Umpan Ikan Siakap

Ikan ini juga biasanya dirujuk sebagai Baramundi. Mungkin bagi pemancing ikan baramundi sudah biasa. Terdapat ramai peminat ikan ini supaya ikan baramundi masih mendapat permintaan tinggi daripada pemancing.

Ikan siakap putih ialah sejenis ikan yang melepasi keluarga Latidae dari Order Perciformes. ikan siakap putih juga meluas di rantau Hindia Pasifik Barat, bermula dari Asia Tenggara ke Papua New Guinea dan juga Australia Utara.

Umpan untuk memancing ikan siakap memang sangat pelbagai, ada yang menggunakan umpan sotong, ikan kecil dan sebagainya.

Ia bukan perkara biasa bagi pemancing untuk mempunyai umpan mereka sendiri untuk memancing ikan yang satu ini. Salah satu yang paling banyak digunakan ialah udang kecil.

Walau bagaimanapun, bukan sahaja udang kecil, banyak umpan digunakan untuk memancing untuk snapper putih. Anda boleh menyesuaikan umpan untuk ikan di sungai atau ikan di laut.

Ia biasanya mempunyai umpan sendiri yang cenderung cepat menjadi mangsa oleh baramundi atau ikan siakap putih.

Umpan Ikan Siakap Paling Ampuh

gambar umpan ikan siakap

1. Ikan Belanak

Anda boleh menggunakan umpan ikan belanakĀ  kecil yang masih hidup dengan saiz kira-kira 5 hingga 10 cm.

Untuk proses melampirkan ikan belanak ke mata cangkuk agak mudah, anda hanya perlu cangkuk ikan belanakn atau ikan kecil lain ke mata cangkuk pada sirip belakang.

2. Sotong

Selain menggunakan ikan belanak, anda boleh mencuba umpan casting ikan siakap dengan sotong kecil untuk memancing untuk snapper putih. Umpan ini juga dianggap berkesan untuk memancing ikan siakap putih di sungai dan laut.

Cara menggunakan sotong kecil sebagai umpan agak mudah, sama seperti ikan belanak kecil, anda hanya boleh cangkuk sotong ke cangkuk memancing dan umpan sedia untuk digunakan.

3. Udang Segar

Pilihan seterusnya untuk memancing untuk siakap putih adalah menggunakan udang segar, sama ada udang kecil atau besar, sebagai umpan ikan siakap.

Cara cangkuk udang segar adalah mudah, hanya cangkuk pada ekor udang sehingga ia menembusi bahagian bawah perut atau ia boleh dilekatkan pada kepala udang.

4. Ikan Bandeng

Nah, ikan bandeng bukan sahaja mempunyai rasa yang lazat, tetapi juga boleh digunakan sebagai umpan ikan siakap.

Cara menggunakan ikan bandeng untuk memancing agak mudah, hanya potong ikan bandeng menjadi kepingan kecil dan kemudian cangkuknya ke mata cangkuk memancing, dan umpan sedia untuk digunakan.

5. Ikan-Ikan Kecil

Bukan sahaja menggunakan ikan putih, ikan belanak, udang segar, dan sotong. Anda boleh menggunakan ikan kecil seperti ikan cere, ikan mujaer kecil dan sebagainya.

Kaedah ini mudah seperti menggunakan umpan di atas, hanya cangkuk ikan kecil ke mata cangkuk tidak perlu dipotong.

Teknik Memancing Ikan Siakap

memancing ikan siakap

1. Teknik Gantung

Cara memancing ikan siakap putih menggunakan teknik gantung boleh menjadi pilihan yang tepat.

Dalam teknik gantung, anda mesti memegang pancing dan kemudian buang cangkuk dan kemudian tarik dan regangkan garis memancing perlahan-lahan.

2. Teknik Apungan

Kaedah seterusnya yang boleh anda gunakan ialah teknik apungan. Dalam satu teknik gantung ini, perkara yang perlu anda lakukan ialah memegang pancing dan kemudian buang cangkuk dan kemudian perlahan-lahan tarik garis memancing dengan betul.

Selain memberi perhatian kepada umpan yang digunakan untuk memancing untuk ikan siakap putih, anda juga memerlukan teknik memancing ikan siakap putih yang boleh dipercayai untuk mendapatkan ikan siakao putih yang disasarkan.

Originally posted 2022-12-22 07:24:08.

Leave a Comment