Umpan Ikan Lampam

Umpan ikan lampam sebenarnya sukar dan mudah, pemancing kadang-kadang menggunakan roti untuk umpan lampam baboon. Kira-kira di atas 3 jari hingga 5 jari dan lebih, untuk berat ikan lampam itu sendiri boleh mencapai 5 kilogram.

Seperti yang kita ketahui, kebanyakan umpan ikan lampam yang digunakan adalah dengan model roti tetapi terdapat juga buah-buahan, berikut adalah umpan ikan lampam semulajadi yang boleh anda gunakan:

  • Udang mati, kupas kulit.
  • Cacing
  • Cengkerik dibakar.
  • Lipan.
  • Cicak Bakar.
  • Daging ayam.

Kadang-kadang menggunakan umpan usus juga ikan lampam mahu makan, tetapi untuk yang besar sahaja, manakala umpan yang saya nyatakan di atas hampir semua jenis lampam besar dan kecil mahu memakannya.

Umpan Ikan Lampam Yang Patut Anda Cuba

gambar umpan ikan lampam

1. Roti

Yang pertama anda boleh menggunakan 5 ribu roti gabin, untuk memudahkan anda, anda hanya perlu mencurahkan sedikit air panas ke dalam roti gabin kemudian memasukkannya ke dalam plastik dan dalam penyet-penyet seperti pelet tetapi air tidak terlalu lama kemudian doh tidak boleh mengembang. Seboleh-bolehnya campurkan sedikit keju.

2. Cakoi Bakar

Ini sangat biasa digunakan, bagaimana untuk membeli tepung gandum, fernipan dan perasa srikaya. Mula-mula cairkan fernipan dengan air 4 sudu sahaja, selepas campuran cecair jasjus dan kacau lagi sehingga cecair.

Kemudian letakkan 3 sudu tepung gandum dan buat adunan cakoi. Jadikannya seperti adunan donat panjang kira-kira saiz batu roko, biarkan selama kira-kira 10 minit dan goreng dalam minyak panas.

3. Pelet

Anda juga boleh campurkan umpan ikan lampam menggunakan pelet, hanya rendam pelet dengan air panas dan kemudian hancurkannya menggunakan sudu atau alat lain.

Selepas menghancurkan, campurkan dengan nasi hangat dan masukkan ke dalam plastik semasa dalam penumbuk supaya nasi bercampur dengan pelet, ini juga merupakan cara untuk menjadikan umpan pelet tahan lama dan tahan lama di dalam air.

Umpan fishnet di atas adalah penggunaan yang paling biasa oleh pemancing, tetapi untuk keringkasan anda boleh menggunakan umpan semula jadi terlebih dahulu.

Selepas itu, jika umpan dibuat lebih garang dalam makan ikan mala, anda boleh menggunakannya untuk masa depan.

Originally posted 2022-12-22 08:46:46.

Leave a Comment