10 Umpan Ikan Haruan Terbaik Yang Perlu Anda Cuba

Umpan Ikan Haruan – Ikan haruan adalah sejenis ikan pemangsa yang habitatnya berada di dalam air tawar seperti sungai, paya, tasik, atau parit.

Keupayaan yang baik untuk menyesuaikan diri dengan alam sekitar menjadikan ikan ini mudah ditemui.

Nama panggilan untuk ikan ini di luar negara adalah Common Snakehead kerana bentuk kepalanya yang menyerupai ular.

Ikan ini biasanya menjadi mangsa kepada jenis ikan kecil, serangga dan haiwan akuatik kecil lain seperti tadpoles dan katak, untuk itu kita boleh belajar umpan ikan harian jika kita mahu menangkapnya.

10 Umpan Ikan Haruan Terbaik

1. Tadpoles

gambar umpan ikan haruan

Tadpoles atau anak katak boleh menjadi umpan yang boleh anda gunakan dalam memancing ikan snakehead kerana ia telah menjadi makanan semula jadi untuk ikan ini.

Ciri-ciri anak katak yang cenderung tidak dapat berdiri diam boleh menarik perhatian ikan haruan. Anda boleh menggunakannya di sawah padi atau di tepi tasik kerana biasanya sarang ikan haruan di sana banyak.

Cara yang boleh anda melakukan ini adalah dengan menyambungkan cangkuk pada kulit belakang dan ekor kanak-kanak katak.

Ini supaya pergerakan kanak-kanak katak boleh kekal aktif dan boleh bertahan lebih lama.

2. Ulat Daun Pisang

Ulat ini biasanya digunakan oleh pemancing untuk mengumpan ikan air tawar, termasuk ikan haruan.

Oleh kerana saiznya yang kecil dan pergerakan aktif, ulat ini adalah salah satu jenis umpan yang paling berkuasa dalam memancing ikan haruan.

Ulat ini juga tidak mati dengan mudah walaupun di dalam air dan cenderung untuk terus bergerak, dan bau kandungan cecair perut boleh merangsang ikan snakehead untuk mendekati dan kemudian menjadi mangsa ulat ini.

Umpan jenis ini sesuai digunakan di perairan seperti tasik, sungai dan juga parit.

3. Cacing

Ciri-ciri bau hanyir yang dimiliki oleh cacing telah terbukti menjadi yang paling berkesan untuk memancing ikan haruan, selain cacing juga sangat mudah dicari.

Jenis cacing yang biasa digunakan termasuk cacing tanah merah, cacing sawah padi, cacing kalung dan pelbagai jenis lain.

Cuba gunakan lebih daripada satu cacing untuk menarik lebih banyak ikan haruan.

4. Crickets

Crickets juga mempunyai bau pedas apabila cecair di badannya keluar, jadi ia boleh menarik ikan snakehead untuk menjadi mangsa di atasnya.

Cara anda boleh melakukan ini adalah dengan menghubungkan cricket yang telah dibersihkan dari sayap dan bulu dengan mata cangkuk dan umpan crikcket sedia untuk digunakan.

5. Ikan Kecil

Ikan haruan adalah ikan pemangsa, jadi anda boleh menggunakan jenis ikan kecil sebagai umpan.

Lebih-lebih lagi, jika gabus lapar, dia tidak teragak-agak untuk merampas umpan ikan kecil ini dengan rakus.

6. Belalang

Belalang mempunyai warna hijau yang menarik serta bau yang boleh mencetuskan perhatian gabus untuk muncul.

Anda melakukan ini dengan mengeluarkan sayap terlebih dahulu, kemudian cangkuk badan belalang pada cangkuk memancing anda.

7. Lipas

Serangga ini biasanya ditemui di antara batu-batu di sekitar rumah atau bangsal lembu dan tempat-tempat yang mempunyai serbuk tanah dan serbuk.

Jenis lipas yang boleh anda gunakan ialah coklat kemerahan sebagai umpan ikan haruan.

8. Cicak

Cicak juga merupakan umpan memancing yang baik untuk mendapatkan ikan kepala ular. Anda melakukan ini dengan membakar badan cicak terlebih dahulu sebelum membuatnya umpan.

Ia bertujuan untuk mencipta aroma daging panggang yang boleh menjemput ikan haruan untuk mendekati.

9. Orong-Orong

gambar umpan ikan haruan terbaik

Haiwan ini mempunyai reputasi yang baik di kalangan pemancing. Bagaimana untuk mendapatkannya agak sukar, iaitu di sawah padi atau tanah kering.

Walaupun sukar diperoleh, tetapi kadar kejayaannya sangat tinggi untuk mendapatkan ikan haruan. Atas sebab ini, haiwan ini sangat sesuai sebagai umpan ikan haruan.

10. Umpan Tipu Ikan Haruan

umpan tipu ikan haruan

Alternatif terakhir ialah menggunakan umpan tiruan yang diperbuat daripada getah. Biasanya umpan ini dibuat menyerupai haiwan yang biasa digunakan sebagai umpan seperti kodok, ikan dan lain-lain.

Cara menggunakan umpan ini adalah sama seperti kaedah memancing biasa, hanya buang umpan tiruan pada sasaran maka jika ia telah dilanggar oleh sasaran, gulung garis memancing anda. Jelas sekali, kaedah ini sering berfungsi.

Itu adalah 10 jenis umpan ikan haruan yang boleh anda gunakan untuk memancing. Cuba sebelum memancing, sediakan keperluan memancing anda terlebih dahulu.

Originally posted 2022-12-27 06:46:41.

Leave a Comment