6 Umpan Ikan Toman Paling Jitu

Umpan Ikan Toman – Ikan toman mempunyai nama lain snakehead kerana bentuk kepalanya yang menyerupai ular. Keluarga snakehead terkenal dengan pemangsa yang mempunyai tarikan yang sangat mantap.

Inilah yang menjadikan ikan toman banyak dicari oleh pemancing. Sebelum mengkaji resipi umpan ikan toman, ia patut mengetahui wataknya.

Mengetahui kepakaran ikan toman sangat diperlukan supaya apabila memancing, mereka tahu tabiat dan umpan toman yang sesuai. Apakah jenis umpan ikan toman yang telah terbukti sangat berkesan dan tepat.

ikan toman

Mengenai umpan terbaik yang disukai oleh ikan toman, mari kita ketahui sasaran berdasarkan ciri fizikalnya.  Berdasarkan mulut, ikan toman mempunyai gigi tajam, menjadikannya diklasifikasikan sebagai sejenis pemangsa.

Kita boleh membuat kesimpulan bahawa ikan yang tergolong dalam kategori pemangsa benar-benar seperti daging.

Umpan Ikan Toman Paling Jitu

umpan casting ikan toman

1. Daging Ayam

Umpan ikan toman pertama ialah, sediakan 1/4 daging ayam pada payudara / paha. Keluarkan bahagian kulit ayam. Potong kepingan kecil daging ayam yang menyerupai dadu dan cangkuknya pada cangkuk untuk dibuang.

2. Cicak

Cara memasangkannya memerlukan dua mata cangkuk. Untuk cangkuk pertama kaitkan di leher dan cangkuk cangkuk kedua di pangkal ekor.

3. Anak Ikan Keli

Beli anak ikan keli dengan diameter kira-kira 2 jari. Apabila menggunakan umpan anak ikan keli, adalah idea yang baik untuk menggunakan apungan supaya umpan bergerak dengan bebas dan menarik perhatian ikan toman.

4. Katak Kecil

Gunakan  katak yang masih hidup kemudian sambungkannya ke mata pancing. Cuba pastikan katak terus hidup dan dapat bergerak apabila pancing dilemparkan.

Pergerakan katak ini akan menarik perhatian ikan toman untuk memakannya.

5. Ikan Sepat

Ikan sepat juga boleh digunakan sebagai umpan memancing untuk ikan toman, iaitu dengan menggunakan mata cangkuk ke belakang,

Cuba simpan umpan yang digunakan dalam keadaan hidup supaya toman disambungkan dan menggunakan umpan.

6. Belut

Potong belut menjadi 2 keping dan kemudian masukkan darah ke dalam bekas. Potong belut menjadi kepingan kecil.

Kemudian cangkuknya pada mata cangkuk dan celupkannya ke dalam darah. Umpan ikan toman siap dipakai dan dilemparkan ke atas disungai.

Teknik Memancing Ikan Toman

teknik memancing ikan toman

Perkara pertama, tentu saja, adalah untuk menentukan tempat yang berpotensi, yang dirasakan oleh banyak ikan toman. Ikan Toman sangat menyukai paya paya dengan banyak tumbuhan akuatik yang terlalu banyak.

Ini kerana kawasan tersebut mempunyai banyak sumber makanan.

Masa yang sesuai untuk memancing ikan toman adalah pada waktu pagi sekitar 07:00 pagi dan pada sebelah petang pada pukul 03:00 sore. Sekiranya anda masih berkeras untuk memancing pada siang hari, anda mesti lebih sabar.

Ikan Toman secara amnya apabila merebut umpan terus terbawa-bawa dan harus meninggalkannya dengan menghentikan tali.

Tetapi ia mesti pantas apabila ikan toman mula muncul untuk melambatkan lariannya, ia boleh segera menariknya dan ikan boleh diangkat ke tanah runtuh.

Gunakan batang memancing fleksibel kerana bimbang apabila terkena ikan toman dengan mogok liar rod akan rosak.

Gunakan tombol dengan kuasa 20 kg, bertujuan untuk menjaga daripada mendapatkan mogok baboon toman.

Untuk cangkuk saiz 8, rasanya betul. Itulah umpan ikan toman dan petua memancing yang pasti.

Originally posted 2023-01-17 13:31:28.

Leave a Comment