5 Cadangan Umpan Ikan Puyu Di Sungai Paling Tepat

Umpan Ikan Puyu – Memancing adalah salah satu aktiviti yang sering saya lakukan semasa kecil, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini saya tidak pernah melakukan aktiviti ini.

Semasa memancing, ada satu ikan yang saya pasti dapat, iaitu ikan puyu.

Siapa yang tidak tahu ikan puyu, siapa yang tidak pernah mendapat ikan ini? Saya rasa semua pemancing telah mendapat satu ini ikan air tawar.

Kita boleh menemui ikan ini di mana sahaja seperti ikan gabus dan Ikan Keli.

ikan puyu

Sebenarnya, untuk memancing ikan seperti ini, kebanyakan mereka menggunakan bom umpan ikan puyu.

Tetapi kali ini apa yang akan saya kongsikan adalah umpan yang boleh anda temui, aka ia boleh dikatakan umpan dari alam semula jadi.

Jadi tak perlu buat kuih ikan puyu atau buat umpan ikan puyu daripada tepung.

Umpan Ikan Puyu Paling Tepat

gambar umpan ikan puyu

1. Cacing

Umpan yak ini boleh dikatakan umpan sejuta orang untuk memancing ikan. Anda boleh menggunakan mana-mana cacing untuk mendapatkan ikan puyu dengan mudah.

Walau bagaimanapun, saya biasanya menggunakan cacing lembu atau cacing merah, tetapi jika kedua-dua cacing sukar untuk mencari cacing kalung atau cacing duwel, mereka akan begitu.

2. Ulat Daun Pisang

Ulat daun pisang biasa terdapat dalam daun pisang bulat. Sebenarnya, umpan ini sangat tepat untuk semua ikan, terutamanya seperti ikan snakehead.

Jadi anda boleh gunakan ulat daun pisang untuk umpan ikan betok yang anda mahu memancing.

Tetapi malangnya haiwan ini sukar dicari, jadi jika anda mempunyai umpan yang satu ini, saya cadangkan menukar batang memancing anda kepada ikan besar seperti ikan keli atau gabus. Kerana dijamin bahawa keputusan dan sensasi lebih menarik.

3. Larva Tawon

Seperti ulat daun pisang, umpan ikan puyu yang ini adalah pas khas yang sukar diperoleh.

Walau bagaimanapun, umpan ini adalah umpan yang boleh anda gunakan jika anda menggunakan cacing, ikan tidak berminat dan apabila stok ulat juga telah habis.

4. Ulat Buluh

umpan ikan puyu ulat buluh

Jika anda ingin menggunakan umpan yang lebih mahal dan lebih tepat, anda boleh menggunakan ulat buluh atau cilung sebagai umpan untuk ikan puyu.

Untuk ulat buluh ini mudah dicari, kerana anda hanya perlu membelinya ke kedai makanan burung biasanya di sana, tidak seperti ulat daun pisang yang perlu mencari sendiri.

5. Cengkerik

Anda boleh menggunakan cengkerik untuk mengumpan ikan betok. Seperti ulat buluh, anda boleh membeli cengkerik di kedai-kedai yang menjual makanan burung.

Cengkerik ini juga sering digunakan untuk memancing ikan lain yang rakus seperti gabus dan Pomfret.

Itulah senarai umpan ikan puyu yang boleh anda gunakan untuk memancing puyu.

Sebenarnya, umpan boleh menjadi apa-apa dari katak atau belalang kecil, perkara yang paling penting ialah kemahiran, kemahiran dan alat memancing kita yang menyokong atau tidak.

Originally posted 2023-01-17 13:50:20.

Leave a Comment