Umpan Ikan Baung

Ikan baung adalah nama sekumpulan ikan yang tergolong dalam genus Hemibagrus, suku Bagridae. Ikan ini tersebar luas di India, selatan China dan Asia Tenggara. Ikan baung masih berkaitan dengan ikan keli (Siluriformes).

Ikan Baung mempunyai tekstur badan yang agak keras, dan ikan ini secara aktif ternakan pada waktu malam atau biasanya dipanggil haiwan malam.

gambar umpan tapa

Tempat di mana ikan ini hidup adalah berdasarkan sungai atau di tempat-tempat di mana terdapat banyak cawangan kayu di sungai. Harga ikan ini agak mahal di pasaran, kerana sukar diperoleh.

Ikan Baung mempunyai kandungan protein yang agak tinggi iaitu kira-kira 51.99%, lemak kira-kira 15.85%, dan air sekitar 75.07% berdasarkan hasil kajian. Manfaat ikan baung ini termasuk:

  • Mempercepatkan penyembuhan luka
  • Meningkatkan hormon wanita dan lelaki
  • Meningkatkan selera makan
  • Mencegah asma
  • Sebagai sumber protein haiwan.

Nah, itulah pengenalan ikan baung. Tambahan pula, jika anda ingin memancing ikan baung, terdapat beberapa umpan ikan baung yang boleh saya cadangkan untuk anda, iaitu:

Umpan Ikan Baung Yang Perlu Anda Cuba

gambar umpan baung

1. Cacing

Cacing adalah umpan tapa yang sangat berkesan digunakan dalam memancing, pelbagai jenis ikan akan benar-benar seperti cacing, salah satunya adalah ikan baung.

Cacing akan kelihatan hidup walaupun di dalam air, inilah yang membuat ikan terpesona untuk memakannya.

Jika anda menggunakan cacing kecil, maka darabkan umpan yang diletakkan pada cangkuk, dan jika anda menggunakan cacing besar, hanya 1 atau 2 ekor yang disambungkan ke cangkuk, dan biarkan cacing berkedut.

2. Ikan Bunter

ikan bunter

Nama lain untuk ikan bunter (Osteochilus hasselti), yang merupakan ikan air tawar yang biasanya hidup di permukaan air.

Untuk memancing ikan baung menggunakan anak ikan puyau yang agak kecil, dan umpan tapa ini digunakan dengan sangat berkesan.

Cuma penggunaan umpan anak ikan bunter lebih sesuai apabila memancing pada waktu malam.

Caranya adalah untuk cangkuk pada sirip atas anak ikan puyau, kemudian buang umpan ke tengah sungai dan biarkan anak ikan bergerak.

3. Pariata

Pariata adalah sebutan untuk perut ayam yang ditapai. Caranya adalah untuk menjaga perut ayam dalam botol kemudian meletakkan mentega di dalamnya, dan biarkan perut ayam reput.

Terdapat juga mereka yang menambah kapas dalam pembuatan penapaian, supaya umpan tapa baung tidak mudah runtuh apabila disambungkan di mata cangkuk dan dibuang ke dalam sungai.

Biasanya pariata ini mempunyai aroma yang sangat pedas, jadi ia menjemput ikan untuk mendekatinya.

Pengingesan ayam yang digunakan untuk membuat pariata ini adalah dalam bentuk usus ayam. Dan pariata ini juga agak berkesan untuk memancing ikan baung kerana aroma cirinya.

4. Biskuit

Anda juga boleh menggunakan umpan biskut untuk memancing ikan baung, bagaimana untuk mengambil beberapa batang biskut rangup kemudian mencelupkannya ke dalam air sedikit, dan biarkan mereka menebal dan melekat bersama.

Cangkuk biskuit ke dalam cangkuk, dan buang ke dalam air. Jika anda bernasib baik anda akan mendapat mogok dari ikan baung.

Biskut mempunyai bau yang cukup menarik untuk menarik ikan baung untuk merebutnya, jadi umpan biskut ini agak berkesan untuk memancing ikan baung.

Itu adalah sebahagian umpan ikan baung yang boleh saya cadangkan kepada anda yang mempunyai hoby memancing.

4 umpan  tapa itu adalah apa yang biasanya saya gunakan untuk memancing ikan baung, dan alhamdullah terbukti berkesan.

Originally posted 2022-12-22 23:28:06.

Leave a Comment