3 Umpan Ikan Peacock Bass Terbaik

Umpan Ikan Peacock Bass – Bagi anda yang suka ikan hiasan, terutamanya ikan pemangsa air tawar, anda mesti biasa dengan ikan pemangsa ini. Ikan pbass adalah antara ikan pemangsa yang paling popular.

Salah satu tarikannya ialah apabila memberi makan merak kerana ikan ini akan hancur dan sangat agresif. Untuk kekal agresif, perlu merawat dan jenis makanan ikan pbass yang sesuai.

Jenis Umpan Ikan Peacock Bass

umpan ikan peacock basss

1. Ikan Kecil

Umpan ikan peacock bass pemangsa yang paling disukai ialah makanan hidup, seperti ikan kecil. Untuk saiz pbass kecil hingga sederhana boleh diberi makanan seperti ikan cere / sawah padi guppy, tombro / tilapia kecil.

Saiz peacock bass yang sudah besar jika diberi makanan hidup terus membazir, kerana bermula pada usia 10cm dalam latihan untuk makan ikan beku kerana ia lebih ekonomik, ikan beku yang dimaksudkan adalah pelbagai jenis, iaitu tilapia, tombro, makarel, tongkol, ikan keli, ikan susu dan lain-lain seperti di pasaran dalam makanan yang terlalu besar boleh dipotong.

Kadang-kadang, anda juga boleh diberi suapan langsung untuk kekal agresif.

Walau bagaimanapun, makanan yang masih hidup terdedah kepada membawa penyakit seperti bintik putih, untuk mengelakkannya makanan hidup perlu dikuarantin selama beberapa hari di tempat yang istimewa dan air diberi antibiotik.

Walau bagaimanapun, ini terpakai kepada peacock bass yang masih kecil kerana sistem imun mereka masih tidak cukup kuat.

2. Udang Beku

Saya telah menyebut sedikit di atas, anda perlu mengamalkan peacock bass makan beku. Udang adalah makanan peacock bass yang baik untuk meningkatkan warna ikan, jika peacock bass masih kecil hanya memberikan udang kecil / udang rebon.

Walaupun peacock bass 10 cm masih boleh diberikan udang rebon tetapi lebih baik untuk memberikan udang besar yang dipotong dan telah dikeluarkan dari kepala dan kulit supaya peacock bass tidak mengalami kesukaran untuk memakannya.

3. Palet

Ternyata ada juga peacock bass yang ingin makan pelet, kerana mereka telah diajar sejak mereka masih muda.

Walau bagaimanapun, untuk melatih peacock bass untuk makan pelet agak sukar, saya sendiri tidak dapat melatihnya untuk makan pelet.

Jika anda boleh makan pelet, mesti ada kelebihan, iaitu kandungan pemakanan dan pemakanan untuk ikan pasti dipenuhi, tetapi kesan negatifnya ialah ikan menjadi kurang agresif.

Oleh itu, jika pbass anda sudah boleh makan pelet cuba menyimpannya dalam makanan semula jadi sekali-sekala jika anda boleh hidup, supaya ciri-ciri mangsa tidak hilang.

Memberi Umpan Ikan Peacock Bass

Orinoco Peacock Bass

Jika ikan peacock bass anda masih kecil dan mengejar saiz sasaran, anda boleh memberi makan 3x sehari dengan dos yang mencukupi untuk tidak kenyang, hanya melihat perut jika ia mengandungi sedikit berhenti makan.

Jangan kenyang, jangan lupa untuk memberi arus supaya ikan sentiasa berenang.

Untuk ikan bersaiz sederhana, ia cukup untuk memberi makan 2x sehari, pada waktu pagi dan petang.

Sementara itu, peacock bass dengan saiz besar 20 cm dan ke atas boleh diberi makan sekali sehari atau sekali setiap 2 hari, kerana pada ketika ini kebanyakan orang tidak lagi mengejar saiz ikan kerana saiz akuarium yang terhad, berbeza dengan anda yang mempunyai megatank dan masih mahu ikan anda menjadi lebih besar supaya anda dapat memberikan makanan lebih kerap.

Nah, mereka adalah beberapa jenis makanan ikan pbass yang paling disukai. Kunci utama ikan anda sihat adalah menjaga air, jika air sihat, ikan yang tinggal di sana secara automatik akan sentiasa sihat.

Originally posted 2023-01-16 14:33:48.

Leave a Comment