faedah yang dirasakan dengan penggunaan biasa adalah bahawa ia membantu meningkatkan fungsi otak.

Kandungan zat besi dalam badannya menjadikan pengikatan oksigen dalam darah lebih lancar.

Apabila ikatan oksigen lancar, aliran darah ke otak juga menjadi lebih lancar. Dengan cara itu, fungsi otak akan bertambah baik.

Untuk menjadikan seseorang lebih bijak dan lebih mudah untuk menyerap pengetahuan dan pengetahuan.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Sama seperti produk marin lain, udang vaname mengandungi asid lemak omega-3 dan astaxanthin yang baik untuk kesihatan jantung.

Kandungan ini boleh mencegah pelbagai risiko penyakit jantung kerana ia boleh mengawal tahap trigliserida dalam tubuh manusia.

Kandungan ini juga boleh mencegah keradangan untuk mengurangkan penyakit kardiovaskular. Semakin kerap anda mengambil udang, semakin kecil risiko penyakit jantung.

3. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Sama seperti produk marin lain, udang vaname mengandungi asid lemak omega-3 dan astaxanthin yang baik untuk kesihatan jantung.

Kandungan ini boleh mencegah pelbagai risiko penyakit jantung kerana ia boleh mengawal tahap trigliserida dalam tubuh manusia.

Kandungan ini juga boleh mencegah keradangan untuk mengurangkan penyakit kardiovaskular. Semakin kerap anda mengambil udang, semakin kecil risiko penyakit jantung.

4. Membantu proses penurunan berat badan

Udang dipercayai kaya dengan protein dan mempunyai kandungan serat yang berfungsi untuk membantu proses penurunan berat badan.

Oleh itu, anda boleh membuat udang sebagai salah satu makanan pilihan apabila anda ingin membuat keputusan untuk melakukan program diet penurunan berat badan.

Dengan memenuhi keperluan protein dan serat harian anda, anda boleh mengawal makanan yang memasuki badan supaya tidak terlalu banyak karbohidrat masuk.

Proses kehilangan berat badan menjadi lebih cepat.

5. Mengurangkan penuaan pramatang

Akhirnya, faedah yang dirasakan memakan udang vaname dengan kerap boleh mengurangkan tanda-tanda penuaan pramatang.

Ini disebabkan oleh kandungan astaxanthin di dalamnya. Jadi bagi anda yang ingin kekal muda, makan udang boleh menjadi salah satu rahsia.

Nah, berikut adalah pelbagai faedah yang anda boleh dapatkan dengan memakan udang vaname yang diproses lazat.

Fakta menarik mengenai udang Vaname

fakta udang vaname

Sebagai udang yang berasal dari subtropika, vaname mempunyai pelbagai fakta menarik. Berikut adalah beberapa fakta menarik yang perlu anda ketahui mengenai udang vaname.

1. Habitat hidup

Fakta pertama ialah habitat kehidupan berbeza antara udang juvana dan orang dewasa. Vanames juvana biasanya hidup di muara kerana mereka lebih tenang.

Sementara itu, apabila anda dewasa, anda akan ditemui di laut dengan kedalaman sehingga 72 cm. Nah, tempat ini sebenarnya habitat sebenar.

2. Susunan badan yang unik

Udang putih mempunyai struktur badan yang unik, di mana bahagian-bahagian badan ditempah dengan kulit lapisan luar yang sangat nipis yang diperbuat daripada kitin. Warna kuning sedikit putih dengan warna kaki putih tulen.

Bagi kepala itu sendiri, ia terdiri daripada 3 tulang rahang bawah. Iaitu antena, mandibular dan antunela. Serta dilengkapi dengan dua pasang maxillae atau tulang maxillary.

3. Hayat penyelenggaraan pendek

Jika anda mempunyai keinginan untuk memupuk jenis udang ini, maka ia adalah keputusan yang tepat.

Kerana udang jenis ini hanya mengambil masa yang singkat untuk dituai dan dijual, ia menghasilkan hidangan yang lazat.

Tempoh penyelenggaraan hanya mengambil masa 90-100 hari. Ini bermakna anda hanya boleh mengekalkannya untuk 3-4 bulan dan ia bersedia untuk diproses menjadi pelbagai hidangan lazat dan kaya dengan nutrien.

Originally posted 2023-01-19 19:08:42.

Leave a Comment