5 Umpan Ikan Tengas Paling Jitu Yang Patut Anda Cuba!

Umpan Ikan Tengas – Memancing ikan Tengas sangat mudah bagi otai-otai yang biasanya memasuki hutan membottom. Mereka mempunyai kaedah mereka sendiri memujuk ikan ini untuk makan umpan yang mereka bawa.

Ikan Tengas atau nama Inggerisnya Copper Mahseer (Neolissochilus hexagonolepis) adalah ikan yang tidak asing lagi dengan sungai-sungai yang cepat mengalir dan berbatu di kawasan pergunungan kerana ikan ini memerlukan habitat akuatik yang sangat oksigen.

Bentuk badannya yang selinder dan panjang membolehkan ikan ini membelah arus pantas di sungai dan jeram di sungai gunung.

Mungkin agak sukar bagi kita untuk membezakan antara tengas dan kelah melainkan kita memberi perhatian di mana ikan tengas tidak mempunyai lobus bibir tebal seperti ikan kelah di rahang bawah atau rahang bawah ikan kelah.

Umpan Ikan Tengas Paling Jitu

umpan ikan tengas

Umpan yang sesuai untuk memancing tengas ialah umpan sawit, cacing, buah neram, buah tin.

Di samping itu, teknik tengas berkilat di sungai gunung juga boleh diamalkan.

Teknik Memancing Ikan Tengas

memancing ikan tengas

First cast adalah amat penting kerana ikan tengas adalah sejenis ikan yang amat sensitif. Nampak sahaja bayang manusia ia akan lari menyorok atau akan mula rasa terancam dan mula menjadi liar ketakutan.

Jadi semasa memancing jika anda nampak spot yang menarik cubalah cast dengan jarak yang jauh. Peluang lebih tinggi untuk mendapat strike.

Antara spesies yang banyak mendiami Sungai Langat, Hulu Langat adalah Seluang, Tengas Daun dan Masai. Saiz biasa yang kita boleh temui sekitar 5-12cm dan saiz-saiz ini jugalah yang sedap dibuat lauk kerana rasanya manis.

Suka saya ingatkan spesies ini mempunyai tulang-belulang yang halus dan banyak. Jadi kena lebih peka bila menjamah.

Selain menjala, teknik yang mujarab dan cepat untuk memancing ikan-ikan ini adalah teknik menghanyutkan umpan.

Asas teknik ini sama seperti bottom menggunakan batu kecil dan mata kail halus. Cuma kali ini tidak perlu tunggu lama. Teknik hanyut umpan ini juga hampir sama dengan fly fishing.

Originally posted 2023-01-12 03:56:50.

Leave a Comment