Umpan Ikan Talapia

BagiAnda yang mempunyai hobi memancing atau yang hanya ingin belajar bagaimana untuk memancing, sangat penting untuk mengetahui umpan ikan talapia yang betul.

Talapia sendiri telah dikenali secara meluas di kalangan pemancing sebagai salah satu ikan air tawar yang tidak sukar dari segi umpan.

Di samping itu, tilapia juga boleh dengan mudah di pelbagai tempat, seperti paya, takungan, dan sungai.

Untuk membantu Anda menentukan umpan yang betul untuk memancing tilapia yang terkenal sebagai sejenis ikan yang rakus dan juga mudah dibiakkan, berikut adalah beberapa cadangan untuk jenis umpan ikan talapia yang betul di setiap tempat. Lihat maklumat berikut.

Umpan Ikan Talapia Merah, Hitam Terbaik

gambar umpan ikan talapia merah

1. Lumut

Cadangan pertama umpan tilapia ialah umpan lumut yang biasanya digunakan oleh pemancing tilapia di Malaysia, ini kerana umpan lumut itu sendiri adalah umpan yang mudah dicari dan merupakan salah satu umpan yang paling tepat untuk menangkap tilapia.

Walau bagaimanapun, terdapat hanya beberapa jenis lumut yang boleh digunakan sebagai umpan untuk tilapia liar.

Jenis lumut yang boleh digunakan secara amnya boleh didapati di atas batu berhampiran sungai, sawah padi dan pembetung.

Lumut yang boleh digunakan secara bersendirian secara amnya mempunyai warna hijau terang dan tekstur lembut supaya ia boleh membuat tilapia liar yang anda mahu menangkap lebih berminat.

2. Usus Ayam

Cadangan kedua untuk umpan ikan talapia ialah usus ayam yang juga sangat digemari oleh talapia. Umpan usus ayam ini sendiri biasanya boleh digunakan untuk menangkap tilapia di sungai.

Walau bagaimanapun, untuk menggunakan usus ayam sebagai umpan, anda mesti terlebih dahulu membasuhnya dan mendidih usus ayam.

Kemudian, usus ayam rebus kemudian disimpan dalam bekas tertutup selama dua hari supaya proses kerosakan berlaku di dalam usus ayam.

Selepas itu, barulah usus ayam boleh digunakan sebagai umpan tilapia ketika memancing.

3. Pelet

Cadangan ketiga umpan ikan talapia ialah umpan pelet yang juga digunakan secara meluas oleh pemancing untuk menangkap tilapia di sungai, kolam memancing dan tasik.

Umpan pelet itu sendiri adalah produk yang diproses, jadi sebenarnya tilapia itu sendiri tidak digunakan untuk memakan umpan.

Walau bagaimanapun, umpan pelet boleh menjadi salah satu jenis umpan yang paling kuat dan kuat untuk menangkap tilapia.

Untuk menggunakan umpan pelet ini sendiri, ia hampir sama dengan pelbagai umpan lain yang mesti diproses terlebih dahulu dan menambah bahan campuran lain untuk menarik perhatian tilapia sedia ada.

Secara umum, umpan pelet yang digunakan untuk menangkap tilapia sendiri boleh diproses dengan menambah air panas atau vanila untuk membuat kemungkinan berjaya menangkap tilapia lebih besar.

4. Rumput

Cadangan keempat untuk umpan tilapia adalah umpan rumput yang sangat disyorkan untuk menangkap tilapia jenis baboon.

Umpan rumput itu sendiri juga masih tidak diketahui secara meluas walaupun di kalangan pemancing, kerana penggunaan bahan unik ini.

Walau bagaimanapun, umpan rumput boleh menjadi sangat berkesan dalam tilapia besar seperti jenis baboon tilapia ini yang seperti umpan rumput ini.

Walau bagaimanapun, rumput yang boleh digunakan sebagai umpan sendiri juga terhad dan secara amnya boleh didapati di kawasan tepi sungai.

Contoh rumput yang boleh digunakan sahaja ialah dua jenis iaitu rumput kolonjo dan pelembem.

5. Cacing

gambar umpan ikan talapia hitam

Cadangan kelima umpan ikan talapia ialah umpan cacing yang juga sering digunakan untuk ikan tilapia dan pelbagai jenis ikan lain oleh pemancing.

Umpan cacing ini sendiri boleh menjadi alternatif bagi pemancing yang tidak mahu membuat umpan mereka sendiri, kerana ia boleh dibeli atau ditemui dengan mudah di kawasan berhampiran kawasan memancing.

Cacing sendiri boleh menjadi salah satu umpan yang baik untuk menangkap tilapia kerana sebagai omnivora, tilapia boleh makan apa-apa jenis umpan dan tilapia umum yang hidup di alam liar biasanya memakan umpan cacing ini.

6. Kroto

Cadangan ketujuh untuk umpan tilapia ialah umpan kroto atau juga dikenali sebagai telur semut. Umpan kroto atau telur semut ini sendiri adalah salah satu makanan semulajadi tilapia liar serta umpan lumut dan cacing.

Untuk mendapatkan umpan ini sendiri, anda boleh mencarinya kepada penjual makanan burung, yang secara umum harga suapan ini sendiri ialah RM 5 per auns.

Atau walaupun anda benar-benar ingin mencarinya sendiri, umpan kroto ini boleh didapati berhampiran pokok-pokok.

Umpan kroto atau telur semut ini juga sangat berkesan untuk menangkap tilapia kerana mudah menarik perhatiannya.

7. Udang

Umpan ikan talapia terbaik pada petang hari ialah udang. Udang yang boleh digunakan sahaja juga terhad, di mana hanya udang yang berasal dari air tawar boleh digunakan.

Udang air tawar sendiri biasanya mempunyai saiz yang kecil, jadi lebih baik ikan menggunakan cangkuk memancing yang bersaiz kecil juga.

Untuk menggunakan satu suapan ini sebenarnya boleh digunakan secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan hasil maksimum, lebih baik terlebih dahulu membuat keuntungan secara kasar memotong daging udang terlebih dahulu, dan kemudian meletakkan kepingan daging udang satu persatu ke dalam cangkuk supaya cangkuk memancing dipenuhi dengan daging udang dari pangkal ke hujungnya.

8. Cacing Kristal

Umpan tilapia terbaik pada waktu petang hari ialah cacing kristal yang mempunyai ciri-ciri warna coklat kemerahan dan secara amnya boleh didapati dengan mudah di pelbagai kedai peralatan memancing.

Cacing kristal sendiri juga biasanya dibungkus dalam plastik yang telah dicampur dengan serbuk sagu dan tanah.

Umpan ini juga mempunyai pelbagai panjang, antara 10 cm hingga 15 cm dan merupakan salah satu umpan kegemaran pemancing kerana ia berkesan untuk menangkap tilapia.

Untuk menggunakan umpan cacing kristal ini, Anda mesti terlebih dahulu melekatkan cacing ke dalam cangkuk memancing yang meninggalkan sebahagian ekor.

Ini dilakukan supaya tilapia kesilapan umpan untuk cacing yang berenang dan menjadi tarikan sendiri.

Jadi itulah cadangan umpan tilapia yang boleh anda gunakan semasa memancing. Dengan pelbagai umpan, Anda boleh memilih umpan yang betul mengikut lokasi dan keadaan air tanah memancing.

Originally posted 2022-12-23 04:07:13.

Leave a Comment