Umpan Ikan Pari

Ikan pari adalah spesies haiwan laut yang sangat disukai oleh manusia kerana mereka mempunyai kandungan pemakanan yang baik.

Ikan pari sendiri adalah sejenis ikan yang tinggal di laut jadi anda memerlukan umpan yang betul untuk dapat memancing ikan satu ini.

Ya, memandangkan laut adalah tempat yang sangat besar, berbeza dengan sungai, jadi pemilihan umpan boleh dikatakan agak berpengaruh untuk mendapatkan ikan pari.

Jenis Umpan Ikan Pari Terbaik

gambar umpan ikan pari

1. Udang

Ikan pari sangat menyukai udang dan hampir semua spesies ikan yang hidup di laut menyukai udang.

Nah, terdapat dua jenis udang yang boleh anda pilih untuk digunakan sebagai umpan ikan pari, iaitu udang putih atau ia boleh menjadi udang paname.

Nah, untuk udang putih itu sendiri adalah baik untuk digunakan jika anda memancing ikan pari pada waktu malam kerana akan ada sinar yang keluar dari mata mereka supaya ikan pari berminat untuk mendekati umpan.

Jenis udang putih itu sendiri juga tangkas apabila di dalam air jadi ia sangat sesuai sebagai umpan untuk memancing ikan pari yang sangat aktif.

Selain udang putih, anda juga boleh menggunakan udang paname. Nah, harga udang paname itu sendiri jauh lebih murah jika dibandingkan dengan udang peci.

Biasanya udang paname dijual dalam saiz unit atau ia juga boleh menjadi perkilo.

2. Sotong

Ikan sotong atau ikan nus adalah sejenis sotong, salah satu umpan ikan pari yang paling tepat dan disyorkan.

Umpan yang satu ini bagus untuk menarik ikan pari. Jika anda ingin menggunakan sotong sebagai umpan, maka anda perlu mencari yang masih segar.

Elakkan mempunyai sotong yang akan reput kerana ia berpotensi membuat ikan pari mengelakkan cangkuk anda.

Nah, untuk memastikan sotong segar dan baik untuk digunakan sebagai umpan, maka selepas anda membelinya, segera simpan dalam lapisan cetakan berita.

Satu pakej cetakan berita perlu diisi dengan 3-5 sotong sahaja, ia tidak sepatutnya lebih.

Hanya kemudian letakkan paket sotong di kiub ais dan anda boleh menggunakannya sebagai umpan ikan pari semasa memancing di laut.

3. Gurita

Jika anda ingin membuat sotong sebagai umpan, maka pastikan sotong masih segar.

Anda boleh mengenali ciri-ciri sotong yang tidak segar dari badannya, sama ada ia merembeskan lendir atau tidak, sama ada ia membosankan atau masih berwarna terang dan juga menciumnya untuk memastikan bahawa sotong yang anda mahu pilih masih segar atau tidak.

Jika anda yakin bahawa sotong segar, maka anda boleh membuatnya umpan.

Nah, kerana bentuk sotong ini besar, maka anda boleh memotongnya terlebih dahulu menjadi bahagian kecil supaya mudah dipasang sebagai umpan.

4. Ikan Belanak

Ikan mullet atau ikan belanak ini mempunyai bentuk badan yang panjang tetapi sedikit rata. Ikan ini mempunyai sirip di bahagian belakang.

Pada pandangan pertama, jika anda memberi perhatian, ikan belanak ini memang serupa dengan ikan putih, tetapi sebenarnya kedua-dua jenis ikan ini berbeza dalam spesies.

Nah, bagi anda yang ingin membuat ikan belanak sebagai umpan, kemudian cuba pilih yang masih segar.

Selain segar, anda juga perlu mencari saiz kecil ikan belanak. Ingat, ikan belanak di sini anda ingin membuat umpan ikan pari, tidak untuk dimakan, sebabnya anda perlu mencari saiz kecil untuk disambungkan ke cangkuk.

5. Ikan Gelama

Gelama adalah sejenis ikan kecil yang habitatnya adalah laut. Ikan ini kebanyakannya ditemui di bahagian muara laut atau kawasan bawah.

Cari ikan gelama segar untuk menjadi alternatif kepada umpan ikan pari.

Anda boleh membeli ikan gelama di kedai umpan atau ia boleh menjadi pasar. Ikan Gelama dijual dalam kuantiti sekilogram.

Originally posted 2022-12-21 12:48:48.

Leave a Comment